Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  24.06.2016 06:00:41

Pošta naráží s franšízami poboček na nezájem obcí. Změní proto pravidla

Obce, které by podle představ České pošty měly převzít provoz venkovských poboček, hodnotí podmínky jako nevýhodné a pro obecní rozpočty hrubě ztrátové. Pošta proto bude muset přijít s lepší nabídkou. Slibuje ji do konce června.

Česká pošta se snaží zbavovat rozsáhlé sítě svých venkovských poboček, které chce nabídnout jako franšízy jiným provozovatelům, zejména samotným obcím. Podle plánu by chtěla v roce 2025 z dosavadních více než tří tisíc poboček provozovat sama jen 700 a zbylých 2500 by měli převzít noví partneři. Za rok a půl fungování projektu se jí podařilo „udat“ jen zhruba 160 provozoven. Zájem dalších obcí limitují pro ně nevýhodná „pravidla hry“.

V rámci poskytnutí franšízy se sice pošta obcím, či jiným partnerům, jako jsou typicky třeba venkovské prodejny potravin, zavazuje přispívat na pokrytí ztrát, ale podle obcí nedostatečně. „Chápu, že cílem projektu Pošta Partner je dosáhnout úspor. My jsme si však vypočítali, že příspěvek České pošty na franšízy nepokrývá ani polovinu jejich provozních nákladů. Pokud by se příspěvek ČP zvýšil o 30 až 50 procent, bylo by to zajímavější a v obcích by nepanovaly takové obavy z rušení kamenných pošt,“ říká například předseda Svazu měst a obcí František Lukl.

Podobně to vidí i předseda Sdružení místních samospráv Stanislav Polčák. Franšízové smlouvy navíc podle něj navíc na obce přenášejí vysokou míru odpovědnosti včetně sankcí. Smluvní pokuty se mohou třeba v případě neotevření pobočky v úředních hodinách z provozních důvodů vyšplhat až na statisícové částky.

Vyhláška má zpoždění

Obce se také obávají, že pokud se časem ukáže, že nejsou pobočku schopny provozovat, pošta ji zpět nepřevezme a poštovní služby v daném místě zaniknou. „Pokud obec nebude schopna poštovní služby převzít a nenajde se ani soukromý subjekt ke zřízení franšízy, měla by kamenná pošta v daném místě zůstat,“ argumentuje Lukl. K tomu ovšem Českou poštu nic nezavazuje. Seznam míst, kde musí být pobočka zachována bez ohledu na to, zda se podaří poště najít partnera pro její provozování, má totiž stanovit vyhláška Českého telekomunikačního úřadu. Ta měla platit již od začátku letošního roku, zatím však vydána nebyla.

Česká pošta oficiálně tvrdí, že přeměna jejích poboček na franšízy postupuje podle plánu. Nicméně si je zjevně vědoma, že jí nezbývá, než obcím a dalším možným partnerům nabídnout více. „Do konce června připravíme návrh změn a předložíme ho k jednání. Nikdy jsme netvrdili, že se podmínky nemohou změnit,“ oznámil již mluvčí České pošty Matyáš Vitík.

Miloš Cihelka


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688