Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Komodity  |  28.05.2016 06:45:42

Spojené státy světovým lídrem v těžbě ropy i zemního plynu


Slýcháme to téměř vždy, když se Spojené státy zapojí do nějakého válečného konfliktu: Jdou tam kvůli ropě, aby ji mohly levně dovážet. Poslední studie Energetické informační administrativy ukazuje, že to v posledních letech neplatí. USA vytěží nejvíce ropy i zemního plynu a čistý dovoz těchto surovin klesá.

Nejnovější studie Energetické informační administrativy (EIA) přináší přehled o pozici Spojených států z hlediska těžby, dovozu a vývozu ropy a zemního plynu. Z dat vyplývá, že USA byly i v roce 2015 největším světovým producentem těchto dvou strategických surovin a tuto pozici si udržují od roku 2012. EIA je americkým Kongresem financovaná instituce, která sbírá, analyzuje a publikuje informace z energetického sektoru. Pravidelně také podává přehled o zásobách energetických surovin a dění na americkém a světovém energetickém trhu.

Těžb ropy a zemního plynu ve vybraných zemích (mil. barelů ropného ekvivalentu za den)
Těžba ropy a zemního plynu ve vybraných zemích (mil. barelů ropného ekvivalentu za den). Zdroj: EIA

Být světovým lídrem v těžbě černého zlata i zemního plynu má svůj význam. Americká produkce obou nerostných surovin v minulém roce rostla navzdory jejich nízkým cenám. U ropy meziročně došlo k nárůstu o milion barelů denně na úroveň 15,04 milionů barelů. V případě zemního plynu vzrostla denní těžba z 2,4 na 2,52 miliard metrů krychlových. To představuje dalších téměř 14 milionů barelů ropného ekvivalentu. Takových výsledků by však bylo jen těžko dosaženo bez rozvoje frakování.

Bez toho by Spojené státy mohly na energetickou revoluci zapomenout. Ta má mimo jiné přinést nezanedbatelné benefity spotřebitelům, dále v oblasti energetické bezpečnosti a boje proti klimatickým změnám.

Americké domácnosti z neutuchající domácí těžby jednoznačně profitují. Podle Americké automobilové asociace díky nízkým cenám ropy ušetřil každý řidič s řidičským oprávněním v USA v průměru 550 dolarů jen za minulý rok. Podle EIA pak od roku 2008 každá americká domácnost měla díky nízkým cenám energií o 750 dolarů vyšší roční rodinný rozpočet.

Bezpečnost a klima

Spojené státy v minulém roce dovezly díky zvýšené domácí produkci méně ropy ze zahraničních trhů. EIA spočítala, že USA jsou sice stále čistými dovozci ropy, ale objem čistých vývozů byl se 4,6 miliony barelů denně nejnižší od roku 1985. Energetická informační administrativa předpokládá, že do roku 2040 se čisté dovozy ropy do USA sníží na 1,5 milionů barelů denně, tedy o dvě třetiny oproti současnému stavu.

Výsledkem takového vývoje bude více energeticky bezpečná Amerika, méně závislá na tom, kolik ropy se na světovém trhu bude objevovat. Zároveň došlo i k tomu, že Spojené státy svou ropu začaly tento rok vyvážet již o něco dříve, a to především do zámořských oblastí, kde rovněž napomáhají k větší energetické bezpečnosti.

USA také vyvážejí zkapalněný zemní plyn a podle předpovědí EIA se stanou čistými vývozci této suroviny již v roce 2018, ne-li dříve. Do roku 2040 se počítá s čistým vývozem zemního plynu v objemu 240 miliard metrů krychlových za rok.

Vývoz a dovoz energie v USA (biliony krychlových stop). Zdroj: EIA
Vývoz a dovoz energie v USA (biliony krychlových stop). Zdroj: EIA

Zlepšující se obchodní bilanceenergetickými surovinami jde také ruku v ruce se snižujícími se emisemi oxidu uhličitého. Toho je dosaženo zejména díky spalování zemního plynuelektrárnách, což je samozřejmě šetrnější, než jako palivo využít ropu nebo uhlí. Snižující se emise skleníkových plynů dokonce nijak nepřekáží americkému hospodářskému růstu. EIA ve své studii tvrdí, že Spojené státyroce 2015 vypustily do ovzduší o 12 % méně uhlíku než před deseti lety, ačkoli za stejné období se americké hospodářství zvětšilo o 15 %. Přesto i nadále Spojené státy zůstávají největším emitentem skleníkových plynů na světě.

-usi-


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Komodity:

Čt 16:09  Cocoa na rekordních maximech X-Trade Brokers (XTB)
Čt   9:10  Cena benzínu překonala psychologickou hranic 40 Kč/l, zdražuje také nafta Lukáš Kovanda, Ph.D. (Trinity Bank)
St 19:40  Ropa se vrací ke klíčové podpoře X-Trade Brokers (XTB)
St 16:32  Rally zlata v duchu chameleona Research (eToro)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688