Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  22.06.2016 10:00:42

O sázkách na fotbal, recesi a Brexitu

Čeští fotbalisté nepostoupili ze skupiny a tak vypadli z mistrovství Evropy. Stalo se tak zcela v souladu s očekáváním, neboť sázkové kanceláře držely na český tým velmi nízký kurz a náš tým opravdu nepřekvapil.

Český fanoušek tak sice může být zklamán, ale zase ne tolik, neboť objektivně vzato pravděpodobnost toho, že na Euru 2016 uspějeme, byla z pohledu odhadovaných výsledků velmi malá. Fotbal je však velmi komplexní kolektivní hra a tak i odhady expertů v sázkových kancelářích se mohou často mýlit. Míč je kulatý a na hřišti nejsou roboti, ale 22 hráčů z masa a kostí, přičemž jednotlivé subjekty zápasu vstupují do stovek interakcí a proto je výsledek kolikrát těžké odhadnout.

Podobné je to i s odhady vývoje ekonomiky, která je daleko komplexnější systém než fotbal. Sázkové kanceláře sice nevypisují kurzy na to, zda bude recese, ale po ekonomech se často chce, aby sdělili, zda bude konjunktura pokračovat. Přesně na takovou otázku musela včera odpovídat i šéfka Fedu Yellenová v americkém Kongresu. Podle ní je pravděpodobnost recese americké ekonomiky vcelku malá. Lze s takovým výrokem souhlasit? Přijde na to. Při hodnocení výroku Allenové se totiž dostáváme k základnímu problému, který sázkař sázející na fotbal vůbec neřeší – sázková kancelář mu nabízí přesně vymezený kurz (pravděpodobnost) na přesně vymezenou událost (např. postup našich do čtvrtfinále). Měl-li by se však člověk vymezit vůči výroku J. Yellenové, pak by musel vědět, co znamená “vcelku malá pravděpodobnost” a o jakém horizontu recese členové Kongresu včera vlastně smýšleli.

Naštěstí či možná naneštěstí máme za rohem jednu důležitou politickou událost, která je přesně definována a kurzy (pravděpodobnosti) jsou rovněž jasně dány. Zítra hlasují Britové v referendu o setrvání v EU a rovněž si lze snadno vsadit na výsledek. Sázkové kanceláře nabízejí velmi atraktivní kurz na to, že scénář Brexitu zvítězí (přibližně 1 ku 4), což při čtení předvolebních průzkumů vybízí k sázce. Lze si však vsadit i na finančních trzích, kde se téma Brexitu v poledních dnech také velmi živě hraje. Nicméně zde opět vracíme do velmi komplexního světa, který může překvapit svou nevyzpytatelnou reakcí. Těžko odhadovat jak nyní přesně trhy hodnotí šance na Brexit a co začnou hrát v okamžiku, kdy budou známy výsledky referenda. Klidně se tedy může stát, že investor či spekulant správně trefí výsledek hlasování, ale nikoliv reakci trhů na něj.

Jan Čermák, analytik ČSOB


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 12:28  Německá letošní mizérie jedním číslem Research (Česká spořitelna)
Čt 12:20  EURUSD klesá na pětitýdenní minimum X-Trade Brokers (XTB)
Čt 11:03  USA: S&P potvrdilo rating na stupni „AA+“ Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688