Světla v interiéru: jak správně osvětlit kuchyň, chodbu, schodiště i koupelnu

Interiérová světla

Osvětlení takových prostor, jako je kuchyň, koupelna nebo chodba, bývá často oříškem. Právě tady je totiž více než kdekoli jinde nutné skloubit estetickou stránku světel s jejich praktičností. Tytam jsou časy, kdy většinu těchto prostor osvětlovala ve všech domácnostech stejná, nepříliš nápaditá anonymní světla. Dnešní výrobci nabízejí i do těchto míst celou řadu originálních světel. Nikdy ale není na škodu připomenout si pár tipů a pravidel, podle kterých bychom se měli při výběru osvětlovacích prvků do těchto prostor řídit.

Začneme v kuchyni, kde je nejdůležitější plochou k osvětlení bezesporu pracovní deska. Na všechny činnosti, které v kuchyni děláme, je z bezpečnostních důvodů potřeba vidět opravdu dobře. K osvětlení pracovní plochy je proto nejlepší použít podlouhlou zářivku či bodové světlo umístěné přímo pod horní závěsnou skříňku. Osvětlení nás tak nebude oslňovat a zároveň zajistí komfort při práci. Pokud máme kuchyň bez horních skříněk, je vhodné počítat s přípravou na osvětlení už při stavebních pracích a na strop i zeď u pracovní plochy umístit dostatečný počet vývodů na světla. Kombinovat pak můžete světla nástěnná, závěsná i bodová. Nedílnou součástí dnešních moderních kuchyní je také jídelní kout. Nejpříjemnější a zároveň nejvhodnější alternativou jeho osvětlení je závěsné světlo, které dokáže navodit příjemnou domáckou atmosféru.

„Minimální výška pro zavěšení osvětlení v jídelním koutě je alespoň 60 centimetrů nad desku stolu. Z praktických důvodů rozhodně nedoporučuji dávat světlo níže. Osvětlení by mělo mít aspoň zčásti krytou žárovku, aby nedocházelo k nepříjemnému oslnění stolujících,“ vysvětlila Ivana Papíková, provozní ředitelka světelného butiku claro.

Ke kuchyni často náleží také spíž nebo komora. Zde je nejlepší využít světla nástěnná, protože zajišťují nejen snadnou orientaci v prostoru, ale také nevrhají přílišný stín do polic.

Bezpečnost a zase bezpečnost je nutné mít na paměti i při volbě osvětlení na chodby a schodiště. Samozřejmostí, na kterou bychom měli myslet s předstihem, jsou vypínače umístěné po jednotlivých sekcích prostoru tak, abychom kvůli ovládání světel nemuseli kamkoli chodit potmě. Dalším řešením je instalace pohybových čidel, která světlo rozsvítí a zhasnou automaticky. To ocení zvláště rodiny s malými dětmi. Podsvítit můžeme také jednotlivé schodnice. Nejenže tak zvýšíme bezpečnost, ale vytvoříme i zajímavý světelný efekt. K osvětlení chodeb i schodů se hodí především nástěnná světla. Zvláště na vysokých schodištích se pak velmi dobře vyjímají nejrůznější závěsné lustry, které současně tvoří i mnohdy dominantní dekoraci celého prostoru.

„Pokud máte doma vhodný prostor, rozhodně doporučuji pořídit si na schodiště a nejen tam nějaký hezký závěsný designový lustr. Jde vlastně o takový bytový šperk, který vám bude každý den připomínat jedinečnost a originalitu vašeho vlastního prostoru,“ podotkla Ivana Papíková.

Důležitou součástí bytu je i koupelna. V tomto případě vždy volíme svítidla s vyšším ochranným stupněm IP, tedy s větším krytím zabraňujícím vniknutí cizích těles či kapalin. Centrální světlo zde umístěné by mělo být dostatečně silné na to, abychom viděli nečistoty na podlaze. To samozřejmě platí i u toalety. Z hlediska každodenního využívání je však nejvýznamnější světlo u zrcadla. Světlo zde umístíme nad zrcadlo či po jeho obvodu tak, abychom si nevrhali vlastní stín. Podtón osvětlení volíme studený, protože je pro úpravu zevnějšku nejvhodnější. Toto pravidlo se nám mimochodem bude hodit i u osvětlení toaletních stolků.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Interiéry, nejlépe hodnocené fotografie



Články Interiéry