Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  04.06.2016 09:01:02

UNIPETROL, a.s. – OZNÁMENÍ PŘEDSTAVENSTVA SPOLEČNOSTI UNIPETROL, A.S. O PROTINÁVRHU AKCIONÁŘE


UNIPETROL, a.s. – OZNÁMENÍ PŘEDSTAVENSTVA SPOLEČNOSTI UNIPETROL, A.S. O PROTINÁVRHU AKCIONÁŘE


PROTINÁVRH AKCIONÁŘE VČETNĚ STANOVISKA PŘEDSTAVENSTVA

Dne 23. května 2016 společnost UNIPETROL, a.s., IČO: 61672190, se sídlem Praha 4, Na Pankráci 127, PSČ 140 00, obdržela dopis p. Ing. Tomáše Hájka, akcionáře společnosti UNIPETROL, a.s., označený jako „Protinávrh k bodu 9.: Rozhodnutí o rozdělení zisku za rok 2015“.

Celý text oznámení včetně anglického překladu je k dispozici ke stažení na webových stránkách společnosti Unipetrol zde.
---------------------------------------------------
Stanovisko představenstva

Představenstvo společnosti UNIPETROL, a.s. k návrhu akcionáře Ing. Tomáše Hájka konstatuje:

1. Návrh představenstva společnosti UNIPETROL, a.s. ohledně rozdělení zisku z roku 2015 je uveden v pozvánce na řádnou valnou hromadu, která se bude konat dne 21. června 2016. Představenstvo společnosti UNIPETROL, a.s. svůj návrh zdůvodňuje následovně:

Představenstvo se zaměřuje na dlouhodobý a stabilní růst hodnoty pro akcionáře, aby tak zajistilo stabilní výplatu dividend a vytvořili možnost nepřetržitého růstu dividend i v budoucnu. Představenstvo věří, že příznivé makroekonomické prostředí posledních dvou let, které naštěstí nebylo narušeno mimořádnou událostí v srpnu roku 2015, umožnilo po 8 letech, kdy společnost svým akcionářům nebylo vůbec schopna rozdělit zisk, vrátit společnost do pozice pravidelného plátce dividend. Navržená a vyvážená výše dividendy umožňuje společnosti zachovat si schopnost financování několika probíhajících projektů zaměřených na rozvoj podnikání, včetně největšího petrochemického projektu v historii České republiky, stavby nové polyetylenové jednotky, která zcela jistě přispěje k budoucímu růstu hodnoty pro akcionáře. Návrh představenstva na rozdělení zisku zdůrazňuje, že společnost UNIPETROL, a.s. si klade za cíl zajistit odpovídající úroveň likvidity společnosti, nutné k tomu, aby mohlo být financováno opětovné zprovoznění etylenové jednotky v Litvínově po největší průmyslové mimořádné události v historii společnosti UNIPETROL, a.s. I přes využití komplexní pojistné smlouvy a také v důsledku časového nesouladu mezi platbami za obnovu a výplatou pojistného plnění, zabere snaha o urychlené navrácení etylenové jednotky do provozu mimořádně velké množství času managementu a bude mít nepříznivý vliv na pracovní kapitál. Představenstvo rovněž vzalo v úvahu nejrůznější finanční rizika vyplývající z proměnlivého a nepředvídatelného makroekonomického prostředí. Náhlé změny cen ropy či změny základních platebních podmínek mohou velmi rychle zhoršit platební pozici společnosti. Představenstvo si je také vědomé skutečnosti, že návrh na výplatu převyšující 3,6 % průměrné hodnoty akcie společnosti UNIPETROL, a.s. v roce 2015 se pohybuje v rozmezí jiných výplat dividend v regionu a představuje zajímavý výnos pro její akcionáře ve srovnání s prostředím nízkých úrokových sazeb či s návratností alternativních investic.

2. Z výše uvedených důvodů představenstvo společnosti přijalo k protinávrhu akcionáře negativní stanovisko.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Po 16:40  Akciové trhy: Praha roste, Evropa v červeném navzdory pozitivnímu otevření v USA -.. Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Po   9:38  Burzovní kalendář 12/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (AlgoImperial)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688