Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  16.06.2016 07:33:46

Trh není na vrcholu, ale na dně!

Americké akciové trhy se během května opět vyšplhaly na dohled loňským historickým maximům. No a co, že zisky klesají, Fed se ještě stále nerozhoupal ke zvyšování sazeb, a tedy potvrzení důvěry v sílu americké ekonomiky a inflace, ta stará známá z dávných dob, zatím místo pořádné návštěvy posílá jen zdvořilé zdravice? Když najdete ty správné argumenty, pošlete trh z vrcholu na dno během pár řádků.

Tak nějak může působit seznam 15 znaků dna trhu, který před pár dny vydal trader Jesse Stine a hojně jej odcitovala řada blogů a větších finančních médií. Je vlastně jedno, co si o něm myslíme, pravdu bude mít nakonec trh. Tučně jsem nechal Jesseho seznam, do závorek připojil krátký komentář.

1. Mrtvý trh s IPO (To sedí.)

2. Zisky firem v rámci indexu S&P 500 dosedly na dno (Kdo ví, většina analytiků ale ve druhém pololetí předpokládá oživení, a to díky vyšším cenám ropy a silnější ekonomice; jen ten silnější dolar a vyšší sazby tam trochu haprují, silnější ekonomika to ale asi má vzít všechno z jedné vody načisto.)

3. Odliv peněz drobných investorů z akciových fondů (To platí.)

4. Investiční banky radí klientům prodávat akcie (Jsou opatrné, třeba podle Deutsche Bank letos již akcie neposílí. Pesimismu je zkrátka všude dost.)

5. Mizivá míra spekulace na trhu s akciemi malých firem (penny stocks, micro cap) (Spekulanti určitě bývali odvážnější. Nezkoumal jsem, ale nenarazil jsem v komentářích na žádné zpochybnění tohoto bodu. Novinařina jedna báseň.)

6. Americké domácnosti drží nejméně akcií za mnoho let (Další argument zavánějící tím, že přece peníze, které teď nejsou zainvestované do akcií, dříve či později musejí zamířit na trh. Nemusejí, i když se o to centrální banky svými nízkými sazbami hodně snaží.)

7. Býčí nálada drobných investorů je na mnohaletém minimu (Ano, je.)

8. Nadále nízké výnosy dluhopisů, investoři hledají bezpečné přístavy (Léta se to nemění. Víra ve změnu je psychologicky vysvětlitelná, ale je to stále jen víra.)

9. Dlouhodobý poměr put a call opcí je na extrémní úrovni, investoři nakupují ochranu před poklesy (Opční obchodníci, co vy na to?)

10. Warren Buffett nakupuje akcie poté, co držel loni hodně hotovosti (V prvním kvartálu Buffett opravdu opět nakupoval, třeba i aktuálně ne tak oblíbené tituly. Ale upřímně, najít období, kdy Věštec z Omahy seděl se založenýma rukama, je trochu oříšek.)

11. Finanční blogy se prezentují veskrze jako pesimistické (Podle Jesseho jsou blogeři prachobyčejní zástupci dumb money, a tato hloupá část trhu se tradičně mýlí, především v obdobích, kdy se mění trendy.)

12. Spekulativní akcie s vysokou betou zaostávají za "bezpečnými" akciemi s nízkou betou (Všeobecný odklon od rizika a volatility bývá opravdu vystřídán fází RISK-ON, ale načasujte to.)

13. Sektor polovodičů signalizuje obrat jako první (Za poslední zhruba dva týdny opravdu do té doby zaostávající odvětví na burze výrazně překonalo výkon indexu S&P 500.)

14. I prodavačka v zelenině se stává odbornicí na kříže smrti, hlavu a ramena a další obrazce technické analýzy (Berme s rezervou. Já jsem třeba žádného zelináře s tradingovou aplikací v ruce nepotkal. Ale Jesse Stine dost možná neví, kde kupuji zeleninu, potažmo kde je Česká republika jako taková.)

15. Média to vidí černě (Ano, protože to zrovna vidí černě ta populární a popularizovaná část investičního světa – viz investiční banky, drobní investoři a další.)

Takže vy, kdo se nebojíte, hurá na kontrariánskou sázku na růst cen akcií! Nebo už to zase není menšinový názor?

 

 

 

 

Hotovost vládne! Investoři utíkají z akcií 

Hotovost vládne! Investoři utíkají z akcií

Důvodů k nervozitě mají investoři dost – referendum o budoucnosti Británie v EU, zpomalování čínské ekonomiky, americké prezidentské volby, divoký trh s ropou, geopolitická rizika, rekordně nízké výnosy státních dluhopisů, klesající zisky firem. Určitě jsem na něco zapomněl. I když prodej akcií znamená vždy na druhé straně také nákup, není titulek článku mimo mísu. Možná by se jen dal upravit: Investoři utíkají z drahých akcií.

 

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688