Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Prezentace  |  21.06.2016 13:05:49REKLAMA

Pět tipů, jak platit na dovolené


Dovolená je čas, kdy chceme mít co nejméně starostí. Abyste si tento čas užili bez starostí, přinášíme rady, jak co nejefektivněji vybírat hotovost, jak vyřešit případnou ztrátu nebo krádež karty.

1. Vezměte si debetní i kreditní kartu
 
Pokud přemýšlíte, zda do peněženky přidat i kreditní kartu, dovolená je na to nejlepší čas. Může se stát, že u některých poskytovatelů služeb nebudete moci použít klasickou debetní kartu. Některé půjčovny aut či hotely požadují při rezervaci nebo platbě kreditní kartu.

Kreditka přijde vhod také v případě nepředvídaných výdajů. Některé banky nabízejí až 55denní období, ve kterém můžete peníze z kreditky splatit zcela bez úroků. Kreditní limit je možné převést i na běžný účet. Navíc mnohé prémiové kreditky mají již automaticky v poplatku zahrnuty i cestovní pojištění jejího majitele.

• TIP: Dnes již banky přinášejí různé způsoby, jak usnadnit klientům život na cestách. Třeba se rychle a jednoduše pojistit přímo prostřednictvím bankovní aplikace v mobilu. Pojištění je možné zřídit na celý rok, nebo jen na určité období. Pojistit přes mobil můžete sebe nebo i celou rodinu.

2. Výběry hotovosti v zahraničí

 

Zjistěte si předem, jaké poplatky účtuje vaše banka za výběry z bankomatů v zahraničí. Poplatky závisí na typu karty nebo účtu. Poplatek může být ve formě pevné sazby nebo vypočítaný jako procento z vybrané částky. Několik bank si dokonce za výběry v zahraničí neúčtuje poplatky vůbec. V zemích mimo EU si při výběru dávejte pozor na poplatek, který může účtovat provozovatel bankomatu. Bankomat musí na takový poplatek předem upozornit.

 

• TIP: Lidé se na dovolené při výběru z bankomatu v zahraničí setkají s možností výběru měny, ve které má být transakce zúčtována. Možnosti jsou obvykle dvě. Buď v domácí měně, například forinty v Maďarsku, nebo v eurech. V případě, že si klient zvolí standardní cestu, tedy domácí měnu, zúčtování se provede kurzem společnosti Visa / MasterCard. Tehdy se použije kurz této společnosti na přepočet domácí měny, například z forintů na eura. Ten je obvykle výhodnější, než kdyby si zákazník zvolil druhou možnost, tedy zúčtování transakce v eurech.

• Pro vyhledávání bankomatů v zahraničí je dobré mít nainstalovanou některou z aplikací určenou pro smartphony. Jednou z nich je například Visa Traveltools.

3. Dostatek hotovosti

 

Zjistěte si, zda výběry v hotovosti v zemi, kam cestujete (zejména mimo EU), nejsou limitovány pouze určitou částkou na den. Při výletu do exotičtější destinace je dobré cestu nahlásit bance, aby v případě, že se jí nepodaří s vámi zkontaktovat, kartu pro podezření ze zneužití nezablokovala. Dostatek hotovosti se hodí například na platby za lékařské ošetření. Pojišťovny totiž takové případy proplácejí až následně po předložení dokladu o pojistné události.

 

• TIP: Zjistěte si ve své bance limity pro výběr hotovosti ve zvolené destinaci.


4. Zkontrolujte si limity na platby i výběry

 

Abyste v obchodě či při platbě v hotelu nebyli zaskočeni, je dobré zkontrolovat si před cestou limity, které máte nastaveny pro platbu kartou. Je dobré znát taky maximální částku peněz, která se dá v místě dovolené vybrat z bankomatu za jeden den. Ve vzdálenějších destinacích limit může být nižší než v Evropě.

 

• TIP: V některých bankách můžete s okamžitou platností změnit limity na kartě přes mobilní bankovnictví.

 


 5. Blokování při ztrátě či krádeži karty

 

Krádeže a zneužití karet patří mezi nejčastější nepříjemnosti na dovolených v zahraničí. Proto je dobré mít nastaveno SMS notifikace o pohybech na kartě i na účtu. Banky umožňují blokování karet přes internetové či mobilní bankovnictví, nebo telefonicky.

• TIP: Uložte si do mobilu telefonní číslo na kontaktní linku vaší banky nebo společnosti, která kartu vydala. V případě potřeby ho nebudete muset zdlouhavě hledat a blokování karty provedete pomocí jednoho telefonátu.

• Pokud trávíte dovolenou pouze v jedné destinaci, nenoste s sebou najednou obě karty. V případě ztráty nebo krádeže jedné z nich vám druhá zůstane v rezervě.

 

 

 

Autor: produktový manažer banky Zuno Juraj Karabínoš

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Poslední zprávy z rubriky Prezentace:

12.03.2024  XTB zvyšuje úroky z volných prostředků! Inzerce (Inzerce)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688