Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  06.06.2016 23:19:02

6. června: Tohle potřebujete vědět nejen o pondělním obchodování na amerických burzách

Americké akciové trhy zahájily týden růstem. Pomohly jim rostoucí ceny ropy. Janet Yellenová ve svém posledním vystoupení před červnovým zasedáním FOMC potvrdila pozitivní náhled na vývoj americké ekonomiky, k možnému načasování dalšího zvýšení základní úrokové sazby se nevyjádřila.

Index Dow posílil o 0,64 % na 17 920,33 bodu, S&P 500 stoupl o 0,49 % na 2 109,41 bodu, letošní zavírací maximum, a Nasdaq Composite narostl o 0,53 % na 4 968,71 bodu. V rámci Dow se nejvíce dařilo akcím výrobce letadel Boeing (+3,58 %), největším poraženým byly akcie firmy Home Depot (-1,95 %). V plusu skončilo všech deset hlavních sektorů, když v čele růstu byla odvětví energetiky a základních materiálů, jen lehce nad nulou skončily telekomunikační a síťové společnosti. Index volatility VIX stoupl o 1,34 % na 13,65 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA vyrostl o necelé tři bazické body na 1,7298 %.

S&P 500 (6. června 2016)
S&P 500 (6. června 2016)

Index S&P 500 uzavřel nejvýše o 3. listopadu 2015 a jen 1,1 % pod svým 52týdenním maximem z loňského července. Dařilo se energetice, futures kontrakty na ropu WTI uzavřely nejvýše za posledních 11 měsíců.

"Trh celkem rychle pochopil, že Janet Yellenová ve Filadelfii nemluví o červnovém zvýšení," uvedl Robert Pavlik, stratég z Boston Private Wealth. "Podle mě jedno zvýšení základní sazby (letos) přijde, ale nesrazí akciový trh ze současných hodnot. Zvýšení a náznak toho, že se hned chystá další růst sazby, to by už s akciemi mohlo zamávat."

Americký dolar po projevu šéfky centrální banky USA Janet Yellenové mírně posílil, své zisky vůči koši měn a euru si však neudržel. Yellenová uvedla, že stále očekává další postupné zvyšování úrokových sazeb v USA, a to i po páteční slabé zprávě o zaměstnanosti, její projev však posílil obavy z možného dopadu referenda o členství Británie v Evropské unii.

Yellenová prohlásila, že předpokládá další zvýšení úroků, jeho načasování je ale nejisté. Pozitivní vývoj v ekonomice podle ní převažuje nad zápory, přestože poslední údaje z trhu práce byly zklamáním. Její pondělní projev ve Filadelfii byl posledním plánovaným vystoupením kohokoli z vedení Fedu před zasedáním jeho měnového výboru příští týden.

Páteční statistika ukázala, že minulý měsíc se v americké ekonomice prudce snížila tvorba pracovních míst. Američtí zaměstnavatelé v květnu vytvořili jen asi 38 000 míst, což bylo nejméně za posledních téměř šest let. Vrhlo to nové pochybnosti na to, zda Fed bude v nejbližších měsících ochoten přistoupit k dalšímu zvýšení úrokových sazeb, jak jeho činitelé minulý měsíc naznačovali. Finanční trhy po zprávě přestaly sázet na zvýšení úroků tento měsíc a začaly se zaměřovat na podzimní měsíce.

Britská libra se v pondělí vůči dolaru přechodně propadla o více než procento, a dostala se tak až na třítýdenní minimum. Nejnovější průzkumy veřejného mínění totiž signalizovaly, že stále více Britů podporuje odchod své země z Evropské unie. To obnovilo obavy, že blížící se referendum o takzvaném brexitu vyvolá chaos na finančních trzích a podkope důvěru v EU. Yellenová pak ve svém projevu varovala, že případný brexit bude mít výrazné negativní dopady, napsala agentura Reuters.

Světové ceny ropy v pondělí vzrostly na nová sedmiměsíční maxima a severomořská ropa Brent se vyhoupla nad 50 dolarů za barel. Ropný trh podpořil pokles kurzu dolaru spolu s novými útoky na ropnou infrastrukturu v Nigérii.

