Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  01.06.2016 00:34:36

31. května: Tohle potřebujete vědět nejen o úterním obchodování na amerických burzách

Americké akcie v úterý zprvu podporovaly údaje, podle nichž v dubnu spotřebitelské výdaje ve Spojených státech vzrostly nejrychleji za šest let, později však zisky smazala zpráva o poklesu spotřebitelské důvěry. Za celý květen ale index S&P 500 poprvé za dva roky vykázal třetí měsíc nepřerušeného růstu. V pondělí zůstaly burzy v USA kvůli státnímu svátku zavřené, úterý tak bylo pro americké akcie prvním obchodním dnem nového týdne.

Dow v úterý klesl o 0,48 % na 17 787,20 bodu a širší S&P 500 oslabil o 0,1 % na 2 096,96 bodu, zatímco Nasdaq Composite posílil o 0,29 % na 4 948,06 bodu. Index volatility VIX vyskočil o 8,16 % na 14,19 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA se mírně snížil na 1,847 %. Ze sektorů se nejvíce dařilo veřejným službám, telekomunikacím a technologiím, nejhůře naopak dopadly energetika, základní materiály a finance.

Investoři se nyní budou zaměřovat na nejnovější ekonomické statistiky v čele s páteční zprávou o vývoji amerického trhu práce. Na základě nich budou odhadovat pravděpodobnost zvýšení základní úrokové sazby na příštím zasedání měnového výboru americké centrální banky (Fed) v polovině června. Činitelé Fedu v posledních týdnech začali překvapivě naznačovat, že by se sazby mohly zvýšit již brzy.

Americké akcie (31. května 2016)
Americké akcie (31. května 2016)Zdroj: Google

Za celý květen Dow přidal 0,05 %, S&P 500 vzrostl o 3,58 % a Nasdaq Composite zpevnil o 1,52 %. S&P 500 posílil za celý měsíc potřetí v řadě, Dow dokonce počtvrté.

Americké akcie (květen 2016)
Americké akcie (květen 2016)Zdroj: Google

Akcie irského výrobce botoxu Allergan (-0,08 %), s nimiž se obchoduje na newyorské burze NYSE, v úvodu seance silně rostly poté, co americký aktivistický investor Carl Icahn oznámil, že ve firmě koupil velký podíl, a vyjádřil podporu výkonnému řediteli podniku Brentu Saundersovi, kterému před pěti lety pomohl do čela firmy Forest Labs, již později získala společnost Actavis, která se nakonec sloučila s Allerganem. Během dne ale akcie Allerganu o zisky přišly a nakonec uzavřely mírně pod nulou.

Cenné papíry výrobce zdravotnického zařízení Medtronic (-1,48 %) odepsaly zhruba procento a půl poté, co firma zveřejnila kvartální hospodářské výsledky, které byly paradoxně lepší, než se čekalo. Společnost oznámila, že ve čtvrtém čtvrtletí svého finančního roku hospodařila se ziskem 1,1 miliardy USD proti ztrátě milion dolarů před rokem. V přepočtu na jednu akcii činil zisk za uplynulé čtvrtletí 0,78 USD, o rok dříve byl výsledek jen nepatrně pod nulou. Upravený zisk na akcii pak meziročně stoupl na 1,27 USD z 1,16 USD, trh čekal 1,26 USD. Tržby firmy, která stejně jako Allergan sídlí v Irsku, stouply na 7,57 miliardy USD ze 7,3 miliardy USD. Analytici čekali, že podnik vykáže tržby 7,49 miliardy USD. Za finanční rok 2017 firma očekává upravený zisk na akcii 4,60 až 4,70 USD, trh vyhlíží 4,69 USD.

V indexu Dow v úterý nejvíce zdražily akcie softwarové společnosti Microsoft (+1,28 %), výrobce těžké stavební a těžební techniky Caterpillar (+0,75 %) a mobilního operátoraVerizon Communications (+0,51 %). Nedařilo se naopak cenným papírům chemické firmy DuPont (-2,66 %), výrobce letadel Boeing (-2,38 %) nebo výrobce sportovního oblečení a obuvi Nike (-1,73 %).

