Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  03.06.2016 00:56:49

2. června: Tohle potřebujete vědět nejen o čtvrtečním obchodování na amerických burzách

Americké akcie ve čtvrtek navzdory počátečnímu poklesu opět mírně posílily a jejich index S&P 500 uzavřel na sedmiměsíčním maximu. Pokračující růst cen akcií společností ze zdravotnického sektoru převážil nad poklesem cen akcií některých technologických a energetických podniků. Investoři nyní čekají na páteční údaje z trhu práce USA.

Dow ve čtvrtek posílil o 0,27 % na 17 838,56 bodu, širší S&P 500 přidal 0,28 % na 2 105,26 bodu, což je jeho nejvyšší zavírací hodnota od 3. listopadu, a Nasdaq Composite uzavřel se ziskem 0,39 % na 4 971,36 bodu. Index volatility VIX klesl o 4,01 % na 13,63 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA se snížil o tři bazické body na 1,804 %.

V plusu skončilo devět z deseti hlavních sektorů, nejvíce se dařilo sektoru zdravotní péče, odvětvím cyklického a necyklického spotřebního zboží a sektoru základních materiálů. Lehce pod nulou skončil sektor veřejných služeb a jen minimální zisky si připsaly energetický sektor a technologické odvětví.

"Myslím si, že se pohybujeme při horní hraně rozpětí. Bude přitom poměrně těžké tyto úrovně udržet. Říkám si, jakých katalyzátorů by bylo třeba, abychom se podívali ještě výše," říká Peter Boockvar, hlavní tržní analytik ve společnosti The Lindsey Group.

Americké akcie (2. června 2016)
Americké akcie (2. června 2016)Zdroj: Google

Akcie technologické společnosti Apple (-0,75 %) ztratily necelé procento poté, co analytici banky Goldman Sachs snížili jejich cílovou cenu na 124 ze 136 dolarů. Ve čtvrtek titul uzavřel na hladině 97,66 USD. Doporučení banka ponechala na stupni "kupovat". Jako důvod snížení cílové ceny uvedla slabší růst prodeje chytrých telefonů ve světě.

Cenné papíry výrobce elektromobilů Tesla Motors (-0,27 %) mírně klesly poté, co zakladatel a šéf společnosti Elon Musk na konferenci pořádané zpravodajským serverem Re/code uvedl, že důvodem pozdějších dodávek vozů Model X jsou problémy s dodávkami některých dílů. Mimo jiné také známý vizionář poznamenal, že chce do roku 2025 vyslat na Mars lidskou posádku.

Developerská společnost Hovnanian Enterprises (-11,4 %) výrazně klesla poté, co za uplynulé čtvrtletí vykázala překvapivou ztrátu a zhoršila svůj celoroční výhled.

Procento a půl naopak přidaly akcie farmaceutické společnosti Johnson & Johnson (+1,52 %), která oznámila, že za 3,3 miliardy dolarů koupí výrobce vlasové kosmetiky Vogue International.

V indexu Dow nejvíce zdražily akcie chemické firmy DuPont (+2,56 %) a výrobce těžké stavební a těžební techniky Caterpillar (+1,87 %). Nedařilo se naopak akciím ropné firmy ExxonMobil (-0,8 %) či softwarového vývojáře Microsoft (-0,7 %).

Hlavní čtvrteční události na amerických trzích:

  • Soukromí zaměstnavatelé ve Spojených státech vytvořili v květnu zhruba 173 000 nových pracovních míst. Ukázaly to údaje soukromé organizace ADP. Trh počítal s lepším výsledkem, analytici v anketě agentury Reuters v průměru předpokládali, že vzniklo zhruba 175 000 nových pracovních míst.
  • Index spotřebitelské důvěry agentury Bloomberg v květnu stoupl na 43,2 bodu z dubnových 42 bodů.
  • Týdenní počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti ve Spojených státech v týdnu do 28. května klesl na 267 tisíc z 268 tisíc v předchozím týdnu. Čekal se naopak růst na 270 tisíc. Počet pokračujících žádostí ale v týdnu do 21. května stoupl na 2,17 milionu z 2,16 milionu (revidováno z 2,163 milionu), čekalo se 2,15 milionu.
  • Americké ministerstvo obchodu by mělo koncem tohoto měsíce schválit s podmínkami převzetí druhé největší pivovarnické firmy na světě SABMiller jejím větším konkurentem Anheuser-Busch InBev. Uvedla to agentura Bloomberg s odvoláním na informovaný zdroj. Součástí povolení dohody by mohlo být opatření, které zabrání pivnímu gigantu, aby dostal z regálů obchodů drobné řemeslné pivovary. Sloučená firma tak zřejmě bude mít omezení k vlastnictví distributorů piva.
  • Americká softwarová společnost Microsoft se dohodla s předním čínským výrobcem mobilních telefonů Xiaomi na vzájemné spolupráci v patentech a využívání softwaru.Microsoft v rámci dohody prodá čínskému partnerovi kolem 1 500 svých patentů.
  • Provozovatel aplikace pro alternativní taxislužbu Uber získal 3,5 miliardy dolarů od státního fondu Saúdské Arábie. Kromě investice tak získal i důležitého partnera pro expanzi na Blízký východ. Šéf fondu bude také sedět ve správní radě Uberu. Investice od saúdskoarabského fondu je součástí posledního kola financování, které ohodnotilo celý Uber na 62,5 miliardy USD. To z firmy učinilo nejhodnotnější společnost podporovanou rizikovým kapitálem na světě.
  • Americká společnost Johnson & Johnson, největší farmaceutická firma planety, se dohodla na převzetí výrobce přípravků na vlasy a produktů tělové péče Vogue International za zhruba 3,3 miliardy dolarů. Výrobky Vogue se prodávají ve 39 zemích světa včetně USA. Johnson & Johnson, která vyrábí například výrobky značek Neutrogena nebo Clean & Clear, tak rozšíří svoje portfolio o řadu šamponů značky OGX či přípravků vlasové péče značky FX.
  • K úplným zákazům provozování internetových služeb, jako jsou Uber nabízející spolujízdu či Airbnb, přes které je možné si zamluvit krátkodobé bydlení, by měly země EU přistupovat až jako ke krajnímu řešení. Myslí si to Evropská komise, která ve čtvrtek ve snaze v unii podpořit takzvanou "ekonomiku sdílení" zveřejnila svůj pohled na to, jak by státy měly v těchto otázkách postupovat.
  • Ropný kartel OPEC na čtvrtečním zasedání ve Vídni ponechal svou těžební politiku beze změny. Kartel se podle agentury Reuters nedokázal dohodnout na žádném novém těžebním limitu.

Výsledková sezóna:

Pokračování shrnutí čtvrtečního obchodování v USA najdete na Investičním webu.


Tohle je akciová hvězda! Je libo 50 % za necelé 4 měsíce?Tohle je akciová hvězda! Je libo 50 % za necelé 4 měsíce? 

Akcie této firmy se 1. června obchodovaly na historickém maximu lehce pod 725 USD. Přitom ještě 9. února se titul dal koupit za 474 USD. Počítáte dobře, tato akcie posílila za necelé 4 měsíce o 53 %.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688