Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Makroekonomika  |  23.06.2016 08:12:45

Faber: Odchod z EU by byl to nejlepší, co Británie v historii zažila. Které akcie nakupovat?

Marc Faber opět dokazuje, že jít proti proudu je jeho životní krédo, zejména co se investic a ekonomiky týče. Nedávno v rozhovoru pro CNBC řekl, že brexit může být spásou pro globální ekonomiku a dobrým vzorem pro ostatní země EU.

Kontrariánský přístup Fabera snad nikoho nemůže překvapit, zejména když v podobných názorech není úplně osamocen, takže pravděpodobně nejde jen o snahu zviditelnit se. Názor, že z brexitu mohou těžit například země střední a východní Evropy, minulý týden na konferenci společnosti Conseq i v rozhovoru pro Investiční web vyjádřil Mark Mobius. Celkově ale vystoupení Británie z EU nevítá, není tedy klasickým euroskeptikem.

To Faber je, alespoň na první pohled, z možného brexitu nadšen, protože podle něj může mít pozitivní vliv na globální ekonomiku. Zároveň by to podle něj byl dobrý příklad pro další země, které chtějí vystoupit ze "špatně organizované EU". Státy jako Chorvatsko, Estonsko a Malta by podle Fabera mohly lépe fungovat jako samostatné a nezávislé ekonomiky než jako součást většího systému v podobě EU.

Faber ve své podpoře brexitu kritizuje zejména přebujelou byrokracii EU a dává za příklad Švýcarsko, které je samostatnou zemí, nepatří do EU ani do Evropského hospodářského prostoru. Podle známého pesimisty to dává zemi nezávislost, a přitom jde o možná nejvyspělejší stát Evropy.

To samé by prý mohlo platit i pro Spojené království. Krátkodobě by sice mohlo dojít na trzích k výprodejům (což může být příležitost pro spekulanty a oportunisty), z dlouhodobého hlediska však Faber vnímá vystoupení Británie z unie jako dobrý krok. Ani často zmiňovaná ztráta exportních trhů nemusí být problém díky možnosti uzavření nových bilaterálních dohod.

Evropské země by se podle Marca Fabera měly při hledání nových exportních trhů zaměřit především na Asii a země jako Indie a Čína, které pro ně představují nové možnosti. Brexit tak pro Británii i pro celou Evropu představuje šanci a možnost dalšího růstu.

Smrt investování?! 

Smrt investování?!

Za ideální způsob spoření na důchod je dlouhodobě považována investice do diverzifikovaného portfolia sestávajícího ze světových akcií, státních, případně něco málo firemních dluhopisů a minima hotovosti. Tento zažitý koncept již v současnosti ale nemusí fungovat. Ve skutečnosti vlastně nefunguje již několik desetiletí.

 

 

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688