Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  29.06.2016 01:20:57

28. června: Tohle potřebujete vědět nejen o úterním obchodování na amerických burzách

Akcie v USA úterní seanci zahájily zhruba procentním růstem a zisky celý den držely. V závěru obchodování investoři nákupy zintenzivnili a poslali všechny tři hlavní indexy ještě výše. Burzy v zámoří tak po vzoru trhů v Evropě přerušily dva dny poklesů, jež byly reakcí na překvapivý výsledek britského referenda z minulého čtvrtka. Nálada na trzích nicméně zůstává napjatá a investoři nadále hledají odpověď na otázku, co bude odchod Spojeného království z EU znamenat pro světovou ekonomiku.

Dow zpevnil o 1,57 % na 17 409,72 bodu, širší S&P 500 přidal 1,78 % na 2 036,09 bodu a Nasdaq Composite uzavřel se ziskem 2,12 % na 4 691,87 bodu. Index volatility VIX spadl o 21,38 % na 18,75 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA se zvýšil o dva a půl bazického bodu na 1,463 %.

V plusu skončilo všech deset hlavních sektorů, nejvíce zpevnily energetické a finanční odvětví a sektor zdravotní péče. Nejméně stoupl sektor veřejných služeb, i jeho růst však činil téměř 0,9 %.

Americké akcie (28. června 2016)
Americké akcie (28. června 2016)Zdroj: Google

V indexu Dow stouplo v úterý 29 z 30 titulů, oslabily pouze akcie chemické společnosti DuPont (-2,08 %). Nejvíce zdražily akcie pojišťovny Travelers (+3,43 %), banky JPMorgan Chase (+3,32 %) a vydavatele platebních karet Visa (+2,48 %).

Akcie DuPontu srážela zpráva, že na ně analytici z JPMorgan Chase snížili doporučení na "neutral" z "overweight". Banka krok vysvětlila slabým růstovým potenciálem firmy v kontextu rizika slábnutí růstu ekonomik v hlavních světových regionech, zejména pak v Evropě. Cílovou cenu akcií snížila JPMorgan Chase na 64 ze 73 dolarů.

Akcie automobilky Tesla Motors (+1,63 %) zpevnily o více než procento a půl poté, co dodavatel solárních panelů SolarCity (+5 %), na nějž si dělá zálusk šéf Tesly Elon Musk, uvedl, že možnost svého prodeje Tesle zhodnotí dva členové představenstva - Donald Kendall a Nancy Pfundová. Musk je největším akcionářem společnosti SolarCity, v níž zároveň působí ve funkci předsedy představenstva.

Akcie provozovatele výletních plaveb Carnival (+0,21 %) během dne přidávaly až pět procent poté, co společnost zveřejnila lepší než očekávané hospodářské výsledky, nakonec ale o většinu zisků přišly a uzavřely jen mírně v plusu.

Po konci úterního obchodování zveřejnil čtvrtletní hospodářské výsledky výrobce sportovního oblečení a obuvi Nike (v řádném obchodování +2,31 %). Společnost uvedla, že ve svém čtvrtém finančním kvartálu hospodařila se ziskem 846 milionů dolarů neboli 0,49 USD na akcii při tržbách 8,24 miliardy USD. Zisk firmě meziročně klesl o 2 %, tržby se jí naopak o 6 % zvýšily. Trh čekal zisk na akcii 0,48 USD (meziročně -6 %) a tržby 8,28 miliardy USD. V poobchodní fázi akcie společnosti zlevňovaly o více než 6 %.

Hlavní úterní události na amerických trzích:

