Patria (Patria Finance)
Investice  |  29.06.2016 13:46:43

Budoucnost Evropy po Brexitu: EU a la carte


Současný vývoj kolem Brexitu a debata probíhající v dalších členských zemí EU naznačuje, že bude přicházet posun směrem ke stavu, který lze charakterizovat výrazem „EU a la carte“. Půjde tedy o Unii, kde bude docházet k hluboké spolupráci v řadě oblastí. Této spolupráci a řešení konkrétních problémů se ale bude věnovat vždy jen skupina zemí, kterých se nejvíce týkají. Příkladem je nyní problematika finančních transakcí. Jakých oblastí by se to mohlo týkat nejvíce?

Mezi tyto oblasti bude patřit obrana – doposud byly zahraničních vojenských akcií schopny jen Francie a Velká Británie, která se rozhodla pro odchod z EU. Dále sem bude patřit energetika, protože jednotlivé národní politiky se zde značně liší – v Německu došlo ke stop stavu u jaderné energie, ve Francii je posun tímto směrem jen částečný (Velká Británie se věnuje rozvoji jaderné energetiky).

Některé země, jako například Francie, mohou také postupovat rychleji v oblasti prevence klimatických změn. Významnou oblast představuje uprchlická krize. Východní Evropa a Rakousko uprchlíky odmítají, jiné země jsou k nim vstřícnější. K tomu lze přidat oblast zdanění, protože v současné době neexistuje v podstatě žádná koordinace, a samozřejmě i oblast monetární politiky, která EU rozděluje na eurozónu a zbytek zemí v Unii.

EU bude tedy hovořit jedním hlasem pouze v omezeném množství případů. Příkladem bude pravděpodobně obchod, zemědělství a konkurence. Je takový posun směrem k EU a la carte pozitivní, či negativní? Unii dá pravděpodobně mnohem více flexibility. Členské země budou aktivní pouze v oblastech, ve kterých si to budou přát. Zmíněný posun by měl vést také k menší centralizaci a větší váha by měla být kladena na názor veřejnosti v jednotlivých členských zemích. EU by měla být schopna efektivnějšího zaměření na klíčové otázky, jako je oblast bezpečnosti a obchodu. Zároveň ale dojde i k její dezintegraci, protože tu v podstatě bude tolik unií, kolik bude problémů volajících po řešení. Země, které se společného řešení nezúčastní, pak mohou provádět konkurenční politiku a poškozovat ostatní. A pro zbytek světa bude těžké takové EU rozumět.

Zdroj: Natixis

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 14:00  Oznámení o aukci 3. tranše SPP 908 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
Čt 13:39  HDP Kanady nad očekáváním (BREAKING) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688