Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  10.06.2016 16:51:33

Komentáře: Dobrá data z reálné ekonomiky zastínila nízká inflace

Kurz české měny proti euru se po celý týden držel velmi blízko hranice kurzového závazku. Nepatrně se oddálil ve čtvrtek, kdy byla zveřejněna data o vývoji spotřebitelských cen, ale i tak se kurz CZK/EUR nedostal nad 27,04. Polský zlotý v průběhu první poloviny týdne posiloval, ale ve čtvrtek se odrazil od úrovně 4,32 PLN/EUR a své zisky na koci týdne částečně korigoval. V oslabování mu pomohl i výrok polského vicepremiéra Morawieckiho, který prohlásil, že by byl znepokojen, pokud by polská měna rapidně posilovala. Velmi podobný vývoj sledoval kurz polského zlotého, který také v první polovině týdne získával, aby se ve středu odrazil od hladiny 310 HUF/EUR a týden zakončil blízko hladiny 311,5 HUF/EUR.

Data z české reálné ekonomiky stále ukazují na slušnou kondici

Údaje zveřejněné v pondělí potvrdily velmi dobrou situaci domácností. Průměrná reálná měsíční mzda se v prvním čtvrtletí zvýšila o 3,9 %, což představuje nejrychlejší tempo od začátku krize v roce 2009. Rostoucí mzdy a klesající nezaměstnanost se projevuje ve zvyšování nákupního apetitu domácností. Maloobchodní tržby bez aut v dubnu v souladu s naším očekáváním vzrostly o 4,9 % y/y a prodeje automobilů přidaly silných 15,8 %.

Kondice automobilového se projevila jak v dubnové statistice zahraničního obchodu, tak v číslech z průmyslu. Bilance zahraničního obchodu dosáhla 23,6 mld. CZK, což je vůbec nejlepší dubnový výsledek v historii. Bilanci podpořily hlavně vývozy dopravních prostředků a nižší dovozy (v nominálním vyjádření) minerálních látek. I přes dobrá čísla z průmyslu je zřejmé, že ekonomika zpomaluje. Podíl nezaměstnaných za květen sice klesnul o 0,3 pb na 5,4 %, ale skoro celý pokles šel na vrub sezónnosti. Sezónně očištěná míra nezaměstnanosti ubrala pouze jednu setinu procentního bodu. Po očištění o kalendářní efekty neroste ani počet volných pracovních pozic.

Inflace se znovu přiblížila nule

Meziroční růst českých spotřebitelských se v květnu propadl na 0,1 %. Za snížením inflace stálo zejména zlevnění plynu pro končené spotřebitele, ale přispěla i korekce růstu cen alkoholických nápojů a oblečení. Z pohledu ČNB byl v souladu s jejich předpoklady nejenom celkový výsledek, ale i struktura cenového vývoje. Ani tak ale není důvod pro to, aby se centrální bankéři z tohoto vývoje nějak radovali. Nic by to však nemělo měnit na očekávání ukončení režimu kurzového závazku. Jeho načasování ČNB vidí v polovině příštího roku, my v Q3 17. Nízká inflace mírně snížila tlak na kurzový závazek. Nicméně tento tlak ani v současnosti není výrazný. V dubnu ČNB skoupila pouze 400 mil. EUR (10 mld. CZK), což je množství, které centrální bankéřům vrásky na čele nedělá.

Příští týden ještě budou zveřejněna další data z české ekonomiky, nicméně ta už nebudou přitahovat takovou pozornost. Pondělní údaje by měly ukázat, že vnější rovnováha české ekonomiky je stále silná, když by běžný účet platební bilance měl podle našeho odhadu vykázat přebytek ve výši 21,4 mld. CZK. Ceny v průmyslu by měly zaznamenat druhý meziměsíční růst v řadě, i když jejich meziroční dynamika zůstane hluboce záporná.

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

08.04.2024Únorová data z reálné ekonomiky potěšila (Analýza makroindikátorů) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
06.11.2023Zářijová data z reálné ekonomiky nepotěšila (Analýza makroindikátorů) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688