Patria (Patria Finance)
Investice  |  23.06.2016 14:20:54

US firmy věří, že nebudou muset stěhovat své londýnské centrály. Brexit prý nebude


Americké firmy nemají velké obavy z toho, že Velká Británie možná opustí Evropskou unii. Otázkou ale je, zda je klid amerických firem na místě. Podle údajů Factset Research, generuje 30 společností, kotovaných v indexu S&P 500, více než 10 % svých tržeb z příjmů ve Velké Británii. Otázkou ovšem je, zda by opuštění EU Velkou Británii po všeobecném hlasování tyto statistiky neovlivnilo. Výkon akcií zmíněných společností zatím ale nedává nijak najevo, že by případné opuštění EU Vekou Británii mělo značit nějaké vážné komplikace.

Americké firmy zůstávají kvůli brexitu klidné 

Zpravodajský server CNN.com uvedl, že výkonnost 30 akcií z indexu S&P 500, které generují část svých příjmů ve Velké Británii, byla lepší, než výkonnost akcií širšího trhu. Od prvního oznámení data všeobecného referenda o setrvání Velké Británie v EU 20. února 2016 totiž zmiňovaných 30 firem přidalo na růstu cen akcií 16,7 %, zatímco index S&P 500 posílil o 11,3 %. Očekávání analytiků z amerického Wall Streetu navíc podle CNN.com počítá s tím, že Velká Británie zřejmě zůstane členem EU i po referendu. Pro zachování britského členství v EU se vyslovili naposledy anglická fotbalová hvězda a manžel „Posh Spice“ David Beckham, investiční guru George Soros a průmyslník Richard Branson.

Obavy před opuštěním Británie EU vyjádřil ovšem Jamie Dimon, generální ředitel JPMorgan Chase. Ten varoval, že zánik britského členství v EU by byl špatný pro velké banky, jakou je ta jeho, a to proto, že členství v Evropské unii umožňuje JPMorgan Chase jen na "pas" obchodovat s evropskými zákazníky z Londýna. Americké společnosti mohou pracovat kdekoli v EU, pokud zřídí pobočku nebo dceřinou společnost v jednom z jejích 28 členských států. A jak uvedl server CNN.com Londýn je nejvhodnější volbou pro mnoho amerických firem, a to nejen kvůli výhodě anglického jazyka. Statistiky poradenské společnosti Deloitte říkají, že v Londýně má svou evropskou centrálu 40 % z 250 světových největších společností, zatímco v Paříži jen 8 %.

Kdo z koho: Uvidí se v pátek 

A i když se podle CNN.com najdou firmy, které by na brexitu vydělaly, například těžař zlata Newmont, který vloni generoval až 64 % svých příjmů z prodejů ve Velké Británii, většina firem by brexit za „ziskový“ nepovažovala. Jako příklad uvádí CNN.com elektrárenskou společnost PPL, která díky akvizicím generuje až 30 % svých tržeb ve Velké Británii. Pojišťovací makléř Willis Towers Watson, jehož akcie byly přijaty do indexu S&P 500 v prosinci 2015, získává více než čtvrtinu svých příjmů z prodejů ve Velké Británii a společnosti Invesco a BlackRock generují v zemi více než 20 % svých tržeb. Stejnými čísly se může pochlubit i ropná společnost Apache, výrobce autodílů LKQ i komerční realitní makléř CBRE.

CNN.com si všímá také toho, že mediální magnát Ruperta Murdoch, vlastní prostřednictvím News Corp[.] ve Velké Británii několik novin. Je ale zajímavé, že jeho média nedrží „jednotnou“ linii. Dva tituly z jeho mediálního portfolia v zemi totiž jdou v názorech na brexit proti sobě. Zatímco The Times hájí postoj setrvání Velké Británie v EU, bulvární deník The Sun, vyjádřil opačný postoj – hájí totiž brexit. Deník uvedl, aby Britové vyjádřili ve všeobecném hlasování o setrvání země v EU postoj „beLEAVE“, tedy „opustit“ EU. A i když Wall Street, jak již bylo řečeno, stále věří, že Británie zůstane v EU, ve hře je stále i varianta, že se investoři budou muset připravit na široké výprodeje, pokud sečtené hlasy ukáží opak.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688