Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  16.06.2016 16:51:43

Indická ekonomika sází na roboty. Mají lépe určit průběh a sílu monzunů


Lepší načasování zemědělských aktivit, přesnější odhady síly a dopadů monzunových dešťů, by měly pomoci vylepšit indický hrubý domácí produkt a připravit lidi na krizové situace. A to vše za pomoci robotů. Takový plán má projekt, jehož cílem je zjištění a monitoring meteorologických vazeb při vzniku dešťů v Indii. Nasazeny mají být podvodní roboty, které mohou vědcům pomoci odhalit tajemství indických monzunových dešťů, jejichž nástup a intenzita jsou klíčové faktory pro zásobování potravinami a ekonomický růst v Indii. Projekt za 11 milionů amerických dolarů je podle zjištění agentury Bloomberg bezprecedentní co do rozsahu pozorování probíhajícího při monzunech a má přispět k lepšímu výkonu ekonomiky například tím, že pomůže zemědělcům správně načasovat výsadbu plodin.

Jedná část projektu, který vede tým z University of East Anglia, je soustředěna přímo na výzkum veličin v oceánu, kdy vědci budou v Bengálském zálivu pomocí podvodních robotů zjišťovat a měřit ukazatele, jako je teplota oceánu, jeho slanost a směřování vodních proudů, druhá část výzkumníků bude měřit parametry související s monzunovými dešti přímo z letadel. Cílem je monitorovat meteorologické systémy a na základě toho zlepšit modelování období dešťů, které probíhá od června do září. Voda z monzunových dešťů představuje pro Indii více než 70 procent objemu celoročních dešťů. Deště přitom pomáhají určit směr potravinové inflace, odhadnout kupní sílu zemědělců i náladu investorů. Podle agentury Bloomberg se v Indii ale objevují hlasy, které kritizují hlavním prognostika počasí, totiž India Meteorological Department, že nemá dost dobré výsledky ohledně predikcí monzunů. Jedním z problémů je, že odborníci nejsou dostatečně propojeni a jejich spolupráce pak není efektivní.

Podle agentury Bloomberg se indická ekonomika potýká s následky vážných výkyvů počasí, kdy stovky milionů lidí v Indii letos například trpí jedním z nejhorších období sucha od získání nezávislosti země v roce 1947. Sucho, podpořené navíc intenzivními letními teplotami, přišlo po dvou špatných ročních období dešťů. Očekávání ale letos počítají se silnými dešti, které mají přinést určitou úlevu. Lepší odhad nástupu monzunových dešťů by mohly zvýšit národní kapacitu pro přípravu takových změn počasí. Podle vědců platí přitom zásada, že čím víc dat budou mít, tím lépe.

„Největším nedostatkem je, že se nejedná o společný postup vědců," citovala agentura Bloomberg Jatina Singha, ředitele společnosti Skymet Weather Services Pvt. Podle něj totiž mají být data uvolněna každému, kdo je chce použít. Skymet předpovídá, že intenzita monzunových dešťů letos dosáhne 109 % normálu a indický meteorologický ústav doplňuje, že síla monzunů by letos mohla být nejsilnější od roku 1994.


Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688