Patria (Patria Finance)
Investice  |  27.06.2016 16:10:48

Je Brexit vítězstvím Putina?

Rusko sice mělo jen zanedbatelný vliv na hlasování o Brexitu, ale podle některých názorů má z jeho výsledku Vladimir Putin velkou radost. Přitom je velmi těžké najít důvod, proč by Rusko mělo z Brexitu nějak těžit. Naopak by mohlo patřit mezi ty, kteří kvůli němu ztratí. Ti, kteří chtěli, aby Velká Británie zůstala v EU, používali i taktiku zastrašování a tvrdili, že Putin i šéf ISIS Abú Bakr al-Baghdádí by byli tímto odchodem potěšeni. Ministr zahraničí Philip Hammond zase řekl, že Rusko „je jedinou zemí, která chce, aby Británie z EU odešla“. V pátek po hlasování pak tvrdil, že Putin bude nyní možná cítit menší tlak a zvýšila se pravděpodobnost, že se mu nakonec podaří dosáhnout zmírnění sankcí uplatňovaných proti Rusku.

I z USA se ozývají hlasy, že Brexit Putinovi vyhovuje. Například bývalý americký velvyslanec USA v Moskvě Michael McFaul tvrdí, že „Putin lituje rozpadu SSSR a Varšavské smlouvy, takže má teď radost z toho, že se objevují trhliny v jednotě EU“. Putin k podobným komentářům uváděl, že byly pouze využívány k zavádějícímu ovlivňování názorů veřejnosti, které nakonec stejně nefungovalo. A dodal, že Brexit by mohl mít pro Rusko negativní důsledky, protože poškozuje komoditní a měnové trhy a sankcí se nedotkne.

Na tvrzeních Hammonda i McFaula ale něco pravdy je. Někteří významní představitelé Ruska dávali jasně najevo, že Brexit bude mít i pozitivní dopady. Například moskevský primátor Sergej Sobjanin se domnívá, že „bez Velké Británie nebude v EU nikdo, kdo by vehementně bránil sankce proti Rusku“. Jinak řečeno, Rusko nyní doufá, že Evropa už nebude uplatňovat tak tvrdé postoje. Na druhou stranu je faktem, že sankce a jejich prodloužení byly schváleny jednohlasně a jejich další osud hodně závisí na postojích Německa a Angely Merkelové.

Z Ruska zaznívají i názory, že v jeho zájmu není destabilizace největšího obchodního partnera, jehož měna tvoří 40 % rezervy ruské centrální banky. Putin ale klade vždy na první místo geopolitické zájmy a ekonomika figuruje až na místě druhém. Podobné argumenty jsou tudíž také druhořadé. Největší význam tak může podle některých názorů mít to, že odchod Británie omezí anglosaský vliv na EU. Ombudsman Boris Titov v této souvislosti na Facebook napsal, že zde nejde o nezávislost Británie na EU, ale o nezávislost EU na USA. Rusko přitom podporuje euroskeptiky po celé Evropě i kvůli tomu, že tato hnutí a strany jsou naladěny protiamericky. A slabší vazby mezi EU a USA by Putinovi prospěly více než zrušení sankcí. Spojené státy totiž podle něho představují pro Rusko existenční hrozbu.

Oslabení vazeb mezi USA a EU není ale ani zdaleka jisté. V Evropě je řada jiných proamerických zemí, včetně Polska či dokonce Německa. Velká Británie navíc zůstává členem NATO a není důvod, proč by její odchod z EU měl znamenat více protiamerických nálad. Došlo by k tomu pouze tehdy, kdyby sílily euroskeptické postoje ve společnosti. Tato situace by nastala v případě, pokud by vedení EU na současnou situaci nijak nereagovalo. Stále však existuje naděje, že se vedení Unie ještě pokusí zachránit evropský sen. Pokud by byla EU bez Velké Británie jednotnější, Brexit by nakonec mohl být pro Putina špatnou zprávou i z politického hlediska.

Autorem je Leonid Bershidsky.

Zdroj: Bloomberg

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688