Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  29.06.2016 06:00:42

Stát se chce zbavit tisíců tun topného oleje. Zájem ale není velký

Správa státních hmotných rezerv se chce zbavit více než 41 tisíc tun těžkého topného oleje, který má ve skladech.

Ve třiadvaceti skladech napříč republikou leží v zásobnících více než 40 tisíc tun těžkého topného oleje. Sklady zajišťují dva ochraňovatelé, jimž již běží výpovědní lhůta, která končí v prvním čtvrtletí 2017. Vzhledem k tomu, že topný olej se již málo používá, hodlá ho vedení Správy státních hmotných rezerv (SSHR) vyřadit ze strategických zásob. „TTO už není strategickou surovinou, proto ho chceme prodat a místo něj nakoupit motorovou naftu,“ řekl předseda SSHR Pavel Švagr. Podle něj byla po TTO na konci století poptávka, jelikož řada elektráren jej používala pro své provozy. S postupující plynofikací se však rapidně snižuje, Švagr to odhaduje asi na pětinásobný pokles. Pouze některé teplárenské provozy mají stále záložní zdroje právě na topný olej. Drtivá většina „jede“ na plyn. Důvodem jsou také stále přísnější požadavky na ekologičnost provozu.
Celkově měla SSHR 45.000 tun topného oleje. K rozhodnutí o prodeji této komodity dospěla v roce 2014,kdy prodala prvních 400 tun, o rok později pak 2150 tun. Zatím posledním uskutečněným prodejem je prodej 1032 tun ze skladu ve Strakonicích za částku 3600 korun za tunu.

Mluvčí SSHR Jakub Linka přiznává, že zájem firem o tuto komoditu je velmi malý. Správa státních hmotných rezerv podle něj vypsala soutěže již pětkrát. „Dosud jsme prodávali  TTO jen po celých skladech, nyní zvažujeme variantu prodeje i po menších částech. Jeho použití v ČR je velmi omezené. Omezení z hlediska používaných technologií, tak i z hlediska ekologie. Jeho dnešní využitelnost je tedy spíše jako doplňková možnost výroby tepla v teplárnách a firmách,“ dodal Linka s tím, že právě teplárny jsou jedněmi z mála zájemců.

SSHR podle zákona „zabezpečuje financování hospodářských opatření pro krizové stavy, financování, obměnu, záměnu, půjčku, uvolnění, nájem, prodej, skladování, ochraňování a kontrolu státních hmotných rezerv a podle požadavků krizových plánů i jejich pořizování.“ Jedním ze zásadních úkolů je udržování zásob ropy, které nesmí dle nařízení EU klesnout pod 90denní spotřebu českého státu. V této souvislosti se o SSHR v posledních měsících nejvíce mluví v souvislosti s uložením ropy ve skladišti v německém Krailingu, kdy pro SSHR ropu skladovala společnost Viktoriagruppe, jež je nyní v insolvenci – informovali jsme například v textu Stát zaplatí miliony za převoz nafty z Německa.
SSHR také řeší kritickou situaci v jedné ze dvou českých rafinerií v Kralupech nad Vltavou, kde vybuchla součást krakovací jednotky a Unipetrol není schopen díky tomu vyrábět benzin pro český trh. SSHR rafinérii pomohla vyřešit problém s uskladněním již dovezené ropy tím, že jí „podpronajmula“ skladovací prostory, jež má rezervovány u společnosti MERO -čtěte více v textech Výroba benzinu v Unipetrolu může stát několik měsíců a Krize v rafinerii Kralupy zažehnána.

Zásoby ze skladů Správy státních hmotných rezerv pomáhají také po povodních a jiných živelných katastrofách (provizorní mosty), speciální přístroje na čištění vody, dieselagregáty atd. Ve skladech je i speciální technika pro hasiče a další složky IZS. Kromě toho SSHR má také zásoby trvanlivých potravin, léků a vody.

 

 

Co je v zásobách Správy státních hmotných rezerv:

ENERGETIKA zásoby ropy a ropných produktů (benzin, nafta, letecký petrolej, TTO) na 91 dní fungování státu.

POVODNĚ Vysokorychlostní čerpadla, vysoušeče, protipovodňové stěny, elektrocentrály, provizorní mosty.

EXTRÉMNÍ SUCHO cisterny a kontejnery na pitnou vodu, úpravny pitné vody, vysokotlaké potrubí na přívod pitné vody až do vzdálenosti 30 km.

HUMANITÁRNÍ POMOC přikrývky, spacáky, izotermické fólie, lůžka, stany.

POTRAVINOVÁ BEZPEČNOST mražené maso, máslo, obilí, cukr, sůl, masové konzervy, sušené mléko. Tyto zásoby jsou na jeden den, jelikož zatímco ropa se u nás netěží, tak u potravin tu máme desítky zemědělských družstev a potravinářských firem, takže Česká republika je v tomto ohledu soběstačná.

 

Jiří Reichl

 


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688