Ing. Bc. Jiří Jemelka (J.I.P. pro firmy s.r.o.)
Okénko pro podnikatele  |  21.06.2016 09:20:09, aktualizováno 09:23:11

5 tipů jak úspěšně nastartovat nový podnik

21. června 2016

Založení úspěšného podniku není nic jednoduchého. 80 procent firem skončí s podnikáním již v prvním roce, během následujících pěti let pak zkrachuje většina těch, které překonají krizový první rok. Úspěšné jsou tak zhruba jen 4 firmy ze 100. Podnikatelé se totiž při rozjíždění firmy dopouštějí řady chyb. Trpí nedostatkem trpělivosti, nedostatečně plánují výdaje či se příliš soustředí na zisk. V tomto článku vám přinášíme souhrn toho nejdůležitějšího, na co si je třeba při rozjíždění podniku dát pozor.

TIP č. 1: Propojte to, co vás baví, s tím, co má šanci na úspěch

Vybudování nového podniku stojí mnoho úsilí, peněz i času. Je proto obzvláště důležité, abyste svému projektu věřili a aby vás práce bavila a naplňovala. Zároveň se ale svými nápady nesmíte nechat příliš unést. O úspěšnosti podnikání totiž rozhodují především zákazníci. Vaše nabídka služeb a produktů by tak měla vycházet hlavně z toho, co chtějí ostatní. Lidé často přicházejí s dobrým nápadem na službu či produkt, který vychází z jejich osobní zkušenosti. Nezajímají se ale už o to, jakou mají šanci uspět na větším trhu a na to poté doplatí.

TIP č. 2: Bez dobré reputace to nejde

Dobrá pověst je pro úspěšné podnikání klíčová. Budování dobrého jména je ale vždy běh na dlouhou trať a přijít o něj můžete o to rychleji. Stanovte si základní hodnoty, které by si měli lidé s vaší firmou spojovat, a ty dodržujte. Nedělejte kompromisy v zásadních věcech a vždy myslete na to, jaká je vize vaší firmy. „Mnohé podniky už totiž ztroskotaly na tom, že se chtěly vždy plně podřídit požadavkům trhu a zákazníků. Trvat si na svém i přes drobné dílčí ztráty se dlouhodobě vyplatí a jedině tak si vybudujete pověst zodpovědného a seriózního obchodního partnera,“ tvrdí Jiří Jemelka, výkonný ředitel společnosti J.I.P. pro firmy působící v oblasti podnikového poradenství se zaměřením na revitalizaci malých a středních podniků.

TIP č. 3: Pravidelně kontrolujte náklady a podceňujte zisky

Nepsané pravidlo podnikání je, že vše stojí dvakrát více a trvá dvakrát déle, než bylo naplánováno. Už při zakládání firmy je dobré se tímto moudrem řídit. Při plánování vždy podceňujte výnosy a přeceňujte náklady, nebuďte příliš optimističtí. Zároveň ale myslete na to, že k úspěšnému podnikání je třeba udržovat pozitivní cash flow. Hledejte proto způsoby, jak snížit náklady, a důkladně zvažujte, co je v začátcích podnikání skutečně nezbytnou investicí a co může počkat. „Začínající podnikatelé často investují peníze do zbytečností. Skvěle zařízená kancelář nebo nákladné brožury ale vedou spíše k přehnanému nafouknutí rozpočtu. Zpočátku je přitom naprosto dostačující pracovat z domu,“ vysvětluje Jiří Jemelka.

TIP č. 4: Neměřte svůj úspěch penězi

Pokud chcete být v podnikání skutečně dlouhodobě úspěšní, nemělo by vám jít pouze o zisk. Jestliže již při zakládání firmy je vaším cílem značku co nejdříve výhodně prodat, nikdy se nedostaví ten správný výsledek. Ale velké výdělky by neměly být hlavním motivátorem ani během samotného podnikání. Vážná rozhodnutí by totiž nikdy neměla být zakládána pouze na tom, kolik vynesou. Dlouhodobého úspěchu dosáhnete jedině tak, že se budete snažit být vždy profesionální, pečovat o dobrou pověst a patřit mezi nejlepší v oboru. Odměna v podobě výdělku se pak dostaví sama.

