Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  29.06.2016 22:59:24

29. června: Tohle potřebujete vědět nejen o středečním obchodování na amerických burzách

Americké akciové trhy uzavřely středeční obchodování silnější o více než procento a půl. Pomohl jim růst cen ropy a lepší nálada na globálních trzích, které vstřebávají britské rozhodnutí odejít z Evropské unie.

Index Dow zpevnil o 1,63 % na 17 694 bodů, S&P 500 vzrostl o 1,7 % na 2 070,77 bodu a Nasdaq Composite přidal 1,86 % na 4 779,25 bodu. Rostly ceny akcií ve všech deseti hlavních sektorech, nejvíce se dařilo odvětvím energetiky, základních materiálů nebo financí, necelé procento přidaly síťové společnosti. Index volatility VIX klesl zhruba o desetinu na 16,69 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA stoupl o necelé čtyři bazické body na 1,5053 %.

S&P 500 (29. června 2016)
S&P 500 (29. června 2016)

Na akciovém trhu je podle analytiků cítit úleva, protože je jasné, že jednání o odchodu Británie z EU budou trvat poměrně dlouho. Roli hraje také blížící se konec kvartálu a pololetí, poslední obchodní den první poloviny roku je čtvrtek.

Během pátku a pondělí se index S&P 500 propadl o 5,3 %. Zaznamenal tak nejprudší dvoudenní pokles od loňského srpna. Investoři se nyní snaží využít nízkých cen akcií k výhodným nákupům. Vzhůru zamířily například akcie z finančního sektoru, které v důsledku brexitu zaznamenaly rozsáhlé ztráty. Na oživení akciového trhu se velkou měrou podílí také energetický sektor, který těží z růstu cen ropy, napsala agentura Reuters.

Analytik Ernie Cecilia z investiční společnosti Bryn Mawr Trust upozornil, že na akciovém trhu bude nadále přetrvávat nejistota. Investoři nicméně doufají, že centrální banky po celém světě pomohou překonat negativní dopady brexitu uvolňováním měnové politiky.

O přetrvávající nejistotě dobře vypovídá například jen opatrný růst výnosů státních dluhopisů USA. Právě do nich utíkali investoři během pátku a pondělí ve velkém, což jejich výnosy srazilo na letošní minima.

Celosvětově se papírová hodnota akcií a dalších aktiv od pátku do pondělí podle firmy S&P Global snížila o rekordní více než tři biliony dolarů. Z toho zhruba 1,3 bilionu dolarů připadlo na trhy ve Spojených státech.

Libra a euro na vzestupu

Britská libra se díky poklesu obav ohledně odchodu Británie z Evropské unie dále zotavovala z pondělního 31letého minima vůči americkému dolaru. V oživení během obchodování pokračovalo také euro. Podle analytiků nicméně na trhu přetrvává nejistota a libra má stále prostor k poklesu.

Britové se pro odchod z EU vyslovili ve čtvrtečním referendu. V pátek pak libra utrpěla nejprudší jednodenní pokles v moderní historii, napsala agentura Reuters.

"Lidé nyní přestávají být kvůli brexitu tolik znepokojení," řekl analytik Thierry Albert Wizman ze společnosti Macquarie. Napětí na trhu podle analytiků zmírnily vyhlídky na dlouhá politická jednání, která by odchodu Británie z EU měla předcházet.

Silnější ropa

Světové ceny ropy druhý den za sebou rostly. Přispělo k tomu zmírnění obav z odchodu Británie z Evropské unie a zpráva o dalším poklesu zásob v USA. Ceny ropy podporuje i hrozba stávky zaměstnanců v norském ropném sektoru a krize v energetickém sektoru Venezuely.

Americký úřad pro energetické informace EIA uvedl, že zásoby ropy minulý týden prudce klesly o 4,1 milionu barelů. Nižší byly již šestý týden za sebou. Analytici čekali pokles jen o 2,4 milionu barelů. Zásoby benzínu však překvapivě vzrostly mnohem více, než se čekalo, protože rafinérie zvýšily produkci.

Dopad brexitu na ceny ropy byl vcelku omezený, protože trh čeká letní nárůst poptávky v Asii a USA a zvýšené napětí v dodávkách. Analytici ze Standard Chartered se domnívají, že ceny ropy se rychle vrátí na 50 dolarů za barel, napsala agentura Reuters. V případě Brentu k tomu během středy již došlo.

 

Cena zlata se nadále drží bezpečně nad 1 300 USD za trojskou unci, kam ji vystřelily výsledky britského referenda. Ve středu ale žádný výrazný pohyb nenastal. 


