Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Z domova  |  03.06.2016 06:00:42

Stát nakoupí miliardu listů papíru za 120 milionů korun


Téměř milion balíků kancelářských papírů ročně dodá 156 organizacím ze šesti resortů několik pečlivě vybraných dodavatelů. Zástupci ministerstva financí před několika dny podepsali smlouvu s posledním z nich.

První velký centrální nákup napříč ministerstvy a jejich podřízenými organizacemi byl před několika dny uzavřen na ministerstvu financí. Na základě pečlivě „laděných“ zadávacích podmínek tak začnou vítězové tendru dodávat kancelářský papír 156 organizacím spadajícím pod šest ministerstev. Ročně dodají 950 tisíc balíků papíru A4 a 30 tisíc balíků A3.

„Spadají tam organizace po celé ČR od Českých drah přes finanční úřady, okresní soudy až po správy národních parků – celkem je zapojeno 1 440 různých odběrných míst od Prahy až po příhraniční oblasti,“ uvedla pro Ekonomický deník ředitelka Odboru 47 na ministerstvu financí Barbora Janíčková, která se podílela na přípravě zadávacích podmínek. Sjednotit požadavky všech organizací byl podle ní jeden z nejtěžších úkolů. „Organizace mají různě nastavené zásobování – někdo má vlastní sklady a personál, někdo naopak potřebuje dodat papír až na stůl, protože na to vlastní kapacity nemá, někdo plánuje více dopředu a někdo je zvyklý na dodávku do 24h od objednání. Vše se proto v rámci přípravy zakázky muselo zdokumentovat, aby mohly být po dodavatelích v zadávací dokumentaci smluvně požadovány různé dodací podmínky,“ dodala Janíčková. Tendr je podepsán na dva roky, celkově by měli dodavatelé státu prodat skoro dva miliony balíků papírů, tedy cca miliardu listů.

„Veřejná zakázka byla rozdělena na 8 částí podle regionálního členění ČR, v každé části byla uzavřena rámcová smlouva s 3-5 různými dodavateli, odebíráno bude vždy od toho s nejnižší nabízenou cenou. Někteří velcí dodavatelé se nám přihlásili do všech 8 částí (Activa, Office Depot), někteří další dodavatelé pouze do některých částí (např. MICOS pouze Moravskoslezsko a Střední Morava),“ doplnil svou podřízenou náměstek ministra financí Tomáš Vyhnánek, pod něhož mj. centrální nákup spadá. Podle něj je největším úspěchem výběrového řízení na papír fakt, že se nikdo neodvolal k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, což je v České republice „oblíbený“ zvyk neúspěšných uchazečů zejména u stavebních a IT zakázek. „Zajímavé přitom je, že nám historicky a mentálně blízké Rakousko nemá tak vysoký počet odvolání k antimonopolnímu úřadu. Oni mají na centrální zadávání specializovaný úřad o cca 100 lidech, který, aby se zaplatil, musí vysoutěžit zakázky za cca miliardu euro za rok. V tomto objemu mají 2-3 odvolání proti výsledku tendru ročně,“ dodává Vyhnánek.

Pokud má někdo ze čtenářů Ekonomického deníku zájem, může si celou zadávací dokumentaci prostudovat zde 

Jiří Reichl


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688