Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  28.05.2016 09:32:33

Strach zabíjí vaše investice

Wayne Gretzky, bývalý kanadský hokejista považovaný za nejlepšího hráče v historii NHL a možná i nejlepšího hráče hokeje vůbec, s oblibou říkal: "Ze střel, které nevyšlete, jich branku mine 100 %." Mimo led nicméně Gretzky působí poněkud méně odvážným dojmem. "Riskování nemám v krvi. Od věcí, kterým nerozumím, se raději držím dále," říká legenda s přezdívkou The Great One. Věta o nevyužitých příležitostech přitom nemá cenu zlata jen v hokeji.

Podle dvou investičních výzkumů publikovaných na začátku listopadu se většina investorů chová spíše jako Gretzky bez bruslí a hokejové výstroje. Velké množství lidí se kvůli finanční krizi z roku 2008 stále vyhýbá finančním trhům a své peníze namísto dalšího zhodnocování drží v hotovosti.

Hotovost není král

Výzkum investiční společnosti BlackRock, která se po celém světě dotazovala více než 17 tisíc investorů, zjistil, že zatímco americké akciové indexy prakticky každý týden přepisují historická maxima, "většina investorů není ochotna přijmout vyšší míru rizika pro znásobení svých zisků na finančních trzích". Ve Spojených státech mají lidé podle výzkumu BlackRock do akcií zainvestováno pouze 7 % a do dluhopisů 18 % svých investičních finančních prostředků, zatímco plných 48 % prostředků drží v hotovosti.

Jedno ze základních pravidel (berme je samozřejmě s rezervou) přitom říká, že by lidé do akcií měli investovat tolik procent svých volných prostředků, kolik odpovídá výsledku rovnice "sto mínus věk investora".

Podle druhého výzkumu, tentokrát od Investment Company Institute, dávají lidé, kteří investují prostřednictvím podílových fondů, přednost nízkým výnosům spojeným s minimálním rizikem. "Lidé investují konzervativněji než před rokem 2008," uvádí se ve zprávě k výzkumu. "Dramatický pád ceny akcií mezi říjnem 2007 a březnem 2009 v lidech zanechal obrovský strach," komentuje výsledek Sarah Holdenová z Investment Company Institute.

Podle BlackRock i Investment Company Institute stojí za nedůvěrou investorů v burzy a finanční trhy obecně nejen celosvětové problémy fiskální politiky, ale i četné geopolitické hrozby. Investoři se stále dohadují, jakým směrem se akcie vydají, až americká centrální banka začne zavírat přívod levných peněz, a příliš jistoty jim nepřidává ani stále neklidná Severní Korea nebo napětí v oblasti Středního východu.

Podle většiny analytiků se však investoři o velké investiční příležitosti nechávají připravit zbytečně. Kdyby totiž rezignovali na sledování světových událostí a soustředili se výhradně na akciové a dluhopisové trhy, došli by k jednoznačnému závěru, že riziko, jež bylo potřeba při investování na burzách v posledních měsících podstoupit, bylo zcela zanedbatelné.

Odchod z burzy riziko ztrát neeliminuje

Konzervativní investoři jistě namítnou, že po bitvě je každý generál, podle šéfa oddělení tržních strategií ve společnosti Russell Investment Steva Wooda se ale na celou věc dá nahlížet i z jiné perspektivy. "Investoři, kteří své peníze spravují extrémně konzervativně, ve výsledku podstupují mnohem větší riziko, než kdyby šli na burzu nebo dluhopisový trh," říká. "S nízkým rizikem jsou spojeny velmi nízké, nulové a v některých případech i záporné výnosy investic." Nedůvěřiví lidé, kteří vyhledávají investice slibující nulové riziko, si podle Wooda stále nejsou schopni uvědomit, že nic takového neexistuje.

Analytici se navíc poměrně překvapivě shodují, že pokud existuje něco jako "bezpečná investice", je to právě velkým množstvím lidí přehlížená burza. Jako doklad této skutečnosti často využívají americký akciový index S&P 500. Za posledních deset let se pak průměrný roční zisk při investici do ETF kopírujícího výkonnost indexu S&P 500 pohybuje navzdory výprodejům způsobeným poslední finanční krizí kolem 7,5 %.

10 základních pravidel, která se vyplatí dodržovat při investování do akcií

10 základních pravidel, která se vyplatí dodržovat při investování do akcií

Chcete se finančně připravit na staří? Toužíte si vydělat na luxusní jachtu, drahé auto nebo hodně dlouhou dovolenou? Nebo jen chcete trochu vylepšit rodinný rozpočet? Investování vám pomůže se vším. Tedy pokud víte, jak na to.

"Na burze samozřejmě zcela bez rizika investovat nelze," říká Rob Kron z investiční společnosti BlackRock. "Riziku ztrát se ale na druhou stranu nevyhnete ani tehdy, když se rozhodnete burzu zatratit," dodává. "Jakákoli správa peněz je svým druhem investice a jak všichni dobře víme, investice a riziko jsou jako rub a líc – jedno bez druhého nemůže existovat."

Není nic špatného na tom, když investor přizná, že se často chová jako obezřetný Gretzky. Důležité ale je, aby své střely na bránu neodkládal tak dlouho, až nakonec nebude mít čím a na co vystřelit. Lidé, kteří svůj strach z burzy stále vysvětlují pádem Lehman Brothers, by si měli uvědomit, že kvůli své pasivitě přicházejí o mnohem více, než kolik by i podle nejčernějších scénářů akciových skeptiků mohli ztratit, kdyby své investiční portfolio obohatili například o indexové ETF.

Největší nepřítel výnosů? Mozek investora

Největší nepřítel výnosů? Mozek investora

Společnost Dalbar každý rok publikuje Kvantitativní analýzu investorského chování, v níž nejenže ukazuje, jak špatně si investoři vedou v porovnání s trhem, ale také uvádí nejčastější důvody, proč tomu tak je. Podívejme se na několik z nich.  

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

02.03.2024Proč je dovolená na Maledivách skvělou investicí do vašeho zdraví a pohody Jitka Weiss (SNAIL TRAVEL INTERNATIONAL a.s.)
06.06.2021Nejen letní investice: Pít musí i vaše portfolio Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688