Hlavní středeční události na amerických trzích

  • Růst osobních příjmů amerických spotřebitelů v květnu zpomalil na 0,2 % z 0,5 % v dubnu (revidováno z 0,4 %). Čekal se mírnější pokles tempa růstu na 0,3 %. Osobní výdaje se pak v souladu s odhady zvýšily o 0,4 % poté, co v dubnu vzrostly o 1,1 % (revidováno z 1 %). Jádrové výdaje na osobní spotřebu, které Fed považuje za preferovaný inflační ukazatel, se meziročně zvýšily stejně jako v dubnu o 1,6 % a meziměsíčně stouply rovněž stejně jako v dubnu a v souladu s očekáváním o 0,2 %.
  • Rozjednané prodeje domů v květnu meziročně stouply o 2,4 % (duben: +1,8 %) a meziměsíčně klesly o 3,7 % (odhad: -1,1 %, duben: +3,9 %).
  • Americké investiční banky Goldman Sachs a Morgan Stanley popřely spekulace, že jsou připravené přesunout své operace a zaměstnance z Londýna do Frankfurtu nad Mohanem, jakmile formálně začne proces odchodu Británie z Evropské unie. Uvedla to agentura Reuters. Banka Goldman Sachs byla velkým sponzorem kampaně za zachování členství.
  • Americká energetická firma Energy Transfer Equity zrušila plánované převzetí konkurenční společnosti Williams Cos. v hodnotě převyšující 30 miliard dolarů. Transakce měla být vypořádána v akciích firmy Energy Transfer Equity. K dokončení převzetí firmy Williams nedojde kvůli nenaplnění podmínek akvizice v oblasti daní, uvedla Energy Transfer Equity. Soud minulý týden rozhodl, že zrušení dohody je v pořádku, Williams ale s verdiktem ale nesouhlasí a odvolala se proti němu. Akcie ETE ve středu +2,01 %, akcie Williams -0,38 %.
  • Americká Rada pro dohled nad finanční stabilitou (FSOC) vyřadila společnost GE Capital, dceřinou firmu průmyslového konglomerátu General Electric, ze seznamu systémově důležitých nebankovních finančních institucí. FSOC již GE Capital vzhledem k její velikosti a rizikovému profilu nepovažuje za hrozbu pro stabilitu amerického finančního systému. Na seznam systémově důležitých institucí byla GE Capital zařazena před třemi lety. Akcie GE ve středu +2 %.
  • Výkonným ředitelem průmyslové skupiny Honeywell se s účinností od března 2017 stane Darius Adamczyk, který ve společnosti dosud působil na pozici provozního ředitele. Ve funkci nahradí Adamczyk Davida Coteho, který post zastával od roku 2002. Cote ve firmě až do dubna 2018 zůstane na pozici výkonného předsedy představenstva. Akcie Honeywellu ve středu +0,34 %.
  • Irák a Spojené státy ve středu uzavřely dohodu o půjčce 2,7 miliardy dolarů, která Iráku umožní nákup munice a údržbu tanků a vojenských letadel. Informovalo o tom velvyslanectví USA v Bagdádu.
  • Analytici hromadě aktualizují cílové ceny akcií výrobce sportovního oblečení a obuvi Nike. Společnost v úterý večer zveřejnila hospodářské výsledky, které sice mírně překonaly odhady trhu na úrovni zisku na akcii (0,49 USD vs. 0,48 USD), avšak těsně nedosáhly na očekávání trhu na rovině tržeb (8,24 miliardy USD vs. 8,28 miliardy USD). Akcie Nike ve středu +3,84 %.
  • Evercore zvyšuje doporučení na akcie Symantecu na "držet" z "prodávat". Akcie Symantecu ve středu +1,09 %.

Výsledková sezóna

Petr Zajíc (Pioneer Investments): Brexit a výhody akciových investorů

Petr Zajíc (Pioneer Investments): Brexit a výhody akciových investorů

Reakce světových trhů na rozhodnutí britských voličů v referendu o budoucnosti země v Evropské unii byla bouřlivá. Petr Zajíc z Pioneer Investments Austria si ale všímá výhod investic do akcií v porovnání s jinými typy aktiv. Je čas na defenzivní, dividendové sázky? Nejen o tom hovořil zkušený portfoliomanažer v pořadu Investice ZET.


El-Erian: Brexit vytváří investiční příležitosti, je potřeba mít v ruce dostatek hotovosti

El-Erian: Brexit vytváří investiční příležitosti, je potřeba mít v ruce dostatek hotovosti

Akciové i měnové trhy jsou po britském referendu v jednom kole. Podle Mohameda El_Eriana, hlavního ekonoma Allianz, ale brexit vytváří dlouhodobé příležitosti.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688