Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Investice  |  07.06.2016 10:23:35

Janet Yellen si nechává otevřená zadní vrátka - podrobný komentář

V pondělí večer proběhlo poslední plánované vystoupení J. Yellen (a i celkově všech představitelů Fedu) před červnovým zasedáním Fedu (14-15.6.). Trh toto vystoupení napjatě očekával po rozporuplných datech z trhu práce z minulého týdne.

Během vystoupení J. Yellen zdůraznila, že Fed při svém rozhodování bere v úvahu celkový obrázek z trhu práce, a nepřikládá zásadní význam jednoměsíčnímu výkyvu v datech, i když si je ho vědom. Z toho důvodu bude důležitá příští várka dat.

Yellen celkově hodní stav americké ekonomiky optimisticky, očekává zvýšení sazeb, ale ve svém včerejším vystoupení neupřesnila, kdy k tomuto zvýšení dojde. Nechává si tedy otevřená zadní vrátka.

 

J. Yellen nepřekvapila a zopakovala to, co už zaznělo v dubnových Minutes: budeme zvyšovat sazby, pokud

1) ekonomika poroste, 2) inflace bude směřovat k 2% cíli a 3) trh práce potvrdí svůj dobrý stav.

Vezměme to postupně:

1) Ekonomická aktivita

Přestože růst HDP v Q1 2016 dosáhl relativně nízkých hodnot, tento výsledek byl částečně způsoben sezónním výkyvem. Podle Yellen současná data maloobchodních prodejů i prodejů aut naznačují, že ekonomika se v Q2 2016 výrazně oživila, zvláště pak spotřeba. Jak David píše v Měsíčníku GDP Now jak atlantského, tak i NY Fedu ukazují růst HDP vyšší než 2% v Q2 2016.

Yellen při svém vystoupení zdůraznila, že si je sice vědoma rizik, která hrozí americké ekonomice (Čína, ceny ropy,…), přesto je optimistická a věří, že tyty hrozby ztrácí na své aktuálnosti a slábnou.

Nejnovější předstihové indikátory ISM ukazují, že situace v průmyslu se v květnu mírně zlepšila, když ISM průmyslu vzrostlo na 51,3 z dubnových 50,8 bodů. V delším horizontu došlo v průmyslu k výraznému zlepšení, když ISM průmyslu v lednu bylo na hranici 48,3 bodu. Naopak služby mírně zaostaly, kdy ISM index služeb se snížil z 55,7 bodů v dubnu na 52,9 bodů v květnu. Tedy předstihové indikátory nedávají jednoznačně pozitivní obrázek, ale celkově jsou oba indexy vysoko nad hranicí 50 bodů, která odděluje ekonomickou expanzi a kontrakci.

2) Inflace

Yellen ve svém projevu uvedla, že očekává slábnutí faktorů, které omezovali v minulosti silnější růst inflace. Těmito faktory jsou 1) ceny ropy, které se v minulých měsících odlepily ode dna a vzrostly, a 2) posilující dolar, který snižoval ceny importovaného zboží. Tedy Fed očekává růst inflace směrem k 2%.

3) Trh práce

Trh práce v průměru měsíčně vytvořil 230 000 nových pracovních míst v roce 2015. V průběhu prvních třech měsíců 2016 trh vytvořil něco málo pod 200 00 nových míst za měsíc. Míra nezaměstnanosti klesla z 10% v 2009 na současných 4,7% v květnu 2016. Tedy zcela jistě se

situace na trhu práce v USA výrazně zlepšila v průběhu minulého roku a začátku tohoto roku. ALE!

Poslední květnová data ukazují na výkyv v tvorbě nových pracovních míst dolů na 38 000. Tento výkyv bude s velkou pravděpodobností v budoucnu revidován nahoru minimálně na 80 000 tisíc a to díky stávce ve společnosti Verizon (projeví se to ve vyšších červnových datech). Ale i to je pořád pod hranicí 100 000 nových pracovních míst, kterou Yellen považuje za minimální pro zdravý trh práce. Přesto Yellen včera uvedla, že tento výpadek by mohl být zpětně způsobem dočasným ekonomickým zpomalením v Q1 2016.

Paradoxně i pokles míry nezaměstnanosti není zcela jednoznačný. I když se v květnu snížila míra nezaměstnanosti na 4,7%, tento pokles, jak Yellen včera uvedla, není z důvodu, že by mělo více lidí práci, ale protože méně lidí reportovalo, že aktivně hledá práci. Tedy poklesla míra participace na 62,6 v květnu (vs. 62,8 v dubnu a 63,0 v březnu).

Příští várka dat z trhu práce přijde až po červnovém zasedání Fedu. Z toho důvodu se jako logičtější varianta zdá vyčkat a případně zvýšit sazby až v červenci. V tomto smyslu se vyjádřil v pondělí i Dennis Lockhart z atlantského Fedu (ten ovšem na červnovém zasedání nehlasuje), který uvedl, že by nepodpořil zvýšení sazeb v červnu, ale že by nevylučoval zvýšení sazeb v červenci.
          

Jana Urbánková

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

23.03.2023Janet Yellen zlepšila náladu na Wall Street X-Trade Brokers (XTB)
26.05.2022Fed si nechává otevřená vrátka ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688