Daň z nabytí nemovitosti by měl stát zrušit, 100% hypotéka bude problém

Čtyřprocentní daň z nabytí nemovitosti bude nově platit pouze kupující, schválili dnes poslanci. Změnu, kterou už loni v říjnu schválila vláda, musí ještě potvrdit senátoři a prezident. Až dosud se mohl kupující dohodnout s prodávajícím, kdo daň státu odvede. V drtivé většině případů ji platil prodávající, který inkasoval peníze. To nově nemá být možné.

Problém budou mít hlavně ti, kteří koupi bytu či domu financují stoprocentní hypotékou. Hypoteční úvěr je totiž účelový a daň z něj platit nelze. Změna však bude mít negativní dopad také na ty, kteří do koupě investují část svých peněz a hypotéku si berou jen na zbytek ceny. Část peněz původně vyčleněných na spoluúčast totiž budou muset dát bokem na daň, takže si budou muset vzít vyšší hypotéku a banka jim tak může zhoršit úrok.

Nová daňová povinnost však ovlivní všechny kupující bez ohledu na způsob financování, protože se nedá očekávat, že by nemovitosti plošně zlevnily o výši daně. Ceny se nezmění a jediný rozdíl bude, že prodávajícímu zůstane více peněz. Naopak kupující bude mít se získáním nemovitosti další nemalé náklady. Dostupnost vlastního bydlení se tímto opatřením zase o něco sníží.

Stát opakovaně proklamuje, jak podporuje vlastnické bydlení. Je proto zcela na místě uvažovat o zrušení této nadbytečné daňové zátěže, jak ostatně neúspěšně navrhovali někteří opoziční poslanci. Ministerstvo financí sice uvádí, že by jejím zrušením stát přišel ročně o 10 miliard korun. Na druhou stranu už ale neříká, kolik peněz na správu a výběr této daně vynaloží. Zda tyto výdaje náhodou nepřevyšují daňové výnosy.

Zrušit daň z nabytí nemovitosti by měl stát i v případě, že má na státní kasu její výběr pozitivní dopad. Peníze, které by díky tomu zůstaly v kapsách lidí, by z ekonomiky nezmizely. Jen by je lidé využili účelněji – například na vybavení nové domácnosti. Je nesmysl, aby stát daňovou zátěží trestal ty, kteří koupi vlastního bydlení považují za nejlepší investici do zabezpečení vlastního stáří.

 RNDr. Evžen Korec, CSc., Generální ředitel a předseda představenstva EKOSPOL a. s.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy