Luboš Říha (DIC)
Okénko investora  |  26.05.2016 13:57:23

Antverpská burza: lakmusový papírek celého trhu. Jaká jsou nejnovější čísla?

Antverpy a diamanty jsou dva neoddělitelné pojmy. Toto belgické město je pomyslným  hlavním městem diamantového průmyslu už pět set let a je bezkonkurenčním leadrem v oblasti jak surových, tak broušených kamenů. Rok 2015 byl obecně těžkým rokem pro diamantový průmysl v celosvětovém měřítku. Proto kroky, které se uskutečnily v Antverpách předznamenají trendy v celém odvětví. Například se zvedl podíl nákupů suroviny z Ruska, Kanady a států jižní Afriky.

 

Tento rok podle aktuálních čísel slibuje oživení celého odvětví, i když nárůsty nebudou tak rychlé a ve velkých číslech. Podle mluvčího Antverpského diamantového centra můžeme pozorovat jisté znaky vedoucí k optimismu, ale velký boom nečekejme. Antverpská burza zaznamenala podle nejnovějších čísel výrazné oživení trhu (export i import) se surovými diamanty, bohužel trh s broušenými kameny stále oslabuje.


Surové kameny

Antverpy jsou nejdůležitějším a největším trhem pro směnu surových diamantů. Antverpské diamantové centrum hledá nové dodavatele surových kamenů a hledá nové kanály ve stávajících producentských zemích jako je Rusko nebo Kanada. Zvláště Kanada je díky nedávným změnám v důlní legislativě perspektivním dodavatelem, který může své importy navýšit až o 64 %.

V dubnu dovoz diamantové suroviny významně rostl - o 34 % v hodnotovém vyjádření a o 50 % v objemu. Celkově od začátku roku vzrostl import suroviny o 13 % na 35 milionů karátů. Vývoz z Antverp také výrazně posílil. V minulém měsíci bylo exportováno 9,5 milionů karátů, což představuje nárůst oproti dubnu v roce 2015 o 30 %. Celkově od začátku roku bylo exportováno 40,6 milionů karátů surových kamenů, cože je oproti stejnému období minulého roku nárůst o 23 %. Export v hodnotovém vyjádření také rostl, konkrétně o 6 % oproti hodnotám z dubna 2015, a to je z pohledu investic dobrá zpráva.


Broušené kameny

Na trhu s broušenými kameny bohužel pozorujeme oproti dubnu minulého roku propad v hodnotovém vyjádření o 13 %. Od začátku roku klesl objem prodaných broušených kamenů o 10 % na 1,95 milionů karátů oproti prodaným 2,18 milionů karátů ve stejném období loňského roku. V hodnotovém vyjádření od začátku roku export klesl o 9 %.

Dovoz broušených kamenů v dubnu lehce vzrostl o 1,5 % procenta co do objemu, ale klesl v hodnotovém vyjádření o 7,5 %. Ceny broušených kamenů tedy v porovnání s dubnem 2015 klesly. Zajímavostí je propad dovozu kamenů z USA o 22 % při současném nárůstu hodnoty o 14 %. Tato čísla ukazují na fakt, že obchod se zaměřil na kameny s vyšší hodnotou. Naopak obchod se Spojenými arabskými emiráty vykazuje zcela jinou dynamiku. Dovoz vzrostl o 100 % v porovnání s dubnem 2015 při současném propadu hodnoty o 11 %.

Luboš Říha, prezident a zakladatel společnosti DIC

Luboš Říha vystudoval medicínu, ale praxi nikdy nevykonával. V době, kdy lidé v České republice neměli vztah ani důvěru k investičním diamantům, založil s pouhými 5 000 USD firmu právě na prodej této komodity. Z původně malé firmy vybudoval světoznámou společnost, která prodává na světových trzích investiční diamanty a vyrábí vlastní luxusní řemeslné šperky. Zastává názor, že diamanty jsou důvěryhodným produktem, v podobě šperků budí emoce a jako investice dokáží uchovávat nabyté bohatství. V roce 2016 zahájil s DIC stavbu velkého developerského projektu DIC RESORT, luxusního hotelového komplexu nedaleko Dubaje, v hodnotě 3 miliard korun.


Logo Diamonds International Corporation (DIC)

Diamonds International Corporation (DIC)

Diamonds International Corporation (DIC) je česká společnost zabývající se od roku 2005 prodejem investičních diamantů a výrobou vlastních luxusních řemeslných šperků. DIC působí na trhu v České Republice, na Slovensku, v Maďarsku, Rusku, Bulharsku, Polsku a Spojených arabských emirátech. Showroomy společnosti se nachází v Praze, Bratislavě, Sofii, Budapešti, Moskvě, Varšavě a Dubaji. DIC je akcionářem diamantové burzy v Antverpách (Beurs Voor Diamantenhandel) a členem diamantové burzy v Dubaji (Dubai Diamond Exchange). Společnost je hlavním partnerem Miss Universe Organization a tvůrcem diamantové korunky pro soutěže Miss Universe, Miss USA a Miss US Teen.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Čt 17:28  Elektromobily již nejsou “in”?! Hrozí Tesle další propad? Petr Lajsek (Purple Trading)
Čt 14:00  Live and Work – Životní styl nové generace Michal Brothánek (AVANT IS)
St   9:19  2024 je rokem voleb, co to znamená pro akcie? Mgr. Timur Barotov (BHS)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688