TIP č. 5: Vyzbrojte se trpělivostí

Nedostatek nadšení, energie a také málo trpělivosti patří mezi hlavní příčiny předčasného konce podnikání. Při založení firmy proto počítejte s tím, že se pouštíte spíše do maratonského běhu než krátkého sprintu. Nevzdávejte se hned po prvním neúspěchu, ale spíše neúspěchy vnímejte jako prostor, kde se můžete dále zlepšovat. Je důležité je brát jako motivaci a ne jako osobní selhání. Nezapomínejte též na to, že se stále máte co učit a dále se vzdělávejte. Všechna svá rozhodnutí vždy ověřujte, testujte a vnímejte zpětnou vazbu. Předejdete tak zbytečnému utrácení za nefunkční věci.

Rada navíc

Úspěchu v podnikání dosáhnete snáz, když budete spokojeni i v osobním životě. Práce na spuštění firmy sice může být trochu náročnější, trvá ale i několik let. Pečujte proto i o své duševní zdraví a mezilidské vztahy a pokuste se najít mezi oběma světy rovnováhu. Úspěchy v podnikání vám totiž nebudou k ničemu, pokud se s nimi nebudete mít s kým podělit a budete sami nešťastní.

Ing. Bc. Jiří Jemelka Tento příspěvek poskytuje marketingový specialista, odborník na růst a rozvoj firem, podnikatel, školitel, lektor a kouč v oblastech management, prodej, marketing a finance – Ing. Bc. Jiří Jemelka, zakladatel společnosti J.I.P. pro firmy s.r.o. zaměřené na zvyšování produktivity v obchodních i výrobních firmách (www.jip-pf.cz), provozovatel specializovaného webu www.restrukturalizace.cz a marketingového poradenství na www.btci.cz. Vystudoval VŠB-TU Ostrava, obor Management a Ekonomika, dálkově studoval na Impac University, USA, Florida 2005, studijní obor: Operations Organization.

10 let se Jiří Jemelka věnuje podnikovému a marketingovému poradenství, rozvoji, revitalizaci a restrukturalizaci firem, a vzdělávání podnikatelů, manažerů, marketingových pracovníků a obchodníků. V roce 2011 byla úspěšnost projektů na úrovni 80%. V roce 2013 vydal knihu o obchodování: Prodej, dřina nebo hra – více na: www.grada.cz Na tomto místě je Vám k dispozici se svými názory, které souvisí s podnikáním, managementem, marketingem a prodejem. Pokud řešíte složité otázky v oblasti provozu Vašeho podniku, personalistiky, financí, marketingové strategie či výkonnosti prodejního týmu a zajímal by Vás názor experta na podnikatelské, manažerské a marketingové poradenství, zvyšování tržeb a čistého zisku, neváhejte se na nás obrátit s Vaší otázkou a zjistíte, že na oplátku získáte informace, které jsou o reálném světě, rychlé aplikaci, stimulaci k výkonům, výsledkově zaměřené, nikoliv teoretické a hlavně – ziskotvorné. Pište na email: jiri.jemelka@jip-pf.cz, volejte na: 603995052.

11.07. 19:09  Dobrý článek (Martin Vlk)
30.06. 09:34  tipy na podnikání (delegát XVII. sjezdu KSČ)
29.06. 23:57  tipy na podnikání (Helena)

Poslední zprávy z rubriky Okénko pro podnikatele:

Ne 22:37  Jak proměnit svůj relax s golfovou holí v nejlepší investici roku? Exkluzivní... Jitka Weiss (SNAIL TRAVEL INTERNATIONAL a.s.)
02.03.2024  Proč je dovolená na Maledivách skvělou investicí do vašeho zdraví a pohody Jitka Weiss (SNAIL TRAVEL INTERNATIONAL a.s.)
25.02.2024  NEJKRÁSNĚJŠÍ PLÁŽE HAVAJE Jitka Weiss (SNAIL TRAVEL INTERNATIONAL a.s.)

Přečtěte si také:

22.02.202110 tipů, jak opět úspěšně nastartovat své hubnutí Táňa Lišková (Nutspread.cz)
21.03.20205+1 tip, jak mít svůj starý notebook zase jako nový Jana Brožková (Bydlet.cz)
07.09.20175 tipů, jak se dobře postarat o kotě Jana Brožková (Bydlet.cz)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688