Patria (Patria Finance)
Investice  |  13.06.2016 15:25:45

Ekonomické nápady Hillary Clintonové jí zatím prý nemůžou pomoci vyhrát prezidentský souboj


Oficiální kandidátce Demokratické strany pro nadcházející prezidentskou volbu v USA – Hillary Clintonové - se nelíbí, že mzdy americké střední třídy stagnují už více než 15 let, zatímco náklady na zdravotní péči, studium na vysokých školách i ostatní náklady rostou rychleji. Navrhuje proto zvýšit minimální mzdu ze stávajících 7,25 amerických dolarů alespoň na 12 dolarů za hodinu. Ale aby opravdu usedla do prezidentského křesla, bude muset Clintonová komunikovat více prorůstových ekonomických nápadů. Uvedl to zpravodajský server CNN.com.

Jak na spravedlivou a růstovou ekonomiku?

Hillary Clintonová, podle CNN.com, stále častěji hovoří o potřebě „ekonomického růstu a spravedlivé ekonomice“. Podle ní rozpor mezi stagnací mezd a nárůstem životních nákladů není jen součástí kampaně, ale skutečný problém, který je potřeba řešit. Otázka ale je, co konkrétně je potřeba opravit. Podle CNN totiž voliči říkají, že vývoj ekonomiky je jejich starostí číslo jedna, ale zatím si myslí, že úspěšnějším řešitelem ekonomických problémů bude kandidát Republikánské strany na prezidenta USA Donald Trump.

A k tomuto trendu se podle CNN.com přidali i ekonomové, i když některé nápady Clintonové chválí. Podle jejich mínění totiž návrh na zvýšení minimální mzdy na 12 dolarů za hodinu pomůže jen omezenému počtu zaměstnanců. „Mají-li se platy opravdu zvýšit, musí růst více, než tomu bylo za vlády prezidenta Baracka Obamy,“ zní z ekonomického fóra. Podle ekonomů je proto lepším nápadem Hillary Clintonové například zajištění investic do americké infrastruktury. Příznivě vyznívá i její představa o reformě imigrační politiky a o větším zapojení žen do práce.

Ekonomové: Chce to více prorůstových nápadů

CNN.com uvedl, že pokud bude chtít Hillary Clintonová v boji o prezidentské křeslo porazit Donalda Trumpa, bude muset pravděpodobně vymyslet více ekonomicky prorůstových aktivit. Dosud jsou známy plány Clintonové o investicích do infrastruktury, které by měly spolknout nejméně 275 miliard dolarů. V krátkodobém časovém horizontu by to zvýšilo zaměstnanost a podpořila americký ekonomický růst. Důvodem, proč se v USA nyní často mluví o infrastruktuře není jen to, že například podle Raye LaHooda, bývalého ministra dopravy za prezidentování Baracka Obamy, který pro CNN doslova řekl, že: „USA jsou jako země třetího světa, pokud jde o infrastrukturu,“ ale i to, že výkony vlaků, nákladních automobilů a dalších dopravních prostředků jsou brány analytiky za hlavní ukazatel ekonomického růstu.

Dá se proto předpokládat, že pokud by se americká infrastruktura zlepšila, znamenalo by to v dlouhodobém časovém horizontu lepší výkon ekonomiky. CNN.com citovala Davida Kotoka, předsedu Cumberland Advisors, podle kterého potřebují silnice, mosty, kanalizace, vodní cesty a železnice investice ve výši mezi 3 až 4 biliony amerických dolarů. Hillary Clintonová ale může podle CNN zabodovat u voličů svým plánem na změnu imigrační politiky. Amerika totiž potřebuje více vysoce kvalifikovaných pracovníků. A proto kandidátka na prezidenta USA říká, že tato změna bude mezi jejími hlavními prioritami v prvních sto dnech v úřadu.

Faktem totiž je, že americká ekonomika roste díky dvěma faktorům: většímu počtu pracovníků a větší produktivitě práce. A jak roste počet lidí, kteří odcházejí do důchodu, ztrácejí USA možnost nahrazovat je rodilými Američany, zvláště u vysoce kvalifikovaných profesí. Přistěhovalectví je proto jedním ze způsobů, jak tento problém vyřešit. Podle CNN sklízí Hillary Clintonové příznivé ohlasy i s nápadem na rozšíření péče o děti a tím zvýšení pomoci pracujícím rodičům, zejména ženám. Poradenská firma McKinsey říká, že zapojením více amerických žen do pracovního procesu by mohlo dojít ke zdvojnásobení ekonomického růstu.

Daňové reformy vyvolávají kritiku

Mezi nápady, které odborná veřejnost ale kritizovala, patří hlavně změny v daňovém systému. Například plány na změnu podoby daně z kapitálových výnosů, byl silně kritizován a podle CNN.com utvrdil mnoho odborníků v tom, že Clintonová musí vyjasnit, proč by chtěla, aby se daňový systém ještě zkomplikoval kvůli údajně pochybným dopadům na ekonomiku. Jasné ale je, že USA musí projít širokou daňovou reformou, zejména v podnikové oblasti. Ukazuje se, že změna rétoriky ohledně větších daňových reforem pro business sféru bude pro Hillary Clintonovou, s ohledem na soupeření s Donaldem Trumpem, podle CNN.com více než nutná.

Hodně Američanů se také obává vládního dluhu. Pro představu - do konce příštího funkčního období prezidenta, budou muset USA platit 1 bilion dolarů ročně za splácení dluhu. A dosavadní návrhy Hillary Clintonové, formulované jako nepřidávání nových dluhů, jsou brány spíše za udržování status quo než za skutečné řešení problému. A to u voličů nevyvolává příznivé reakce. Závěr je tak podle CNN.com jasný: Hillary Clintonová může porazit Donalda Trumpa i ekonomickou tématikou, a to právě ve volebním roce, když existují oprávněné obavy, že hospodářská politika Donalda Trumpa způsobí masivní recesi v USA. Chce to jen jediné - musí přepracovat svou ekonomickou agendu.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688