Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  01.06.2016 14:11:05

Tesla Motors vystrkuje růžky; majitelé Modelu 3 zaplatí za nabíjení na Superchargerech

Tesla Motors pravděpodobně zpoplatní nabíjení jejich vozidel na Superchargerech pro majitele nově příchozího vozu Model 3. Pro majitele stávajících modelu S a X zůstanou nadále zdarma.


Elon Musk při svém projevu na valné hromadě oznámil, že super-nabíječky mají z fundamentálního pohledu prostě své náklady. A je tak jasné, že tuto věc bude nutné oddělit od nákladů na Model 3.

Pro připomenutí – nový Model 3 – by měl být první model automobilky Tesla, který bude mít konkurenceschopnou cenovku proti běžným vozům. Cena bude 35 000 USD. V porovnání s modely přechozími se jedná dozajista o nejlevnější model s cílem stát se masovým. Nastavená cena je cca na polovině modelu S.

Musk neuvedl, kolik by mohl stát balíček nabíjení zdarma u všech 632 Superchargerů po celých Spojených Státech pro budoucí majitele vozů Model 3. Ale uvedl, že cena by měla být pořád taková, aby to bylo velmi levné a určitě levnější než ježdění na naftu nebo benzín. Musk uvedl, že jízda na velké vzdálenosti by s Modelem 3 a zaplaceným balíčkem neměl být vůbec žádný problém. Cena balíčku uvedena nebyla.

Systém Superchargerů je v USA poměrně již dobře rozvinutý a umožňuje tak ve vozech Tesla bez potíží překonat tzv. „coast-to-coast“ trasu. Tedy od západního k východnímu pobřeží nebo obráceně.

Nakonec Elon Musk uvedl, že to nejlepší co může člověk udělat je nabít svoje auto tam, kde nabijí telefon – tedy doma a v práci. To jsou typicky dvě nejčastější situace, kdy jsou vozy delší dobu v klidu.

Tesla Motors v posledních několika měsících spustila předobjednávky Modelu 3, zatím jich registruje neuvěřitelných 373 tisíc. Zájem zákazníků musí být podmíněn složením zálohy 1 000 USD, tudíž se dá považovat velký zájem o skutečný a jen velmi málo zkreslený.

To přimělo Elona Muska, který je velmi ambiciózní ve svých projektech k tomu, aby zvýšil tlak na produkci vozů. Původní cíl bylo vyrobit 500 000 vozů do roku 2020, nyní o dva roky dříve tedy do roku 2018. Což je velmi náročný úkol a řada analytiků očekává, že se spíše plán splnit nepodaří.

Zdroj: Bloomberg

Foto: Windell Oskay - CC BY 2.0

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688