Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  23.06.2016 00:03:20

22. června: Tohle potřebujete vědět nejen o středečním obchodování na amerických burzách

Americké akcie ve středečním obchodování smazaly počáteční zisky a jejich hlavní indexy nakonec mírně oslabily. Úvodní optimismus na Wall Street podkopaly během obchodování nejnovější průzkumy veřejného mínění týkající se čtvrtečního referenda o členství Spojeného království v Evropské unii.

Akcie zprvu rostly a index S&P 500 se znovu dotkl hranice 2 100 bodů. Na trh dočasně zapůsobily údaje o růstu květnových prodejů starších obytných nemovitostí v USA na devítileté maximum. Byla to další dílčí data, která potvrdila zlepšené vyhlídky americké ekonomiky pro druhé čtvrtletí.

Úvodní zisky ale v průběhu dne indexy odevzdaly a nakonec mírně klesly. Dow klesl o 0,27 % na 17 780,83 bodu, širší S&P 500 odepsal 0,17 % na 2 085,45 bodu a Nasdaq Composite uzavřel se ztrátou 0,22 % na 4 833,32 bodu. Index volatility VIX vyskočil o 14,56 % na 21,17 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA se snížil o dva bazické body na 1,6852 %.

Z deseti hlavních sektorů jich pod nulou skončilo šest, nedařilo se energetickému odvětví, technologickému sektoru nebo sektoru veřejných služeb, v plusu naopak skončily sektor zdravotní péče, odvětví necyklického spotřebního zboží, telekomunikační odvětví a sektor základních materiálů.

Investoři sledují hlavně vývoj mínění před britským referendem a zachovávají opatrnost. Podle dvou středečních průzkumů vedou mírně zastánci odchodu z unie. V předešlých dnech akciové trhy podpořil trend příklonu průzkumů k táboru stoupenců EU. Sázkové kanceláře nicméně nadále dávají výrazně vyšší šance setrvání Británie v unii.

Americké akcie (22. června 2016)
Americké akcie (22. června 2016)Zdroj: Google

Nevydařenou seanci za sebou mají akcie výrobce elektromobilů Tesla Motors (-10,45 %), který v úterý večer oznámil, že nabídl převzetí výrobci solárních panelů SolarCity (+3,26 %). Tesla navrhuje vypořádání transakce ve svých akciích a nabízí SolarCity převzetí za 26,50 až 28,50 USD za akcii. Zakladatel a výkonný ředitel Tesly Elon Musk ve firmě SolarCity, kterou založili a vedou jeho bratranci Lyndon Rive a Peter Rive, působí na pozici předsedy správní rady a drží 22 % jejích akcií. Lyndon Rive ve firmě zastává funkci výkonného ředitele a Peter Rive působí na pozici technického ředitele. Podle Muska by se oběma firmám dařilo lépe, kdyby nabízely své výrobky pod jednou střechou a pod společnou značkou.

Akcie kanadského výrobce velkorozměrových kinematografických systémů IMAX (-0,1 %) během dne mírně rostly díky zprávě, že se společnost dohodla s provozovatelem řetězce multikin AMC Entertainment Holding (-0,63 %) na spolupráci a instalaci svých systémů v 25 kinech AMC. Během dne však akcie kanadské firmy o zisky přišly a nakonec skončily lehce pod nulou.

Akcie developerské společnosti KB Home (+2,2 %) zpevnily o více než dvě procenta poté, co firma v úterý večer oznámila, že ve svém druhém finančním čtvrtletí hospodařila se ziskem na akcii 0,17 USD při tržbách 808,5 milionu USD. Trh čekal zisk na akcii 0,14 USD a tržby 747,1 milionu USD.

Kvartální hospodářské výsledky zveřejnily po konci úterní seance také přepravní společnost FedEx (-4,54 %) a technologická společnost Adobe Systems (-5,73 %). Obě firmy vykázaly zisk nad odhady, FedEx překonal odhad i na úrovni tržeb, výnosy firmy Adobe Systems byly v souladu s odhady trhu. Společnosti ale investory zklamaly slabými výhledy.

Hlavní středeční události na amerických trzích:

  • Prodeje starších domů v USA v květnu vzrostly meziměsíčně o 1,8 % na celoročně přepočítané tempo 5,53 milionu jednotek. Očekával se jen 0,9% růst na 5,5 milionu jednotek po 1,3% růstu v dubnu (revidováno z +1,7 %).
  • Mezinárodní měnový fond (MMF) snížil odhad letošního růstu americké ekonomiky na 2,2 % z dubnové předpovědi 2,4 %. Celkově je ale největší světová ekonomika "v dobré formě" a příští rok růst znovu zrychlí na 2,5 %. MMF to předpověděl ve středeční výroční zprávě o Spojených státech.
  • Americký výrobce elektrických automobilů Tesla Motors chce koupit výrobce solárních panelů SolarCity, nabízí za něj až 2,8 miliardy USD. Elon Musk, který je generálním ředitelem Tesly, předsedou správní rady SolarCity a největším akcionářem obou firem, v úterý prohlásil, že sloučená společnost by mohla nabízet elektromobily a bateriové a solární systémy společně.
  • Podle průzkumu Národní společnosti středoškolských studentů (National Society of High School Scholars) provedeného mezi 13 tisíci studentů a mladých pracovníků ve věku 15 až 32 let se společnost 3M v Americe dostala do čela žebříčku nejoblíbenějších zaměstnavatelů. Přeskočila tak dlouhodobou jedničku Google, ale i společnosti Apple, Walt Disney, Amazon či Nike. Mezi populárními zaměstnavateli se 3M objevuje i v České republice.
  • Světový trh fúzí a akvizic by se měl i v nejbližších měsících vyvíjet příznivě. Během příštích 12 měsíců plánuje nějakou transakci celosvětově polovina společností. Vyplývá to z pravidelného průzkumu poradenské firmy EY, jehož se zúčastnilo přes 1 700 generálních ředitelů a manažerů z 45 zemí světa.
  • Světová spotřeba ropy se díky vysoké poptávce v rozvíjejících se zemích zvyšuje nejrychleji za poslední desetiletí a její silný růst bude nejspíše pokračovat.Evidentně se tak nenaplňuje teorie zlomu či vrcholu poptávky po surovině, která předpokládá, že spotřeba přestane růst a začne klesat. Napsal to analytik agentury Reuters John Kemp.
  • Barclays zvyšuje doporučení na akcie Priceline Group na "overweight" z "equalweight".
  • Nomura snižuje doporučení na akcie McDonald's na "neutrální" z "kupovat", cílovou cenu upravuje na 129 ze 142 USD.
  • Oppenheimer snižuje doporučení na akcie Tesla Motors na "perform" z "outperform".

 Pokračování shrnutí středečního obchodování najdete na Investičním webu.

Okénko tradera: Klíčové cenové úrovně akcií McDonald'sOkénko tradera: Klíčové cenové úrovně akcií McDonald's

Akcie společnosti McDonald's opustily pásmo konsolidace a zamířily výše. Cesta nahoru se zdá být otevřená. 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Út   8:20  Wall Street zahájila týden obdobně, jako zakončila ten minulý ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Po 17:45  Piedmont Lithium stoupá o 20 % X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688