Ropa využila pátečního propadu dolaru, který reagoval na velmi slabé údaje z amerického trhu práce. Slabší dolar zvýhodňuje investorům nákupy ropy a dalších komodit obchodovaných v americké měně.

Odpoledne ceny mírně povzbudily údaje, které ukázaly na pokles zásob v americkém klíčovém překladišti Cushing. Minulý týden tyto zásoby klesly o více než milion barelů, řekli obchodníci agentuře Reuters.

Růst cen ropy na druhé straně omezuje rychlý návrat íránské ropy na světový trh. Další brzdou jsou známky obnovování růstu těžby v USA. Ropné firmy minulý týden zvýšily počet využívaných vrtných souprav podruhé v tomto roce, uvedla v pátek firma Baker Hughes.

Hlavní pondělní události na amerických trzích

  • Šéfka americké centrální banky Janet Yellenová předpokládá další zvýšení úrokových sazeb, jeho načasování je ale nejisté. Pozitivní vývoj v ekonomice však převažuje nad zápory, přestože poslední údaje z trhu práce byly zklamáním. Yellenová to řekla v pondělí ve Filadelfii. Bylo to poslední plánované vystoupení kohokoli z vedení Fedu před zasedáním jeho měnového výboru příští týden.
  • Situace amerického trhu práce byla v květnu nejhorší za sedm let. Vyplývá to z měsíčního výpočtu indexu pracovního trhu, který zveřejnila centrální banka USA.Údaje přicházejí po páteční statistické zprávě, která ukázala, že minulý měsíc se v americké ekonomice prudce snížila tvorba pracovních míst.
  • Hospodářský růst Spojených států by měl v letošním roce dosáhnout pouze 1,8 procenta, namísto dosud předpokládaných 2,2 procenta. Vyplývá to z průzkumu, jehož výsledky zveřejnila americká Národní asociace podnikových ekonomů (NABE).
  • Goldman Sachs uvedla, že cena hliníku bude na trzích pravděpodobně dále klesat a během tří měsíců může dosednout až na 1 450 USD za tunu. Do půl roku je ve hře meta 1 400 USD a do roka 1 350 USD za tunu.
  • Dennis Lockhart, prezident atlantské pobočky amerického Fedu, v pondělí uvedl, že letos očekává, že centrální banka zvýší sazby ještě dvakrát. Její kroky jsou však odvislé od budoucích makrodat - zvýšení sazeb v červnu by Lockhart nepodpořil, v souvislosti v květnovým údajem o nezaměstnanosti by raději doporučil trpělivost. Trh vesměs letos počítá s tím, že Fed zvýší sazby maximálně ještě jednou, a to na prosincovém zasedání.
  • BMO Capital Markets snižuje doporučení na akcie Tyson Foods na "market perform" z "outperform".
  • Goldman Sachs snižuje doporučení na akcie Harley-Davidson na "neutral" z "kupovat", cílovou cenu upravuje na 50 z 55 dolarů.
  • Jefferies zvyšuje doporučení na akcie Wal-Martu na "kupovat" z "držet" a cílovou cenu upravuje na 82 ze 60 dolarů.
  • Daniel Penn, výkonný viceprezident mediální firmy CME, prodal podle regulatorního hlášení 11 700 akcií společnosti za 2,47 dolaru za kus. "Přestože se jedná o relativně malý objem, prodeje akcií managementem bývají trhem vnímány negativně," upozorňuje Pavel Ryska, analytik z J&T Banky.
Akcie: Zapomeňte na růst, důležitější jsou dividendy

Akcie: Zapomeňte na růst, důležitější jsou dividendy

Píšeme o tom v poslední době často, ale proč bychom si to nezopakovali. Dividendy by pro akciové investory měly být stejně důležité, ne-li důležitější, než jsou kapitálové výnosy. Bohužel tomu tak stále není, i když dividendy, zejména v posledním roce, celkovým akciovým výnosům hodně pomáhají.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

St 19:40  Ropa se vrací ke klíčové podpoře X-Trade Brokers (XTB)
St 19:32  Slabý BRL kávě neškodí X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688