Patria (Patria Finance)
Komodity  |  20.06.2016 13:40:32

Obavy z Brexitu opadají, trhy se radují a ropa není výjimkou


Pozitivní sentiment na trzích vyvolaný o něco menšími obavami o tolik diskutovaný Brexit, o kterém Velká Británie rozhodne v referendu již tento čtvrtek, poskytují na počátku nového týdnu patřičnou vzpruhu nejen akciím, ale i ropě. Černé zlato v pondělí dále umazává ztráty z minulého týdne a sbírá zhruba 2procentní zisky. Futures na severoamerickou WTI již v pátek těžily z obratu sentimentu a na konci týdne připsaly bezmála 4 procenta. Kromě lepší nálady na trzích ropě pomáhá i oslabení dolaru, které zvyšuje atraktivitu aktiv denominovaných v americké měně.

Slabý dolar = silná ropa?

Ropa se v únoru doslova odlepila ode dna a její cena stoupla z dvanáctiletých minim o zhruba 80 procent. Ke snižování globálního přebytku na ropném trhu, který poslal ceny ropy na mnohaletá minima, dopomohly převážně výpadky na nabídkové straně. Politika organizace OPEC cílená na vytěsňování vysoko nákladové produkce ropy z trhu přinesla své výsledky v podobě bankrotů ropných společností a pádu produkce v USA. Zároveň se objevily zcela neočekávané odstávky produkce v Kanadě a v Nigérii. V prvním případě způsobené rozlehlými požáry v provincii Alberta, v tom druhém, sabotážemi ropných zařízení v oblasti delty řeky Niger. Cenotvorný význam měla taktéž jednání o zmrazení produkce na lednových úrovních nejen mezi Saúdskou Arábií a Ruskem, která však nakonec skončila krachem. K dohodě o zastropování produkce nedospěly ani členské státy OPEC na pravidelném červnovém zasedání ve Vídni.

S cenou ropy blízko 50 dolarům ovšem čerpání černého zlata v USA ožívá. Páteční data Baker Hughes o aktivitě vrtných souprav v ropném sektoru ve Spojených státech poukázala již na třetí růstový týden v řadě. Americké ropné společnosti v minulém týdnu přidaly 9 aditivních vrtů na celkem 337.

Tento týden se blíží do finále trhy ostře sledovaná kauza Brexit. Referendum o možném vystoupení Velké Británie z EU bedlivě sleduji vlády i investoři z celého světa zejména kvůli obavám z vlny chaosu, kterou by skutečný Brexit mohl vyvolat na globálních trzích. Předposlední červnový týden se kvůli nejistotě okolo Brexitu pravděpodobně ponese v duchu vysoké volatility.

Ruský prezident Vladimir Putin dle dnešních zpráv zvažuje prodej podílu ve státní ropné společnosti Rosneft. Potenciálními kupci 19,5 procenta ropného podniku by mohly být Indie a Čína. Rusko údajně upřednostňuje právě společnou transakci s oběma národy, které mají výsadní postavení s ohledem na růst globální poptávky po energiích. Moskva si od případného prodeje slibuje získání nejméně 11 miliard dolarů. Pro Rusko by se v oblasti privatizace jednalo o rekordní transakci.

Zdroj: BBG, RTRS

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688