Operátora Verizon podporovala zpráva, že se téměř 40 000 stávkujících pracovníků firmy ve středu vrátí do práce. Společnost se totiž předběžně dohodla s odbory na nové pracovní smlouvě, podle které Verizon vytvoří 1 300 nových pracovních míst a zvýší mzdy v příštích čtyřech letech o téměř 11 %. Stávku v polovině dubna vyhlásily odborové svazy Communications Workers of America (CWA) a International Brotherhood of Electrical Workers. Odbory stávku vysvětlovaly mimo jiné tím, že Verizon chtěl usnadnit propouštění. Spory ale panovaly i v otázkách týkajících se zdravotní péče, důchodů nebo přesunu míst v call centrech do zahraničí.

V poobchodní fázi se do červených čísel svezly akcie čínského internetového prodejceAlibaba (v řádném obchodování +1,27 %) poté, co japonská firma SoftBank uvedla, že prodá akcie Alibaby v hodnotě minimálně 7,9 miliardy dolarů. SoftBank má aktuálně v Alibabě podíl zhruba 32 %, po provedení této transakce by se měl podíl snížit na zhruba 28 %. Zpráva stáhla i akcie internetové firmy Yahoo! (v řádném obchodování +0,32 %), která v Alibabě rovněž drží významný podíl.

Hlavní úterní události na amerických trzích:

  • Jádrové výdaje na osobní spotřebu v USA v dubnu meziročně vzrostly o 1,6 %, jak se očekávalo a stejně jako v březnu. Meziměsíčně se zvýšily o 0,2 %, rovněž v souladu s očekáváním, po +0,1 % v březnu. Osobní příjmy Američanů v dubnu vzrostly o 0,4 %, jak se čekalo a opět stejně jako v březnu, výdaje vzrostly o procento, trh vyhlížel 0,7% růst po stagnaci v březnu.
  • Index spotřebitelské důvěry v květnu klesl na 92,6 bodu (odhad: 96 bodů, březen revidován na 94,7 bodu z 94,2 bodu).
  • Ceny domů ve Spojených státech v březnu podle indexu S&P/Case-Shiller, který sleduje ceny nemovitostí ve dvaceti velkých amerických městech, meziročně vzrostly o 5,4 %, tedy stejně jako v únoru. Čekal se růst o 5,1 %. Meziměsíčně ceny domů ve dvaceti největších městech USA stouply o 0,9 %, čekalo se +0,7 %, stejně jako v únoru.
  • Index nákupních manažerů pro oblast Chicaga v květnu klesl do pásma kontrakce na 49,3 bodu (odhad: 50,5 bodu, duben: 50,4 bodu).
  • Americký aktivistický investor Carl Icahn oznámil, že koupil velký podíl akcií irského výrobce botoxu Allergan. Icahn současně vyjádřil podporu výkonnému řediteli firmy Brentu Saundersovi, kterému před pěti lety pomohl do čela firmy Forest Labs, již později získala společnost Actavis, která se nakonec sloučila s Allerganem.
  • Office Depot ohlásila program zpětného odkupu akcií v objemu 100 milionů dolarů.
  • Společnost Jazz Pharmaceuticals sídlící v Irsku koupí za zhruba 1,5 miliardy dolarů v hotovosti americkou firmu Celator Pharmaceuticals, aby získala přístup k vyvíjenému produktu na léčbu myeloidní leukémie. Jazz Pharmaceuticals zaplatí za každou akcii Celatoru 30,25 dolaru, což proti páteční zavírací ceně představuje 72,6% prémii.
  • Výkonný ředitel prodejce kancelářských potřeb a vybavení Staples Ron Sargent v červnu odstoupí z funkce. Prozatímní šéfkou firmy se stane nynější prezidentka severoamerických operací firmy Shira Goodmanová.

Pokračování shrnutí úterního obchodování v USA najdete na Investičním webu. 


Akcie: Růst firemních zisků letos nečekejteAkcie: Růst firemních zisků letos nečekejte

První výsledková sezóna letošního roku je téměř minulostí, v USA a Evropě již více než 90 % společností zveřejnilo své hospodářské výsledky, v asijskopacifickém regionu jsou to tři čtvrtiny. Celkově příliš mnoho pozitivních překvapení nepřinesla a konsenzus ohledně letošních zisků se zhoršil. Rok 2016 by tak měl z pohledu růstu ziskovosti vyznít naprázdno.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688