Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  08.06.2016 10:21:52

Ranní zprávy: S&P 500 se krůček po krůčku přibližuje svému historickému maximu

 

Hlavní události

Akcie ČEZ se dnes obchodují poprvé bez nároku na dividendu. Cena akcie by tak měla klesnout o téměř 7,5 %.

Unipetrol zahájil výstavbu nové polyetylenové jednotky za 8,5 mld. . Pojistné plnění z havárie etylenové jednotky by nemělo být nižší jak 164 mil. USD.

Novou regulaci hazardu včetně zdanění podepsal prezident Miloš Zeman.

Západoevropské akcie by dnes měly otevřít menším poklesem.

Dnešek nebude z pohledu makroekonomických dat příliš zajímavý. Dočkáme se pouze žádosti o hypotéky ve Spojených státech.

Analytici Société Générale začali pokrývat akcie německého dodavatele vybavení pro potravinový průmysl GEA Group s doporučením koupit.

Obchodování na zámořských trzích

Hlavním tahounem amerických akcií byly včera energetické tituly díky rostoucím cenám ropy. Sektor jako takový si polepšil o 2,1 %. Naopak nejhůře se dařilo farmaceutickým a finančním akciím, a přestože jejich poklesy nebyly nijak dramatické, kvůli jejich vysoké váze v indexu kompenzovaly většinu růstu energetického odvětví. Index S&P 500 si tak včera polepšil jen o 0,1 %. K rekordu mu tak zbývá necelé jedno procento.

Asijské trhy zaznamenaly smíšenou seanci. V plusu zavřely akcie v Japonsku (+0,9 %) nebo Jižní Koreji (+0,8 %), naopak ve ztrátách se pohybují čínské tituly (-0,2 %), přestože je během dne postupně snižovaly díky lepším než očekávaným statistikám ze zahraničního obchodu. Změny na ostatních trzích se pohybují v řádech desetin procenta. 

Unipetrol

Unipetrol zahájil výstavbu nové polyetylenové jednotky za 8,5 mld. . Nový závod by měl zvýšit produkci plastových granulí o 150 tis. tun ročně a měl by být uveden do provozu v roce 2018. Unipetrol očekává, že do roku 2030 vzroste poptávka po vysokohustotním polyetylenu o 43 %. Marže jsou v tomto případě vyšší než u plastů s nízkou hustotou. Původně měla nová jednotka nahradit dosluhující zařízení ze sedmdesátých let, které má kapacitu 120 tis. tun, nicméně pokud bude poptávka po nízkohustotním etylenu nadále vysoká, bude ji Unipetrol provozovat dál. Kromě tohoto nového závodu by Unipetrol měl investovat dále v rámci své střednědobé strategie v letech 20182022. Podrobnosti ale zatím známe nejsou, na strategii se nyní pracuje.

O chystané výstavbě nového závodu již Unipetrol informoval. Ten je již hlavním výrobcem polyetylenu v rámci skupiny PKN Orlen a tato výstavba jeho pozici dále posílí. Unipetrol v prvním kvartále disponoval čistou hotovostní pozicí ve výši 9,6 mld. . I s uvažovanou výplatou dividend firma disponuje dostatkem hotovosti, aby se nemusela výrazně zadlužit.

Dle CEO Marka Switajewskiho jdou opravy poškozené etylenové jednotky dle plánu a na konci června začne Unipetrol jednotku uvádět zpět do provozu. Na plný výkon by se měla rozeběhnout na podzim.

Unipetrol informoval, že obdržel od zajistitelů dopis potvrzující, že nárok na odškodnění v souvislosti s pojistnou událostí (etylenová jednotka v Záluží) nebude nižší než 164 mil. USD, skládajících se z již obdržených záloh 90 mil. USD a 74 mil. USD (cca 4 mld. CZK). V tomto smyslu budou zálohy zohledněny ve finančních výkazech za druhé čtvrtletí roku 2016. Management vyčíslil náklady na opravu ve výši 4,1 mld. CZK, ušlý zisk za rok 2015 na úrovni 2,4 mld. CZK a za první kvartál 2016 na 2,9 mld. CZK.

Zprávy celkově vnímáme mírně pozitivně, nemyslíme si však, že by měly mít v nejbližším období významnější dopad na cenu akcie.

Fortuna

Prezident Miloš Zeman podepsal novou legislativu o přísnější regulaci hazardu. Ta by měla platit od nového roku a její součástí je i jeho nové zdanění. Na automaty bude platit sazba 35 %, na kurzové sázky a loterie 23 %. Ministerstvo financí může nově nařídit blokování vybraných webových stránek, na kterých by docházelo k nelegálnímu sázení.

V našem modelu počítáme od příštího roku se zdaněním na úrovni 23 %. Nový zákon tak nebude mít na naše odhady významný dopad. Rovněž si myslíme, že cena akcií již tuto změnu obsahuje, proto by reakce měla být prakticky nulová.

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 14:23  Kovanda (TRINITY BANK): Zmrazení ruských devizových rezerv a jejich případné... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Čt 14:00  Oznámení o aukci 3. tranše SPP 908 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688