Patria (Patria Finance)
Komodity  |  12.06.2016 09:03:46

Saudi: Produkce ropy do r. 2020 zůstane na úrovni 12,5 mbd. Plán saúdské ekonomické transformace: První detaily odhaleny


Proti propadu cen ropy není imunní ani největší vývozce Saúdská Arábie a tak jako investoři diverzifikují svá portfolia, plánuje Rijád velkolepou ekonomickou transformaci, která by království měla zbavit závislosti na černém zlatě. Saúdové chystají snižování výdajů na platy stáních zaměstnanců a naopak zvyšování neropných příjmů. Národní plán transformace dnes odkryl první detaily cílů v dubnu zveřejněné agendy Vize 2030. Rijád neskrývá ambice přeměnit hospodářství, které stojí a padá na ropě na velmoc, které vládne soukromý sektor.

Hlavním iniciátorem urychlení ekonomické transformace je korunní princ bin Salman, jehož vliv na politickou a hospodářskou situaci země silně roste. O nutnosti urychlení změn prince přesvědčil propad cen ropy v posledních 18 měsících, který si přirozeně i v Saúdské Arábii vybral svou daň. Velký saúdský plán cílí na snížení mezd ve veřejném sektoru vyjádřených jako část rozpočtu do roku 2020 ze 45 procent na 40. Takový krok se s velkou pravděpodobností vzhledem k očekávanému růstu inflace setká s nelibostí v saúdských řadách. Zhruba dvě třetiny saúdských zaměstnanců totiž pracuje pro stať.

Příjmy ze sektorů mimo ropu by měly vzrůst do roku 2020 z loňských 163,5 miliardy saúdských rijálů na 530 miliard. A to hlavně díky nárůstu vládních daní a poplatků včetně daně z přidané hodnoty, daně z příjmu pro nerezidenty a daně z „hříchu“ na škodlivé produkty jako je kupříkladu tabák. Naproti tomu vláda plánuje vytvořit více než 450000 pracovních míst mimo vládní sektor. Nezaměstnanost by měla do roku 2020 klesnout z 11,6 procenta na 9 procent. Přimět Saúdy k tomu, aby pracovali v soukromém sektoru však zůstává pro tamní vládu výzvou. Pracovní podmínky v soukromém sektoru jsou podstatně těžší než v tom státním.

Reformy ve vzdělávání míří na více než zdvojnásobení počtu studentů v soukromých školách a zvýšení procenta dětí ve věku 3 až 6 let v mateřských školách ze 13 na 27 procent. Cílem je zároveň navýšení počtu studentů technických oborů a odborného vzdělávání. Osekávání vládních výdajů vedlo k pozastavení nebo zrušení mnoha projektů. Reálný hospodářský růst zpomalil až na 1 procento hrubého domácího produktu.

Součástí cílevědomého plánu je i vyrovnání veřejných financí do roku 2020 s tím, že zadlužení by mělo stoupnout ze 7,7 na 30 procent HDP. Letos by podle aktuálních prognóz Mezinárodního měnového fondu měla Saúdská Arábie hospodařit se 14procenntím rozpočtovým deficitem. Na spadnutí je dluhopisový program ve výši 15 miliard dolarů, v rámci kterého dojde poprvé k vydání mezinárodních dluhopisů a to možná již v červenci. V dubnu si Rijád vypůjčil od bank 10 miliard dolarů. Plán by v konečném důsledku měl Saúdům vylepšit i úvěrové hodnocení o dva stupně. Dále budou klesat vládní energetické dotace. Neropné dotace se sníží o 20 procent.

Ačkoliv produkce ropy by měla zůstat na 12,5 milionech barelů denně, vláda bude usilovat o navýšení produkční kapacity suchého plynu z 12 miliard na 17,8 miliardy kubických stop. Podíl obnovitelných zdrojů na energetickém mixu Saúdské Arábie by se v ideálním případě měl zvýšit na 4 procenta.

Zdroj: FT

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Komodity:

Čt 16:09  Cocoa na rekordních maximech X-Trade Brokers (XTB)
Čt   9:10  Cena benzínu překonala psychologickou hranic 40 Kč/l, zdražuje také nafta Lukáš Kovanda, Ph.D. (Trinity Bank)
St 19:40  Ropa se vrací ke klíčové podpoře X-Trade Brokers (XTB)
St 16:32  Rally zlata v duchu chameleona Research (eToro)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688