Ceny benzinu i nafty rostou: může za to exploze v Kralupech i létní sezóna

TNBiz, 3.6.2016

Rafinérie v Kralupech nad Vltavou po explozi od 17. května stále stojí a Unipetrol nemá zatím sečtené škody. A hlavně nedokáže jasně říct, jak dlouho bude největší domácí producent benzinu mimo provoz.

"V tuto chvíli provádíme analýzu, na základě jejíchž výsledků bude jasné, jak dlouho opravy potrvají a kdy budou opět zprovozněny. Vyčíslení škod je rovněž výsledkem analýzy," uvedl manažer tiskového oddělení Unipetrolu Mikuláš Duda.

Podle informací televize Nova to ale bude trvat nejméně 3 až 4 měsíce, tedy celou hlavní motoristickou sezonu. Nafta i benzin se musí nakupovat v cizině - dráž a v mnohem větším množství.

"V současné době navyšujeme objem importovaných pohonných hmot. My jsme už v květnu dováželi po havárii 35 železničních souprav, teď jsme to navýšili na 140 vlaků. Dovážíme především z Německa, Rakouska a Polska," sdělila Lenka Svobodová, mluvčí Čepro.

Také růst ceny ropy na světových trzích má podíl na tom, že se benzin i nafta den ode dne zdražují. "Co nás čeká v nejbližších dnech, je bohužel další zdražování. benzin a nafta by měl v příštích dvou týdnech zdražit o desítky halířů," doplnil analytik David Marek.

Česko má pro případ nepředvídatelné krize zásoby pohonných hmot. "Zdá se, že situace během června bude stabilní, tudíž zatím není třeba sahat do našich zásob," prohlásil předseda Správy státních hmotných rezerv Pavel Švagr.

Správa státních hmotných rezerv jednala v pátek s klíčovými hráči na trhu s benzinem. Prozatím prý není nutné používat státní rezervy, to se ale může změnit už v půli června, kdy se petrolejářské firmy sejdou znovu a budou řešit léto.

K už zmíněným faktorům se podle provozovatelů čerpacích stanic přidává ještě sezónní poptávka. Jsou přesvědčeni, že cena brzy překoná 30 korun za litr a pokud by přes letní prázdniny nastaly potíže se zásobováním, přijde skokové zdražení.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky