Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  30.05.2016 10:45:42

ČEZ ESCO získala zakázku za 100 milionů od ArcelorMittal

„Zelená“ divize gigantu ČEZ dodá Acceloru nové plynové kotle. Nahradí ty na uhelný hruboprach. Hodnota zakázky je 95 milionů korun.

Společnost ČEZ Energetické služby ze skupiny ČEZ ESCO získala zakázku na decentralizaci výroby tepla ve Válcovnách plechu Frýdek-Místek.

 ArcelorMittal Ostrava je jedním z nejdůležitějších průmyslových podniků v zemi. Jsme velice rádi, že se nám podařilo získat zakázku, která podpoří modernizaci energetického hospodaření v jednom z významných závodů této společnosti,“ říká generální ředitel ČEZ ESCO Kamil Čermák. „Jak je u nás pravidlem, klient se nemusí o nic starat. Celé řešení dodáme na klíč – od zpracování projektu a přípravy povolení až po uvedení do provozu.

ČEZ ESCO v rámci zakázky za 95 milionů korun postaví v areálu Válcoven plechu Frýdek-Místek osm nových plynových kotelen. V současnosti zajišťují dodávku tepla v závodu dva parní kotle o instalovaném výkonu 2x 28,1 MWt, jejichž palivem je černouhelný hruboprach, tedy směs uhelného prachu a drobných kousků uhlí. Nové decentralizované řešení nahradí i nynější venkovní rozvody tepla.

Decentralizace výroby tepla našeho závodu je především ekologickým projektem, který významně sníží emise v naší lokalitě, ale taktéž zvýší konkurenceschopnost závodu. Centrální teplárnuroku 1961 na spalování černého energetického uhlí nahradíme moderními osmi kotelnami na spalování zemního plynu,“ říká Ivo Chmelík, ředitel závodu Válcovny plechu společnosti ArcelorMittal Ostrava.

Každá nově vybudovaná plynová kotelna bude napojena na stávající rozvody tepla v objektech areálu. Součástí dodávky jsou také  úpravny vody, přípojky užitkové a pitné vody, elektro přípojky a přípojky plynu, pro každou kotelnu,“ doplňuje generální ředitel ČEZ Energetické služby Daniel Morys.

Všechny kotelny budou také disponovat novou externí přípojkou plynu pro topení čistírny odpadních vod, měřením všech vstupních i výstupních energií a automatickou regulací výroby páry pro výrobní linky a vytápění objektů. ČEZ ESCO rovněž pro technologickou potřebu závodu vybuduje zdroj syté páry se třemi kotli, každý o výkonu 4,2 t/h a tlaku 8 bar.  Montáže budou probíhat za plného provozu závodu. S předáním díla se počítá v prvním čtvrtletí příštího roku.

ČEZ ESCO je dceřinnou firmou polostátního gigantu ČEZ, která od letošního roku zastřešuje veškeré aktivity skupiny vedoucí k úsporám energií, ekologičtějším provozům atd. Ekonomický deník informoval například o zajímavých řešeních použitých v Národním divadle. Kde se díky novým technologiím a chytrým řešením podařilo ušetřit několik desítek milionů korun. Na střechách provozní budovy a Nové scény jsou instalovány fotovoltaické panely, které pomáhají vyrábět elektřinu pro provoz všech budov nábřežního komplexu. Nejsou to ale klasické panely jako známe například z elektráren, protože ty by neschválili památkáři, ale jsou ze speciální fólie, která se navíc při dešti umývá, takže systém nepotřebuje externí zásahy.

ND_solarni panelyPřemísťování divadelních scén, výměnu kulis, zvedání opony atd. zajišťuje hydraulický systém jevištní mechaniky. Při činnosti hydrauliky dochází k zahřívání hydraulického oleje. Ten byl původně chlazen průtokem pitné vody, která po splnění chladící funkce skončila v kanále. Ročně takto Národním divadlem protekl asi milion korun. Nový uzavřený chladicí systém s tepelným čerpadlem nejen že šetří víc jak 15.000 kubíků pitné vody ročně, ale je též schopen z hydraulického oleje získat takové množství odpadního tepla, že jím bylo možné zcela nahradit původní ohřev teplé vody pomocí zemního plynu.

O dalších úsporných opatřeních čtěte více v článku V Národním se topí samotnými diváky o vizích divize ČEZ ESCO pak ČEZ spouští ESCO – úspornou firmu pro firmy a municipality.

Jiří Reichl


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688