Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  16.06.2016 22:52:01

16. června: Tohle potřebujete vědět nejen o čtvrtečním obchodování na amerických burzách

Hlavní americké akciové indexy v úvodu čtvrtečního obchodování ztrácely necelé procento. Naopak se dařilo státním dluhopisům USA, když výnos 10letého bondu klesl během odpoledne nejníže od roku 2012 (1,518 %). Investoři mají obavy z výsledku britského referenda o budoucnosti země v EU a také z nejasného vývoje měnové politiky. Druhá polovina obchodní seance se ale nesla na pozitivní vlně.

Indexy Dow a S&P 500 svým čtvrtečním růstem přerušily první pětidenní sérii ztrát od letošního února. Dow nakonec přidal 0,53 %, tedy přes 93 bodů, na 17 733,58 bodu, ačkoli během dne odepisoval přes 150 bodů, S&P 500 posílil o 0,31 % na 2 078,01 bodu a Nasdaq Composite stoupl o 0,21 % na 4 844,92 bodu. V plusu skončilo osm z deseti hlavních odvětví, ztráty se týkaly pouze energetiky a sektoru základních materiálů, procento přidal odvětví necyklického spotřebního zboží. Index volatility VIX klesl o 3,82 % na 19,37 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA zakončil 5 bazických bodů nad denním minimem, tedy lehce nad 1,57 %.

S&P 500 (16. června 2016)
S&P 500 (16. června 2016)

Někteří tradeři během čtvrtka zdůrazňovali technickou podporu indexu S&P 500 okolo 2 050 bodů jako podstatný faktor pro intradenní změnu trendu obchodování.

V noci na čtvrtek ponechala japonská centrální banka měnovou politiku beze změny, což vyvolalo pochybnosti ohledně toho, zda ještě vůbec má v zásobě munici na podporu ekonomiky. Japonský jen v reakci na rozhodnutí banky zamířil prudce vzhůru. Euro se vůči jenu propadlo o zhruba tři procenta na 115,84 JPY, tedy na nejnižší úroveň za tři a půl roku.

Jednotná evropská měna oslabovala rovněž vůči americkému dolaru, ke kterému sestoupila na dvoutýdenní minimum. Investory nyní znepokojuje blížící se referendum o setrvání Británie v Evropské unii.

Britská libra se vůči jenu propadla až na tříleté minimum 146,44 JPY. Později část ztrát smazala a prodávala se za 146,65 JPY. Oproti středě tak během dne ztrácela téměř čtyři procenta.

Libra ale nakonec posílila vůči euru po zprávě o vraždě labouristické poslankyně Jo Coxové, která usilovala o setrvání Británie v Evropské unii. "Lidé předpokládají, že by to mohla být jedna z těch věcí, která získá hlasy ve prospěch setrvání (Británie v EU)," řekl agentuře Reuters analytik Lou Brien ze společnosti DRW Trading.

"Je možné, že investoři očekávají určitý nával sympatií k táboru podporujícímu setrvání (Británie v EU)," řekl analytik Shaun Osborne z firmy ScotiaBank.

Dolar vůči jenu spadl během odpoledne na 104,12 JPY, předtím ale klesl na dvouleté minimum pod 104 JPY. Od začátku června již dolar vůči jenu ztratil zhruba šest procent, napsala agentura Reuters.

Světové ceny ropy se ve čtvrtek propadly o více než tři procenta až na měsíční minimum. K poklesu přispěl silnější americký dolar, který podpořily obavy z možného odchodu Británie z Evropské unie. Trh s ropou klesal již šestý den v řadě. Je to nejdelší taková série od letošního ledna, napsala agentura Reuters.

Silnější dolar zvyšuje ceny ropy i dalších komodit z pohledu držitelů ostatních měn, což obvykle podkopává poptávku.

Od 9. června, kdy nejnovější ztrátová série začala, zlevnil barel Brentu o zhruba pět dolarů, tedy o téměř deset procent. Předtím se vyšplhal až na osmiměsíční maximum do blízkosti 53 dolarů za barel.

Během čtvrtka pokračoval růst cen zlata nad hladinu 1 300 USD za trojskou unci. Investoři vedle japonského jenu hledají další bezpečná aktiva a zlato v takových dobách má jejich důvěru.


Hlavní události čtvrtečního obchodování

Výsledková sezóna

Věčný medvěd očekává recesi v USA a trvá na tom, že akcie ztratí 75 % hodnotyVěčný medvěd očekává recesi v USA a trvá na tom, že akcie ztratí 75 % hodnoty

Vytrvalý a nenapravitelný pesimista Albert Edwards, analytik ze Société Générale, se nevzdává a ve svém aktuálním komentáři opět "vylepšuje" své pesimistické předpovědi. Americká ekonomika je podle něj na prahu recese. Argumentuje údaji z trhu práce i ze samotného akciového trhu.

Svět se vydal vstříc dluhové katastrofě. Akcie jsou nesmyslně drahé, varuje Druckenmiller

Svět se vydal vstříc dluhové katastrofě. Akcie jsou nesmyslně drahé, varuje Druckenmiller

Stanley Druckenmiller, šéf společnosti Duquesne Capital, je dlouhodobým kritikem politiky centrálních bank. Ti, kdo světové ekonomice věští černou budoucnost kvůli dlouhodobě velice uvolněné a i jinak mimořádné politice důležitých měnových autorit, se zatím "své" katastrofy nedočkali. Druckenmiller ale neříká, že velké problémy přijdou zítra. Varuje před dlouhodobými dopady toho, čeho jsme svědky v posledních letech.

Hotovost vládne! Investoři utíkají z akcií

Hotovost vládne! Investoři utíkají z akcií

Důvodů k nervozitě mají investoři dost – referendum o budoucnosti Británie v EU, zpomalování čínské ekonomiky, americké prezidentské volby, divoký trh s ropou, geopolitická rizika, rekordně nízké výnosy státních dluhopisů, klesající zisky firem. Určitě jsem na něco zapomněl. I když prodej akcií znamená vždy na druhé straně také nákup, není titulek článku mimo mísu. Možná by se jen dal upravit: Investoři utíkají z drahých akcií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688