Okénko investora  |  08.06.2016 10:58:37

Jak vytvořit vlastní zajištěný fond (část 2.)

V předchozím článku Jak si vytvořit vlastní zajištěný fond (část 1.) jsme na základě velice jednoduché strategie Dogs of the Dow vybrali 10 akciových titulů, do kterých bychom 31. 12. 2015 investovali pro náš fond LYNX DOD High Yield USD zajištěný fond. Protože nejsme velicí fanouškové rizika, čemuž napovídá i název fondu, budeme se jistit proti případným poklesům cen akcií opcemi. 

 Jak funguje zajištění fondu?

Samotné zajištění je velice jednoduché. Pro každých 100 ks nakoupených akcií koupíme jednu put opci na penězích s expirací za rok, protože portfolio budeme držet přesně jeden rok

Například akcie Verizon (VZ) koupíme 31.12.2015 za cenu $46,22 a zároveň koupíme i put opci s expirací v lednu 2017 a realizační cenou $45. Tato put opce nám zajistí, že kdykoliv až do ledna 2017 máme právo prodat tyto akcie za $45 bez ohledu na tržní cenu akcií, tj. i kdyby cena akcií propadla na $5, můžeme prostřednictvím opce akcie prodat za $45.

Za toto ochranné právo v podobě put opce je však nutné zaplatit cenu v podobě opčního prémia Náklady na zajištění portfolia jsou zobrazeny v tabulce ve sloupci cena put.

V tabulce výše je analýza nákladů na zajištění jednotlivých titulů v portfoliu. Např. u akcií Chevron (CVX), které se 31.12.2015 obchodovaly za $89,96, by byla investice do 100 ks akcií $8 996. Tento titul v roce 2016 vyplácí dividendu ve výši $1,07 čtyřikrát, proto celková očekávaná výše dividendy za rok 2016 dosáhne $4,28 na akcii. V procentuálním vyjádření se jedná o výnosnost 4,76 % na akcii. V případě, že bychom neměli nakoupené k akciím put opce, je maximální ztráta rovna výši investice snížené o přijatou dividendu, tj. $8 568 (= $8 996 - $428).
Jelikož jsme konzervativní fond, primárním cílem je ochrana investice a až následně zisk. Proto si akcie Chevron (CVX) pojistíme put opcí s realizační cenou $90. Cena této opce je $10,975. Protože jedna opce zajišťuje 100 akcií, celkové náklady na opci jsou $1 097,50.  V procentuálním vyjádření to bude náklad 12,20 % (= $1097,50 / $8 996).
Obdržená dividenda nám snižuje náklady na zajištění opcemi. Proto celkové náklady na zajištění akcií Chevron budou 7,44 % (= 12,20 % - 4,76 %). V absolutním vyjádření se náklad rovná výši investice do akcií vynásobené relativní výší nákladů na zajištění v procentech, tj. $670 (= $8 996 * 0,0744).

Jaký je efekt zajištění?

Jaká je maximální ztráta při zajištění opcemi, pokud by akcie klesly na nulu a my bychom obdrželi celou dividendu?
Akcie jsme nakoupili za $8 996 a pojištění put opcí za $1 097,50, což dává celkovou výši investice $10 093,50. Po připočtení dividendy $428 se celková výše investice sníží na $9 665,50. I když by cena akcií Chevron klesla na nulu, máme právo je prodat za $90. Pro 100 akcií to bude příjem $9 000.
Pokud by došlo k prudkému poklesu ceny akcií, stále by se nám je podařilo prodat za realizační cenu a naše maximální ztráta by dosáhla pouze $665,50 (= $9 665,50 - $9 000). Při porovnání s maximální potenciální ztrátou při nákupu akcií bez zajištění $8 889 je to pouze necelých 7,5 %. Obdobná logika zajištění platí i pro ostatní akcie

Výhody zajištění akcií opcemi

Jednou z výhod zajištění akcií opcemi je jejich variabilita. Pokud se Vám uvedené opce zdají příliš drahé, můžete koupit opce s nižší realizační cenou nebo bližší expirací, které jsou levnější. 

Druhou výhodou je, že nákup put opce minimalizuje ztrátu při poklesu ceny akcií, na druhé straně neomezuje zisk. Pokud akcie v daný rok výrazně posílí, budete z těchto akcií samozřejmě profitovat.

Jak optimalizovat skladbu a zajištění fondu?

Nechcete nakupovat 100 kusů akcií od každého titulu? V příštím článku si ukážeme, jak upravit portfolio tak, aby se do každého titulu investovala stejná částka a vyhodnotíme aktuální stav portfolia.  

Už nyní se však můžete začít učit využívat výhod obchodování opcí a stát se zkušenějšími a pokročilejšími portfolio manažery. Všechny nezbytné informace k seznámení se s opcemi najdete v knize Úspěšné obchodování s opcemi, kterou můžete získat zdarma. Zjistíte více o základech obchodování opcí a budou vám na názorných příkladech představeny další praktické strategie.

Gabriel Jurčák

Opční specialista u LYNX. Finančním trhům se začal věnovat v roce 2003. Intradenní obchodování vyměnil v roce 2008 za poziční obchodování opčních spreadů a komoditních spreadů. Zaměřuje se na technickou analýzu, price action a využití statistiky v obchodování. Připravuje pravidelné webináře a vzdělávací články u LYNX. Je také autorem Komoditního Newsletteru, který pravidelně každý měsíc nabízí několik investičních tipů v oblasti komoditních spreadů.


LYNX

Logo LYNX

LYNX je specialista na online investování. Investorům poskytuje přístup na více než 100 trhů ve 24 zemích. Prostřednictvím uživatelsky přívětivé a odborníky oceňované obchodní platformy Trader Workstation v češtině mohou klienti jednoduše zadávat obchodní pokyny. LYNX má nejširší nabídku mezi českými brokery (akcie, opce, futures, forex, ETF, CFD, dluhopisy). To vše za extrémně nízkých poplatků. V roce 2015 LYNX získal ocenění Broker Roku


Získejte investiční knihu zdarma

Vzhledem k rychle rostoucímu zájmu o obchodování opcí mezi českým investory, LYNX vytvořil investiční knihu Úspěšné obchodování s opcemi. Kniha seznamuje s nezbytným základem pro obchodování opcí, unikátně vysvětluje mechanismy obchodování opcí na praktických příkladech a podrobně představuje 7 nejznámějších opčních strategií. Knihu můžete nyní získat zdarma na www.lynxbroker.cz/obchodovani-opci.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Čt 17:28  Elektromobily již nejsou “in”?! Hrozí Tesle další propad? Petr Lajsek (Purple Trading)
Čt 14:00  Live and Work – Životní styl nové generace Michal Brothánek (AVANT IS)
St   9:19  2024 je rokem voleb, co to znamená pro akcie? Mgr. Timur Barotov (BHS)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688