Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  26.06.2016 07:45:41

Circassia: akcie biotechnologické firmy spadly o dvě třetiny

Hodnota britské biotechnologické společnosti Circassia se na burze propadla o téměř dvě třetiny. Důvodem je pozastavení testů léků proti alergiím na kočky.

Britská biotechnologická společnost se sídlem v Oxfordu oznámila neúspěch testování léků proti alergii na kočičí srst. Vyšlo najevo, že alergické příznaky u testovaných pacientů po užívání léku ustoupily, ale stejné efekty se prokázaly také u těch, kteří brali pouhé placebo. Krátce nato se cena akcií Circassie propadla téměř o dvě třetiny.

Pacienti lhali?

„Jsme výsledky překvapeni a zároveň velmi zklamáni,“ řekl listu Financial Times Steve Harris, generální ředitel společnosti. „Tak výrazný placebo efekt se v předchozích částech našeho výzkumu neprojevil,“ dodal Harris.

S možným vysvětlením přišla agentura Reuters. Podle některých expertů tak silný placebo efekt může být důsledkem toho, že pacienti, na nichž se léky zkoušely, mohli své symptomy záměrně přecenit, aby se do studie vůbec dostali. Takovou argumentaci však Harris odmítá: „Musíme nejprve zchladit hlavy a poté se na výsledky pořádně podívat a porozumět jim. Až poté můžeme činit nějaké vážné závěry.“

Nadějný začátek

Když Circassia vstupovala v březnu 2014 na burzu, IPO cena byla stanovena na 310 pencí za akcii. To představovalo tržní hodnotu celé firmy na úrovni 581 milionů liber a jednalo se o největší událost v britském biotechnologickém sektoru za několik posledních dekád. Firmě se podařilo získat 200 milionů liber na vývoj léků proti alergiím.

Analytici předpovídali, že Circassia nebude zisková několik let. Očekávali však, že do konce příštího roku přijde na trh s léky proti alergii na kočičí srst. To mělo přispět k masivnímu růstu tržeb z léků na astma, jejichž výrobce firma koupila v loňském roce.

Na financování akvizice švédské společnosti Aerocrine získala Circassia 275 milionů liber. Právě Aerocrine na trh přivedl Niox, lék proti astmatu. Zároveň se Britům podařilo koupit jinou oxfordskou farmaceutickou firmu, která vyvíjí léky na respirační potíže. Takový rozjezd navnadil mnoho investorů, kteří v biotechnologickém sektoru spatřovali obrovský potenciál.

Co bude dál

Investiční fond Imperial Innovations, který v Circasii vlastní více než 9% podíl, vydal prohlášení: „Ačkoli jsou výsledky zklamáním, náš podíl ve společnosti si ponecháme i nadále.“ Steve Harris pak ujistil, že Circassia „přehodnotí celý výzkum antialergických léků a plánu dalšího obchodního rozvoje během seznamování se s letošními pololetními výsledky.“

Na (zatím) poslední fázi testů léků proti alergii na kočky se podílelo 1245 lidí ve věku 12 až 65 let, žijících v Severní Americe, Evropě a Rusku. Společnost už oznámila, že díky testovacímu fiasku bude muset přesunout 140 milionů liber do zdokonalování Nioxu a vývoje dalších léků ze svého portfolia, včetně těch proti chorobám dýchacího ústrojí.

-usi-

Vyšlo na Zdravotnickýdeník.cz


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688