Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  21.06.2016 00:08:28

20. června: Tohle potřebujete vědět nejen o pondělním obchodování na amerických burzách

Dow přidal 0,73 % na 17 804,87 bodu, širší S&P 500 posílil o 0,58 % na 2 083,25 bodu a Nasdaq Composite zpevnil o 0,77 % na 4 837,21 bodu. Index volatility VIX spadl o 5,36 % na 18,37 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA se zvýšil téměř o sedm bazických bodů na 1,6765 %.

Všech deset hlavních sektorů skončilo v plusu, nejvíce se dařilo energetickému sektoru, odvětví základních materiálů a finančnímu sektoru. Nejslabší výkon naopak podal sektor veřejných služeb.

"Teď to vypadá spíše tak, že k brexitu nedojde, což investory naplňuje optimismem," říká Kim Forrestová, akciová analytička ve společnosti Fort Pitt Capital. "Investoři si berou zpět, co jim minulý týden vzal. Obávám se ale, že až do čtvrtečního referenda budou rukojmími spekulací," doplňuje Mark Luschini, hlavní investiční stratég v Janney Montgomery Scott.

Nejnovější průzkumy veřejného mínění signalizují, že by Spojené království po čtvrtečním referendu mohlo zůstat součástí Evropské unie. Posun voličů směrem k udržení Británie v EU podle agentury Reuters ukázaly tři z šesti průzkumů zveřejněných během víkendu.

Americké akcie (20. června 2016)
Americké akcie (20. června 2016)Zdroj: Google

Vyšší ceny ropy nahoru postrčily akcie těžařů. Dařilo se cenným papírům firem Murphy Oil (+6 %)Marathon Oil (+10,03 %) nebo Southwestern Energy (+6,26 %). Přes procento přidaly i akcie energetického podniku Chevron (+1,02 %).

Akcie zábavní společnosti Walt Disney (+0,58 %) posílily o necelých šest desetin procenta poté, co filmové studio Pixar Animation, které je dceřinou společností firmy Walt Disney, oznámilo, že animovaný film Hledá se Dory utržil během prvního víkendu v kinech v USA a Kanadě více než 136 milionů dolarů. Jde o nejlepší start animovaného snímku v historii. Disney a Pixar přitom odhadovaly, že by tržby snímku během premiérového víkendu mohly v USA dosáhnout jen zhruba 100 milionů dolarů.

Akcie pojišťovny Anthem (+0,29 %) mírně zpevnily a cenné papíry pojišťovny Cigna (-1,28 %) přes procento oslabily poté, co list The Wall Street Journal (WSJ) s odvoláním na nejmenované zdroje uvedl, že američtí regulátoři vyjadřují jisté obavy ohledně plánované fúze firem. Anthem by měla konkurenční Cignu převzít bez zahrnutí dluhu za 48 miliard dolarů. Pojišťovny doufají, že jim spojení sníží administrativní náklady a zajistí silnější pozici při jednáních o cenách s lékaři a nemocnicemi. Mnozí poskytovatelé zdravotní péče se ale obávají, že konsolidace v sektoru povede k poklesu konkurence v oblasti zdravotního pojištění.

V indexu Dow nejvíce zdražily akcie výrobce letecké techniky Boeing (+2,26 %), investiční banky Goldman Sachs (+1,45 %) a průmyslového konglomerátu 3M (+1,36 %). Nedařilo se naopak cenným papírům technologické firmy Cisco Systems (-0,52 %) a firmy Apple (-0,24 %). V mínusu skončily ještě akcie softwarového vývojáře Microsoft (-0,12 %), výrobce spotřebního zboží Procter & Gamble (-0,11 %) a mobilního operátoraVerizon Communications(-0,04 %), jejich ztráty ale byly jen kosmetické.

Akcie Boeingu podporovala víkendová zpráva, že od firmy Írán koupí sto letadel. Dohodu oznámil v rozhovoru s televizí CNN íránský ministr dopravy Abbás Ahmad Achúndí s tím, že podrobnosti ujednání budou oznámeny v řádu dní. Společnost Iran Air už podepsala dohodu o nákupu 118 letadel od evropského Airbusu a dalších 20 letounů koupí od francouzsko-italského výrobce ATR. Začátek jednání s íránskými aeroliniemi potvrdil v únoru také brazilský Embraer.

Hlavní pondělní události na amerických trzích:

Pokračování shrnutí pondělního obchodování najdete na Investičním webu.

Letní olympiáda jako výhra známých sportovních značek? Krátkodobě určitě ne!Letní olympiáda jako výhra známých sportovních značek? Krátkodobě určitě ne!

Letní olympijské hry by měly být logicky zlatým dolem pro společnosti vyrábějící značkové sportovní oblečení. Každý by chtěl ukousnout něco z koláče, který v čase sportovního svátku hodně naroste, ale ani tento potenciálně obrovský trh nemusí být pro slavné značky zlatým dolem. Často je to naopak. 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Čt 10:17  Indexy v USA nadále níže s poklesem technologického sektoru Research (Česká spořitelna)
Čt   9:51  Stratég: Jak (ne)hrát rozjíždějící se výsledkovou sezónu Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688