  • Americká ekonomika v prvních třech měsících letošního roku zpevnila o 1,1 % anualizovaně. Čekal se 1% růst po 1,4% růstu ve čtvrtém kvartálu minulého roku. Zpřesněná předběžná zpráva počítala s 0,8% růstem. Jádrové výdaje na osobní spotřebu se v prvním čtvrtletí zvýšily o 2 % mezikvartálně. Čekal se 2,1% růst po 1,3% zvýšení v posledních třech měsících loňského roku. Zprávu v úterý vydalo ministerstvo obchodu USA.
  • Ceny domů ve Spojených státech v dubnu podle indexu S&P/Case-Shiller, který sleduje ceny nemovitostí ve dvaceti velkých amerických městech, meziročně vzrostly o 5,4 %. Výsledek odpovídá odhadům. Březnový růst byl revidován z 5,4 % na 5,5 %. Meziměsíčně ceny domů ve dvaceti největších městech USA stouply o 0,5 %, čekalo se +0,6 %. Březnový údaj byl revidován z +0,9 % na +0,8 %.
  • Index spotřebitelské důvěry od organizace Conference Board v červnu předčil očekávání, vzrostl na 98 bodů (odhad: 93,3 bodu, květen revidován na 92,4 bodu z 92,6 bodu).
  • Index průmyslové aktivity richmondského Fedu v červnu klesl na -7 bodů z květnového -1 bodu.
  • Farmaceutická společnost Pfizer investuje 350 milionů dolarů do výstavby biotechnologického centra v Číně, které bude jejím prvním biotechnologickým centrem v Asii. Pfizer se tak zařadí k dalším velkým farmaceutickým firmám, které si zřizují pracoviště na druhém největším farmaceutickém trhu světa, aby si zajistily rychlejší schvalování svých produktů.
  • Společnost SolarCity určila, že možnost prodeje největšího poskytovatele solárních technologií v USA Tesle Elona Muska zhodnotí pouze dva členové představenstva - Donald Kendall a Nancy Pfundová.
  • Německá automobilka Volkswagen zaplatí celkem 15,3 miliardy dolarů za skandál kolem falšování měření emisí, na jehož řešení se dohodla s americkými úřady a tamními majiteli svých naftových vozů. Uvádí se to v dokumentu, který v úterý americké ministerstvo spravedlnosti předložilo soudu v San Francisku, a ve sdělení firmy. Z uvedené částky automobilka vydá deset miliard dolarů na opravy a odkup téměř půl milionu naftových vozů, které byly vybaveny nelegálním softwarem pro manipulaci s emisemi oxidů dusíku, a na odškodnění jejich majitelů.
  • Výrobce chemikálií a osiv Dow Chemical propustí po celém světě zhruba 2 500 zaměstnanců, což odpovídá přibližně čtyřem procentům celkové pracovní síly podniku. Důvodem je převzetí plné kontroly nad firmou Dow Corning, která je společným podnikem Dow Chemical a výrobce skla Corning.
  • Americký výrobce kancelářské techniky Xerox do svého představenstva jmenoval Jonathana Christodoroa, asistenta aktivistického investora Carla Icahna. Firma tak učinila před svým plánovaným rozštěpením do dvou podniků. Icahn je největším akcionářem Xeroxu, drží 9,8 % akcií firmy.
  • Investiční banka Goldman Sachs snížila doporučení na akcie vývojáře technologií pro samořízená auta Mobileye na "neutrální" z "kupovat". Současně analytici banky zařadili akcie prodejce sportovních potřeb Dick's Sporting Goods na seznam vysoce atraktivních titulů k nákupu, důvodem je podle nich konec fungování konkurenčního maloobchodního prodejce Sports Authority, který zbankrotoval.
  • Analytici společnosti Stifel Nicolaus zvýšili investiční doporučení na akcie pojišťovny Cigna na "buy". To, zda nakonec dojde ke spojení Cigny s konkurenční pojišťovnou Anthem, podle nich na doporučení nemá žádný vliv.
  • Světové centrální banky by se měly snažit sladit svá měnová opatření, aby zabránily "destabilizujícím vedlejším následkům" plynoucím z rozdílného tempa hospodářského růstu v jednotlivých zemích a regionechNa výroční konferenci o centrálním bankovnictví to v úterý v portugalské Sintře prohlásil šéf Evropské centrální banky (ECB) Mario Draghi. K dopadům vystoupení Británie z Evropské unie se nevyjádřil.
  • Rozhodnutí Britů odejít z Evropské unie výrazně snížilo zájem investorů o riziková aktiva, jakými jsou například akcie, a naopak zvýšilo poptávku po bezpečných přístavech, mimo jiné po zlatě. Po zveřejnění překvapivého výsledku britského hlasování vyskočila cena kovu z 1 260 USD až na 1 330 USD za trojskou unci. Aktuálně se zlato prodává za 1 310 až 1 320 USD za trojskou unci. A podle Světové rady pro zlato (WGC) lze očekávat, že zvýšená poptávka po zlatě kvůli nejistotám kolem brexitu přetrvá.

Pokračování shrnutí úterního obchodování v USA najdete na Investičním webu.

Ani býčí, ani medvědí: Bizoní trh, o ten tu běžíAni býčí, ani medvědí: Bizoní trh, o ten tu běží 

Zvířecí říše je mezi investory oblíbená (samozřejmostí jsou medvědi a býci, ale žijí zde například i prasátka a cibetky), a proto nepřekvapí, že ti, kdo hledají různé škatulky na charakterizování každé nové situace na trzích, přišli s dalším "chlupáčem". Je to bizon. Právě někdejší vládce amerických prérií totiž podle Bank of America Merrill lynch nejlépe vystihuje to, co se aktuálně děje na akciových trzích.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688