Petr Hanisch (AliaWeb)
Praha  |  30.03.1999 10:31:59

Denní zpravodajství z amerického trhu - úterý 30. března 1999

Denní zpravodajství z amerického trhu - úterý 30. března 1999

Vývoj trhu v USA
Světové trhy
Firemní zprávy
Portfolia

! Veškeré uváděné hodnoty jsou platné k pondělí 29. března 1999, pokud není uvedeno jinak. !

Vývoj trhu v USA:

Silné tituly: ropa; finančnictví; technologie; farmacie.
Slabé tituly: zlato; aerolinie.

Klíčové indexy akciového trhu

Grafy

Šampaňská nebouchala, nikdo je totiž nepřipravil - koho by ráno napadlo, že budou třeba

    Dow Jones Industrial Average v pondělí 29. března 1999 poprvé v historii uzavřel nad bájnou hranicí 10.000 bodů. Ještě ráno to však nikdo nečekal, i když futures naznačovaly silné otevření. A co způsobilo takový růst ? Investoři přestali dávat vojenskému konfliktu na Balkáně větší význam, zkrátka ho nechali stranou doufajíce v jeho rychlé vyřešení. Jejich pozornost se přesunula na diskutované či připravované fúze v ropném a farmaceutickém sektoru, s nimiž se včera doslova roztrhl pytel. Tou nejpravděpodobnější je spojení BP Amoco a Atlantic Richfield, podle CNBC se však prý diskutuje i možné partnerství Royal Dutch Shell a Texaco, a podle London Financial Times zase Bristol Myers a Glaxo. Na pozitivní náladě se také podepsal postupně převládající názor, že blížící se ohlašované výsledky za třetí čtvrtletí budou ve většině případů mírně příznivější než odhady analytiků. Býci tak tlačili trh vzhůru. Tím, kdo jim pomohl, byli paradoxně medvědi. Silný a dosti pevný růst je totiž přiměl uzavírat krátké pozice. V neposlední řadě svůj díl do mlýna přinesli také portfolio managery, které konec čtvrtletí nutí krášlit jejich portfolia – tedy tzv. window dressing.
    Dow Jones Ind. uzavřel velice úspěšný den se 184bodovým ziskem, tedy +1,88 %, na 10.006 bodech. Na jeho růstu se nejvíce - celými 24 body - přičinilo IBM +3,19 %, 18 body General Electric +3,88 %, 16 body Wal-Mart +3,75 %, 13 body JP Morgan +2,39 %, 12 body pak Chevron +3,24 % a méně i další. Proti trhu šlo naopak AT&T –1,13 %, Union Carbide –1,07 %, Coca-Cola –0,86 % a nepatrně ještě tři komponenty indexu.
    Růst na NASDAQ byl ještě silnější. Nasdaq Composite si připsal úctyhodná +3,05 % a skončil na 2.492 bodech. Všechny vedoucí technologické tituly rostly, nejvíce Cisco +4,58 %, dále Dell +4,13 %, Intel +4,07 %, Microsoft +3,36 % a Oracle +3,64 %. Internetové akcie si, s výjimkou eBay –4,35 % (viz Zprávy), připsali opět slušné přírůstky: AOL +4,62 %, AtHome +5,84 %, Yahoo +2,70 %, Amazon +7,60 %(viz Zprávy), Excite +5,08 % Infoseek +2,92 %, Lycos stagnoval.

Světové trhy:

Z firemních zpráv:

