Pavel Hruška (SGG.cz)
Okénko investora  |  25.05.2016 15:41:22

Obchodování CFD


CFD neboli Contract For Differences. Typ finančního derivátu, který má potenciál svým názvem řadu drobných investorů odradit, je ve skutečnosti velmi jednoduchý nástroj vhodný k zobchodování prakticky každého aktiva. V českém jazyce neexistuje ustálený překlad, můžeme se proto setkat s pojmy jako smlouva o vyrovnání rozdílu nebo rozdílový kontrakt. Oba názvy však vystihují podstatu obchodu. Protistrany si vzájemně vyrovnají rozdíl mezi otevírací a uzavírací cenou, tedy rozdíl mezi cenou nákupu a prodeje finančního aktiva.  

CFD se poprvé ve finančním světě objevily na počátku devadesátých let a jejich smyslem bylo umožnit investorům participovat na cenovém vývoji a zároveň eliminovat často komplikovanou nutnost reálně vlastnit obchodované aktivum. Nejprve byly využívány institucionárními investory, ale jak jejich obliba a likvidita trhu rostla, staly se součástí nabídky každého brokera i pro nás, malé investory. Zejména v oblasti komodit a akcií se stále více stávají preferovaným způsobem obchodování na FT. Brokeři nabízejí k obchodování CFD celou řadu instrumentů od měnových párů, přes komodity, akcie, akciové indexy, až po nástroje termínové. Jak bylo řečeno výše, nákup aktiva prostřednictvím tohoto derivátu neznamená, že příslušné aktivum opravdu vlastníte, což může být velká výhoda např. u obchodování s akciemi. Mezi další výhody patří výrazně nižší poplatky oproti jiným typům obchodů, vysoká likvidita trhu a tedy možnost obchod vypořádat prakticky v kteroukoliv denní nebo noční hodinu za aktuální tržní cenu, a v neposlední řadě u akcií i možnost držení krátké pozice při očekávání poklesu jejich ceny. CFD také zpravidla umožňuje zobchodování menšího objemu, než by bylo možné prostřednictvím klasického spotového nebo termínového kontraktu. V případě, že broker nemá zpoplatněno otevření CFD a obchodování malého množství podkladového aktiva tedy dává smysl, je možné otevřít obchod v objemu pouhých několika set dolarů (např. unci zlata, 25 barelů ropy nebo jeden index S&P).

  CFD nemusí mít konkrétní dobu splatnosti, není to však jednoznačné a u stejného typu finančního nástroje se u jednotlivých brokerů můžeme setkat s různým přístupem. Z toho pak plyne i rozdílné stanovení ceny aktiva nebo změny pohybu financí na obchodním účtu. V případě, že je možné obchod držet otevřený  kontinuálně, investor inkasuje/platí v průběhu jeho života úrokové výnosy/náklady, které mohou být účtovány denně nebo v delší periodě, např. k ultimu měsíce. Pokud má obchod stanovenou dobu splatnosti, bude se otevírací cena pozice lišit od spotové ceny instrumentu a bude zahrnovat stejně jako v případě termínového obchodu i swapové body. Jako příklad můžeme uvést srovnání obchodu typu FX SPOT s předpokládaným výhledem držení pozice několik měsíců se stejným obchodem typu CFD. U promptního obchodu drženého po dobu delší než jeden den se otevírací cena bude v průběhu času měnit a reflektovat tak rozdíl úrokových sazeb mezi oběma měnami. Zisk nebo ztráta z úrokového rozdílu bude tedy do okamžiku ukončení obchodu nerealizovaná. V případě CFD na měnový pár s možností držet obchod po libovolnou dobu, zůstane otevírací cena obchodu (SPOT k okamžiku otevření) nezměněna a o úrokový rozdíl se bude průběžně měnit finanční zůstatek na obchodním účtu. Někteří poskytovatelé ale nabízí obchodování pouze s konkrétním datem konečného vypořádání, tzn. termínovaný obchod. V takovém případě jsou úrokové rozdíly obou měn zahrnuty již v ceně pořízení a směrem k datu vypořádání se uzavírací cena postupně blíží k ceně spotové. U CFD s datem splatnosti kratším než je výhled držení pozice je pak nutné provést ve správný okamžik rollover, a to buď bezpečně v den (lépe řečeno v minutu) splatnosti nebo si zaspekulovat na lokální ziskové maximum a obchod ukončit dříve. Investor by měl mít ke každému okamžiku k dispozici alespoň dvě různé délky splatností, aby bylo možné tuto variantu realizovat. Broker může také nabízet automatické prodloužení, např. denní, kdy je pozice k určitému okamžiku uzavřena a opět otevřena současně s vypořádáním zisku nebo ztráty ve prospěch nebo na vrub obchodního účtu. 

Na závěr je třeba dodat, že stejně jako neexistuje ustálený český překlad tohoto typu obchodu, stejně je na tom tento derivát se standardizací smluvních podmínek. Před otevřením prvního obchodu proto prostudujte konktrétní nabídku vašeho on-line brokera, jeho poplatkovou politiku, šířku spreadu, konstrukci a způsob vypořádání nákladů a výnosů spojených s držením finančního aktiva, nebo možnosti provedení rolloveru obchodu do dalšího období.

 

Že lze CFD obchody jistit prostřednictvím složené marže menší než je obchodovaný objem asi není třeba zdůrazňovat. Rizik a výhod pákového efektu se tedy vzdávat nemusíme.

 

 

Poznámka redakce: 

Obchodování s CFD je komplexní činnost a zahrnuje více rizik. Obchodujte pouze s penězi, které si můžete dovolit použít, a po shromáždění potřebných znalostí/zkušeností. 

Ing. Pavel Hruška

Ing. Pavel Hruška vystudoval ČVUT v Praze, před cca 15 lety nastoupil do finanční skupiny, ve které působí dodnes. Na počátku působil jako obchodní ředitel ŠtěpánekAuto a po zhruba 3 letech stál rovněž u zrodu společnosti Step Guarantee Group.




Logo Step Guarantee Group

Step Guarantee Group s.r.o.

Step Guarantee Group s.r.o. byla založena před více než 12 lety, primárně jako investiční skupina, v současné době působící převážně na komoditním trhu.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Čt 17:28  Elektromobily již nejsou “in”?! Hrozí Tesle další propad? Petr Lajsek (Purple Trading)
Čt 14:00  Live and Work – Životní styl nové generace Michal Brothánek (AVANT IS)
St   9:19  2024 je rokem voleb, co to znamená pro akcie? Mgr. Timur Barotov (BHS)

Přečtěte si také:

01.09.2022Akcie CFD - RCL.US, JETS.US - EXPERT TRADE IDEA X-Trade Brokers (XTB)
09.08.2022TOP 3 nejobchodovanější CFD akcie týdne (9.8.2022) Petr Lajsek (Purple Trading)
25.07.2022TOP 3 nejobchodovanější CFD akcie měsíce Jaroslav Tupý (Purple Trading)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688