Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  02.06.2016 13:49:26

Medvědi číhají za branami amerického akciového trhu


Akciový index S&P 500 v uplynulém týdnu od pondělí do pátku stoupl o více než dvě procenta, ani to ale býkům moc radosti neudělalo. Již rok totiž index nedokázal vystoupat na nové rekordní maximum, což se během býčího trendu, v němž americké akcie stále technicky jsou, neděje často.

"Nové rekordní hodnoty jsme neviděli už hodně dlouho. Nejlépe to vystihují asi dvě slova - frustrace a vyčerpání," říká Eric Wiegand, portfoliomanažer z U.S. Bank. "Takový vývoj rozhodně nelze označit za opravdový býčí trh. Spíše je to doklad nejistoty a nedostatku důvěry investorů," dodává.

Akciový index S&P 500 nedokázal na nové maximum vystoupit již 257 obchodních dnů, což je třetí nejdelší období bez nového rekordu během býčího trendu v historii. Delší období bez nové rekordní hodnoty během býčího trhu zaznamenal index jen v letech 1984 (272 obchodních dnů) a 1961 (361 obchodních dnů). Většinou přitom takový vývoj nekončí dobře. Od roku 1946 skončilo 10 z 13 podobných scénářů nástupem medvědů, tedy pádem cen akcií z maxim o minimálně 20 %.

"Je těžké hledat něco, čeho by se investoři mohli chytit, když na trhu nejsou ani náznaky růstového momenta," říká John Manley, hlavní akciový stratég Wells Fargo Funds Management. "Úplně to rozbíjí důvěru v býky. I když je pravda, že zároveň to také frustruje medvědy. Je to, jako kdybyste si hodili mincí a ona dopadla na hranu."

Investoři nyní věnují zvýšenou pozornost Fedu, respektive jeho plánům v oblasti úrokových sazeb. Ještě nedávno trh čekal, že Fed základní sazbu zvýší nejdříve v září, spíše ještě později. Před dvěma týdny zveřejněný zápis z dubnového zasedání Fedu a po něm následující komentáře představitelů centrální banky USA včetně slov Janet Yellenové z konce minulého týdne ale do těchto očekávání výrazně zasáhly. Jako nejpravděpodobnější termín dalšího zvýšení sazeb se aktuálně podle trhu jeví červenec. Růst úroků je přitom pro akcie krátkodobě spíše negativní, protože omezuje dostupnost levných peněz, a tedy brzdí ekonomickou expanzi a spekulaci na růst cen akcií.

"Pokud se brzy nedostaví akcelerátor v podobě obnoveného růstu zisků společností a investoři nebudou ochotni posouvat valuace na vyšší úrovně, měl by nynější slabý růst cen akcií ještě více zvolnit," upozorňuje Ernie Cecilia, investiční šéf v Bryn Mawr Trust.

Analytici a investoři, kteří varují před brzkým koncem býčího trendu a příchodem medvědů, nejčastěji upozorňují na těchto šest skutečností:

 

Jak je to snadné: Trh není na vrcholu, ale na dně!


Jak je to snadné: Trh není na vrcholu, ale na dně!

Americké akciové trhy se během května opět vyšplhaly na dohled loňským historickým maximům. No a co, že zisky klesají, Fed se ještě stále nerozhoupal ke zvyšování sazeb, a tedy potvrzení důvěry v sílu americké ekonomiky a inflace, ta stará známá z dávných dob, zatím místo pořádné návštěvy posílá jen zdvořilé zdravice? Když najdete ty správné argumenty, pošlete trh z vrcholu na dno během pár řádků.


 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

03.11.2019Americké akcie: Číhá na investory japonský scénář? Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688