Pavel Hruška (SGG.cz)
Okénko investora  |  21.06.2016 10:37:52

Výnosy státních dluhopisů stále klesají


Ačkoliv jsou obchodníci se státními dluhopisy již několik let ostražití a předpovědí o blížícím se kolapsu cen bychom se v posledních letech nedopočítali, zůstávají jejich ceny stále na růstové trajektorii. Bez ohledu na neklesající výši státních dluhů, drží obchodníci tyto cenné papíry ve svém portfoliu a tlačí jejich výnos stále níž. Vlády si tak mohou dál půjčovat za velmi nízké úrokové sazby a v extrémních případech za tuto aktivitu dostávají, prostřednictvím záporných úrokových sazeb, od investorů dokonce zaplaceno.Za vrchol dluhopisového trhu byl kdysi považován rok 2011. Od té doby se čas od času očekává jejich pokles. Naposledy jsme podobné předpovědi slyšeli v lednu letošního roku, kdy pod dojmem prosincového zvýšení úrokové sazby na americkém dolaru a výhledu prezentovaného Fedem na rok 2016, byla většina trhu ohledně dalšího vývoje státních dluhopisů pesimistická. Dnes, o pár měsíců později, zůstal pesimismus pouze těm, kteří na pokles cen a růst výnosů sázeli. Fed během této doby značně změnil svou rétoriku, což vedlo k polesu celé dolarové výnosové křivky. Výnos USD 10-ti letého státního dluhopisu tak klesl v první půlce letošního roku z 2,3% na 1,6%. Obdobný pokles zaznamenaly například i britské (z 1,95% na 1,25%) a německé dluhopisy se stejnou splatností. U německých je nyní, oproti lednovým 0,6%, výnos dokonce lehce záporný. Pro srovnání, výnos ČR 10Y byl ke konci května 0,46% p.a.

Letošní rok měl být rokem potvrzujícím zotavování ekonomiky USA a začátkem postupného návratu monetární politiky k normálu z let před rokem 2008. Zatím ale přináší spíše zklamání. Růst HDP za první čtvrtletí nepotvrdil očekávání, trh práce je rozkolísaný a květnová čísla o tvorbě nových pracovních míst přinesla dokonce zklamání, které FED završil svým červnovým ponecháním sazeb na stávající úrovni. I když toto rozhodnutí nebylo jen odrazem stavu americké ekonomiky, ale do značné míry se do něj promítly i obavy z blížícího se, výsledkem i případnými důsledky nejistého, hlasování o Brexitu. Případný souběh vystoupení Británie z EU a zvýšení sazeb by mohl vést k výraznému posílení USD a tím i k podlomení nadějného vývoje ve spojených státech.

FED ale není v podpoře růstu cen dluhopisů zdaleka jediný. ECB a Bank of Japan stále pokračují ve svých podpůrných aktivitách, jejichž konec je zatím v nedohlednu. Nové peníze pouštěné do ekonomiky prostřednictvím různých programů QE se zastavily uprostřed cesty ke spotřebitelům a nyní jsou z velké části zaparkovány právě v dluhopisových fondech, institucích investujících s nízkým rizikem jako jsou penzijní fondy nebo v bankách, kde cenné papíry fungují jako prostředek zajištění jiných finančních operací. Jak významné jsou v současné době pro tyto instituce programy odkupu dluhopisů bylo znát např. z březnového vyjádření hlavního správce německého portfolia společnosti Pimco pana Andrew Bosomwortha, který varoval centrální banky před myšlenkou přímé distribuce peněz mezi spotřebitele a poukazoval na historickou zkušenost s podobnými pokusy, které měly prý vždy negativní dopady v podobě spuštění vysoké inflace. Vrtulníkové peníze, o kterých se mezi centrálními bankéři v té době začínalo intenzivněji diskutovat, by podle něj znamenaly “krok do zcela nové fáze měnové politiky vyznačující se obrovským množstvím nejistot”. Nelze než souhlasit. Pro dluhopisové fondy by to byla situace velmi nejistá. Obě centrální banky kromě měnového uvolňování také drží sazby na ukládání volných, resp. rezervních prostředků komerčních bank v záporném teritoriu, což poptávku po bezpečných státních dluhopisech dále zvyšuje a umožňuje jejich výnosu klesnout ve výjimečných případech i do záporných hodnot.

Další příčina vysokých cen státních cenných papírů je na straně investorů. Ti v období ekonomických a politických nejistot dávají přednost bezpečí a v krátkém období akceptují i velmi nízký nebo žádný výnos ze svých investic. S tím koreluje i letošní růst cen zlata a stříbra. Některé otázky vyvolávající obavy na finančních trzích budou brzy vyřešeny. Ta první, týkající se setrvání Británie v EU, dokonce již tento týden. Na další odpověď, ohledně nového prezidenta USA, musíme počkat až do listopadu. V tomto případě je situace okolo vývoje budoucí ceny amerických dluhopisů ještě zajímavější, protože jeden z kandidátů má ve svém programu pro cenné papíry nepříjemnou kombinaci snižování daní, tedy příjmové stránky státního rozpočtu, při současném zachování výdajů, což by vedlo k dalšímu zvýšení deficitu financí USA. Nicméně do doby případného zvolení Donalda Trumpa budou dluhopisy těžit z předvolební nejistoty. Vedle těhto politických otazníků, je tu ještě jeden ekonomický. Jak je na tom Čína? Po letech rostoucích investic do fixních aktiv, výrobních prostředků a infrastruktury, přichází ztráta dynamiky spojená s vysokým korporátním zadlužením. Na potvrzení nebo vyvrácení obav z dalšího vývoje v Číně si budeme muset počkat nejdéle.

Kromě domácí spotřebitelské poptávky, která zatím roste slušným meziročním tempem 10% bude růst čínské ekonomiky záviset i na kondici zahraničních spotřebitelů.

Nízké výnosy státních dluhopisů nás tedy budou nejspíš doprovázet i nadále. Případná kombinace neBrexitu, návratu rétoriky FED směrem k utaženější měnové politice, potvrzení růstové trajektorie v Číně a dalšímu nenavyšování kvantitativních programů ze strany ECB a BoJ, by měla vést k mírnému poklesu cen a návratu jejich výnosů alespoň na hodnoty z přelomu roku.

 

 

Pavel Hruška
Step Guarantee Group

 

 

Ing. Pavel Hruška

Ing. Pavel Hruška vystudoval ČVUT v Praze, před cca 15 lety nastoupil do finanční skupiny, ve které působí dodnes. Na počátku působil jako obchodní ředitel ŠtěpánekAuto a po zhruba 3 letech stál rovněž u zrodu společnosti Step Guarantee Group.




Logo Step Guarantee Group

Step Guarantee Group s.r.o.

Step Guarantee Group s.r.o. byla založena před více než 12 lety, primárně jako investiční skupina, v současné době působící převážně na komoditním trhu.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Čt 17:28  Elektromobily již nejsou “in”?! Hrozí Tesle další propad? Petr Lajsek (Purple Trading)
Čt 14:00  Live and Work – Životní styl nové generace Michal Brothánek (AVANT IS)
St   9:19  2024 je rokem voleb, co to znamená pro akcie? Mgr. Timur Barotov (BHS)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688