Saxo Bank (home.saxo)
Investice  |  22.06.2016 10:22:39

S blížícím se brexitem budou měnové výkyvy přibývat

Autor: John Hardy, vedoucí oddělení forexu, Saxo Bank

Jízda na horské dráze před znamenávající britské referendum nabízí v posledních týdnech divoké zatáčky a obraty vyvolané dvěma obřími posuny v předpokládaném hlasování. Posledním z nich byl jasný příklon k setrvání v důsledku tragické vraždy poslankyně Jo Coxové, zastánkyně členství v EU. V několika posledních týdnech se libra propadla o 10 % vůči bezpečnému japonskému jenu, avšak v pondělí ráno se proti čtvrtečnímu minimu zvedla o téměř 5 %.

Ale i s tímto posunem to pondělní průzkum všech průzkumů Financial Times řekl jasně, když ukázal remízu 44 % pro a 44 % proti. Zbytek je zatím nerozhodnutý. Jasná remíza představuje prudký obrat proti dřívějšku, kdy se zdálo, že zastánci odchodu z EU se dostávají o několik procent výš. Nesmíme však zapomínat, že pokles náskoku zástupců pro odchod z EU se neprojevil stejným zvýšením hlasů pro setrvání, zvýšil se spíš počet nerozhodnutých. Bohužel pro všechny nerozhodnuté není možné ve čtvrtečních volbách zaškrtnout možnost nevím.

Pozorovatelé trhu a zejména obchodníci s měnami se v první řadě samozřejmě zajímají o konečný výsledek referenda. Zůstat, nebo odejít? Mnoho lidí však také upozorňuje na to, že i rozdíl ve výsledcích bude mít značný dopad na dlouhodobý stav Velké Británie a její vztah s EU. To platí hlavně v případě velmi těsného vítězství Brexitu, což by podle některých pozorovatelů mohlo rychle vést k dalšímu referendu poté, co se Británie vydusí oslabením trhu s aktivy a propadem britské ekonomiky, následovaným přísným varováním ze strany EU, co by mohl odchod dále znamenat. Je tu však samozřejmě i možnost, že se nátlak ze strany EU obrátí proti Unii. Takže v tuto chvíli musí obchodníci s měnami počítat se třemi výsledky: zůstat, těsný Brexit, jasný Brexit. Podívejme se na možné reakce měnových trhů na každou z těchto možností.

Velká Británie zůstane v EU

Reakce v případě výsledku volby pro setrvání v EU, dokonce i velmi těsného výsledku, by zřejmě byla poměrně jasná. I přes obrovskou strukturální nerovnováhu ve Velké Británii a mohutný schodek běžného účtu, což je pro libru i nadále zdrojem značných obav, bude konec nejistoty o výsledku referenda pravděpodobně znamenat i konec zajištění proti Brexitu a uvolnění značné poptávky, která by vedla k posílení ekonomické aktivity Velké Británie minimálně v následujícím čtvrtletí. Libra by pravděpodobně nejvíce posílila v krátkém období vůči švýcarskému franku a americkému dolaru, který má problémy díky holubičímu postoji Fedu v posledních týdnech. Později se ještě dostanu k tomu, proč není až tak jistý delší odprodej jenu s výjimkou přirozené okamžité reakce.

Odchod Británie z EU

Reakce na těsné vítězství pro Brexit nebo pro jasný odchod budou daleko nestabilnější, o to víc, že trhy jdou do referenda s jasným příklonem k setrvání. Velká Británie i Evropa by s radostí viděly slabší měnu, která by pomohla nízkým hodnotám inflace, avšak jakákoli intervence směrem ke stabilizaci situace by pravděpodobně vypadala jako snaha zabránit rozšíření nákazy na trhy aktiv. Jinými slovy, pokud dokáže Bank of England zařídit dvacetiprocentní devalvaci libry bez dopadu na chuť riskovat, s radostí to udělá.

První hodiny a dny obchodování po volbě ve prospěch brexitu budou značně nestabilní. V případě jasné volby pro odchod dojde ke značnému prvotnímu oslabení libry možná o 10-12 %, i když tato prvotní reakce zřejmě rychle pomine. I v případě jasného vítězství zastánců odchodu se Británie rychle zklidní a ekonomická aktivita by díky odstranění nejistoty měla posílit. V případě velmi těsného vítězství zastánců brexitu bude možná reakce trhu méně kolísavá a mohla by se rychle přepnout do nervózní nejistoty kvůli obavám trhu z možného dalšího referenda.

Tyto scénáře jsou však pouhá spekulace a je možné, že stejně tak uvidíme, jak vyčerpaný trh osciluje tam a zpět, ať už bude výsledek referenda jakýkoli, a poté se rozhodne, že celá situace byla přeexponovaná a libra se během několika týdnů v podstatě vrátí na současnou úroveň, protože trh neudrží pozornost a začne se věnovat americké ekonomice, listopadovým prezidentským volbám a načasování a povaze dalších kroků BoJ.

 

O autorovi:

John Hardy, původem z Texasu, absolvoval Texaskou univerzitu v Austinu s vyznamenáním. Od roku 2002 pracuje v Saxo Bank. V oddělení měnové strategie a správy aktiv prošel různými pozicemi. Nyní John J. Hardy působí na pozici vedoucího oddělení měnové strategie Saxo Bank. Díky populárnímu a často citovanému každodennímu sloupku FX Update, který pravidelně využívají novináři, traderová komunita a klienti Saxo Bank, si vybudoval široký fanklub. Je pravidelným hostem a komentátorem televizních stanic jako například CNBC, CNBC Arabia a Bloomberg. Kromě svého sloupku a vystupování v médiích je autorem komentářů k aktuální situaci kolem hlavních měn, politiky centrálních bank, makroekonomických trendů atd. John Hardy poskytuje komentáře k FX a hlavním třídám aktiv z makroekonomického hlediska.

 

 

Saxo Bank:

Saxo Bank, specialista na multi-asset obchodování a investice, nabízí kompletní sadu obchodních a investičních nástrojů, technologií a strategií. Plně licencovaná a regulovaná banka umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům snadno obchodovat s více aktivy z jediného účtu na různých elektronických zařízeních. Mnohokrát oceněné obchodovací technologické platformy jsou dostupné ve více než 20 jazycích a jsou využívány více než stovkou finančních institucí na celém světě. Saxo Bank také na vybraných trzích poskytuje tradiční bankovní služby prostřednictvím Saxo PrivatBank. Saxo Bank, která byla založena roku 1992, sídlí v Kodani a zaměstnává 1500 lidí ve 25 pobočkách na pěti světových kontinentech.

 

 Globální online investiční banka

Saxo Bank je globální investiční banka specializující se na online obchodování a investice na mezinárodních finančních trzích. Saxo Bank umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům obchodovat s FX, CFD, cennými papíry, futures, opcemi a dalšími deriváty a poskytuje i profesionální správu portfolia a fondů díky svým online obchodním platformám oceněným řadou různých ocenění.

Více informací na: www.saxobank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688