  • Amazon.com Inc. (AMZN): On-line prodejce knih a hudebních nosičů začne poskytovat novou službu založenou na zprostředkování obchodu na internetu přímo mezi dvěma osobami – “person-to-person auction”. Bude tak konkurovat společnosti eBay Inc. (EBAY). Tento on-line aukční dům zformoval tříletou strategickou alianci s Warner Bros. Online, divizí Time Warner Entertainment Co. (TWX). Na stránkách Warner Bros. Online se podle ní budou objevovat bannery, tlačítka a textové linky na stránky eBay.
  • Compaq Computer Corp. (CPQ): ING Baring Furman Selz ponechává svoje doporučení "buy" na akcie tohoto výrobce počítačů, ale snižuje očekávaný čistý zisk v první čtvrtletí tohoto roku z $0.35 na $0.31 na akcii, očekávané tržby pak z $9.9 mld. na $9.7 mld..
  • Lucent Technologies Inc. (LU) 102 1/16: Tento výrobce telekomunikačních zařízení vyhrál kontrakt od AT&T Corp. (T). Hodnota dodávek zařízení a služeb pro další fázi digitální bezdrátové sítě PCS a obsluhy stávající sítě se odhaduje na $1 mld..
  • Walt Disney Co. (DIS): Celosvětově známá společnost zábavního průmyslu vytváří nové webové stránky pro celou rodinu. Disney.com integruje ty nejlepší rysy a služby z již existujících stránek a dále tak rozšiřuje svůj dosah.
  • E*TRADE Group Inc. (EGRP): On-line diskontní broker získá ClearStation Inc. - finanční webovou stránku, která integruje technické a fundamentální analýzy s diskusními fóry. Detaily akvizice nebyly zveřejněny.
  • BP Amoco (BPA): Producent a prodejce surové ropy a ropných derivátů prohlásil, že s Atlantic Richfield (ARC) diskutuje možnost jejich budoucího propojení. Jak potvrdily obě zúčastněné strany, definitivní dohody prozatím nebylo dosaženo a nejsou žádné záruky, že dosaženo bude. Podle nepotvrzených informací BP Amoco je připraveno nabídnout ARC $25 mld. v akciích tedy $77 na akcii.
  • Eastman Kodak Co. (EK): Výrobce fotografických přístrojů, filmů a fotografického vybavení očekává čistý zisk v účetním roce 1999 mezi $4.81 a $5.24 na akcii, tedy 10 až 20 % nad úrovní čistého zisku roku 1998 ve výši $4.37 na akcii. Podle agentury First Call činí průměrný odhad analytiků pro toto období $4.98 na akcii.
  • Warner-Lambert Co. (WLA): Tato farmaceutická společnost obdržela pozitivní rozhodnutí od FDA týkající se jejího léku Rezulin určeného pro léčbu diabetes druhého typu. Přestože se objevily některé nepotvrzené komplikace, lék může nadále zůstat na trhu. BT Alex. Brown ponechává po rozhodnutí FDA svoje doporučení na akcie WLA "strong buy". Také cílový kurz $85 nemění. Přestože odhaduje, že prodeje Rezulinu v tomto roce poklesnou, očekává meziroční růst zisku WLA v úrovni 30 %.

Vývoj portfolií:


* Sledované tituly – akcie uvedené v tomto seznamu nejsou akciemi doporučovány k nákupu.

Seznam používaných zkratek:

TAT&T, FFord Motor Co, SPLS – Staples, Inc., MRKMerck&Co, MOPhilip Morris Cos, INTCIntel Corp, AOL – America Online, AMGNAmgen, ATHM – AtHome Corp., MSFTMicrosoft Corp, NOKANokia Corp, YHOO – Yahoo! Inc

YTD – změna kurzu od začátku roku,
EPSčistý zisk na akcii,
PER – poměr ceny akcie a čistého zisku na akcii,
DPSdividenda na akcii

 

28.října 15, Praha 1, 110 00, Česká republika

Tel. +420 2 2421 1252, Fax. +420 2 2422 9152

e-mail: brokerage@private-investors.com

www.pi.cz

 

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Praha:

21.10.1999  Tisková zpráva Střediska pro cenné papíry (SCP) Petr Hanisch (AliaWeb)
30.09.1999  Český mobil - kdo je nejaktivnějším členem statutárního orgánu? Petra Doležalová (ČEKIA, a.s.)
08.09.1999  Dalších 76 emisí bude vyřazeno z volného trhu BCPP Dagmar Vránová (ČEKIA, a.s.)

Přečtěte si také:

07.05.1999PI Denní Zpravodajství z amerického akciového trhu (7.5.1999) Jiří Mach (Private Investors, a.s.)
06.05.1999PI Denní zpravodajství z amerického akciového trhu (6.5.1999) Jiří Mach (Private Investors, a.s.)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688