Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  18.06.2016 01:13:07

17. června: Tohle potřebujete vědět nejen o pátečním obchodování na amerických burzách

Americké akcie v pátek po čtvrtečním nárůstu znovu klesly a ztráty utrpěly i za celý uplynulý týden. Hlavní indexy v pátek srážely akcie Applu, který v Číně zabředl do patentového sporu. Investoři se mezitím připravovali na blížící se referendum o budoucnosti Spojeného království v Evropské unii. Libra vůči americkému dolaru přidala v pátek více než procento, když se trhem začaly šířit spekulace, že by se nerozhodnutí britští voliči mohli po tragické smrti labouristické poslankyně Jo Coxové, stoupenkyně setrvání Británie v EU, připojit k odpůrcům takzvaného brexitu.

Dow klesl o 0,33 % na 17 675,16 bodu, širší S&P 500 odepsal 0,33 % na 2 071,22 bodu a Nasdaq Composite oslabil o 0,92 % na 4 800,34 bodu. Index volatility VIX stoupl o 0,21 % na 19,41 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA se zvýšil o tři bazické body na 1,61 %.

Navzdory poklesu všech tří hlavních indexů skončilo v pátek sedm z deseti hlavních sektorů v zelených číslech, nejvíce se dařilo energetickému sektoru a odvětví základních materiálů, v mínusu skončily sektor zdravotní péče, technologické odvětví a sektor necyklického spotřebního zboží.

Americké akcie (17. června 2016)
Americké akcie (17. června 2016)Zdroj: Google

Nervozitu na světových trzích v poslední době vyvolává možnost, že se Britové v referendu příští čtvrtek rozhodnou pro odchod své země z evropské osmadvacítky. "Ochota riskovat se kvůli možnému brexitu snížila," uvedl šéf investiční strategie ve společnosti UBS Wealth Management Americas Jeremy Zirin.

V pátek se ale obavy z možnosti brexitu mírně snížily. Přispěla k tomu tragická čtvrteční událost. V severoanglickém městě Birstall nedaleko Leedsu byla na ulici zavražděna labouristická poslankyně Jo Coxová, stoupenkyně setrvání Spojeného království v Evropské unii. Pozorovatelé spekulují, že by se nyní více nerozhodnutých britských voličů mohlo přiklonit právě k proevropskému bloku.

Za celý uplynulý týden index Dow klesl o 1,05 %, S&P 500 přišel o 1,19 % a Nasdaq Composite odevzdal 1,92 %.

Americké akcie (týden do 17. června 2016)
Americké akcie (týden do 17. června 2016)Zdroj: Google

Akcie prodejce podlahových krytin Lumber Liquidators (+19,27 %) vyskočily bezmála o pětinu poté, co společnost ve čtvrtek večer oznámila, že již neobnoví prodej čínských laminátových krytin, které by mohly zvyšovat riziko vzniku rakoviny.

Dařilo se rovněž akciím výrobce zbraní Smith & Wesson Holding (+8,74 %), který rovněž ve čtvrtek večer zveřejnil lepší než očekávané výsledky a zlepšil výhled hospodaření. Za čtvrtletí končící 30. dubnem společnost vykázala zisk 35,6 milionu USD neboli 0,63 USD na akcii po 21,9 milionu USD neboli 0,40 USD na akcii ve stejném období o rok dříve. Upravený zisk na akcii se firmě meziročně zvýšil na 66 centů ze 45 centů a tržby jí stouply o 22 % na 221,1 milionu USD. Trh čekal upravený zisk na akcii 54 centů a tržby 215 milionů USD. Výsledky podniku podpořil zvýšený zájem o zbraně ze strany lidí, kteří se chtějí vyhnout nové regulaci v USA. Za aktuální čtvrtletí firma čeká tržby 190 až 200 milionů USD a upravený zisk na akcii 49 až 53 centů (odhad trhu: tržby 162 milionů USD a upravený zisk 37 centů na akcii) a za celý rok čeká tržby 740 až 760 milionů USD (odhad trhu: 732 milionů USD) a upravený zisk na akcii 1,83 až 1,93 USD (odhad trhu: 1,66 USD).

Akcie softwarového vývojáře Microsoft (-0,52 %) naopak mírně zlevnily poté, co společnost po oznámení akvizice LinkedInu za 26,2 miliardy USD ohlásila další nákup. Firma se dohodla na převzetí startupu Wand Labs zaměřujícího se na konverzační inteligenci. Získané technologie by Microsoftu měly pomoci ve vývoji komunikačních robotů.

Akcie výrobce elektroniky Apple (-2,28 %) klesly poté, co pekingský regulátor uvedl, že vzhled jeho chytrých telefonů iPhone 6 a 6 Plus porušuje patent držený čínskou firmou Shenzhen Baili. Apple se proti rozhodnutí odvolal, takže prozatím může zařízení dále prodávat. Pokud ovšem spor prohraje, mohlo by to znamenat zákaz prodeje jeho nejziskovějších telefonů v čínské metropoli v době, kdy prodeje veškerých iPhonů všeobecně klesají. V případných budoucích žalobách na Apple by navíc případ mohl posloužit jako precedent.

Hlavní páteční události na amerických trzích:

  • Zahájená výstavba ve Spojených státech v květnu meziměsíčně klesla o 0,3 % na celoročně přepočítané tempo 1,164 milionu jednotek (odhad: 1,15 milionu jednotek) po předchozím revidovaném růstu o 4,9 % na 1,167 milionu jednotek. Počet vydaných stavebních povolení v květnu meziměsíčně vzrostl o 0,7 % na 1,138 milionu (odhad: 1,15 milionu) po březnovém růstu o 4,9 % na 1,13 milionu.
  • Americká centrální banka může do konce roku 2018 základní úrokovou sazbu zvýšit jenom jednou. V pátek to uvedl šéf saintlouiské pobočky Fedu James Bullard. Výkonnost ekonomiky USA by se podle nynějšího Bullardova vyjádření v příštích dvou letech neměla zásadně změnit, zatímco dříve šéf saintlouiského Fedu uváděl, že očekává překonání prognóz a rychlejší růst sazeb.
  • Americký výrobce elektroniky Apple prohrál v patentovém sporu s čínským výrobcem telefonů. Pekingský úřad průmyslového vlastnictví konstatoval, že telefony iPhone 6 a 6S od americké firmy jsou podobné telefonu 100C, jehož výrobcem je společnost Shenzhen Baili. Apple by kvůli tomu mohl být nucen pozastavit prodej těchto telefonů v Pekingu, informovala agentura Bloomberg.
  • Viceprezident mediální firmy CME Daniel Penn prodal 13. a 14. června 2016 celkem zhruba 11 tisíc akcií firmy. Penn prodával již před dvěma týdny, prodeje ze strany členů managementu přitom bývají trhem vnímány negativně.
  • Počet aktivních ropných vrtů v USA v uplynulém týdnu vzrostl o 9 na 337. Jde již o třetí týden růstu počtu aktivních vrtů pro těžbu ropy v řadě a nejdelší růstovou sérii od srpna 2015. Počet aktivních vrtů pro těžbu plynu stoupl o jeden na 86.

Pokračování shrnutí pátečního obchodování v USA najdete na Investičním webu.

 

Očekávané výsledky světových firem v týdnu od 20. červnaOčekávané výsledky světových firem v týdnu od 20. června

Které světové firmy představí výsledky hospodaření za uplynulý kvartál v týdnu od 20. června a jaké zisky v rámci indexu S&P 500 a od jednotlivých společností očekávají analytici oslovení agenturami Thomson Reuters a Bloomberg?

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688