Okénko investora  |  25.05.2016 14:15:30

Nákup akcií se slevou

Určitě znáte ten pocit, když nakoupíte akcie a jejich cena se nepohybuje výše dle Vašich představ či dokonce klesá. Co se Vám honí v těchto chvílích hlavou? Kdybych jen chvíli počkal a pak bych koupil levněji, kdybych jen koupil méně akcií, tak by teď dokoupil levněji, kdybych…

Předpokládám, že tento pocit si vybavíte. Nic si z toho nedělejte, stává se to většině investorů. Dobrou zprávou je, že je i pro takové případy lze najít strategii, která zvýší ziskovost nebo sníží případnou ztrátu oproti investování výhradně do akcií. Jak jinak, pomocí opcí.

Jak nakoupit akcie se slevou?

K nákupu akcií použijeme strategii prodeje nekrytých put opcí. Slova nekrytý se nelekejte. Znamená to pouze to, že za určitých podmínek budeme muset nakoupit podkladové aktivum, kterým jsou akcie. Dostat se tímto způsobem k akciím je naším cílem.

Prodej (výpis) put opce dává prodávajícímu povinnost koupit akcie za dopředu stanovenou cenu. Když se akcie obchodují na ceně $100, prodejem put opce s realizační cenou $100 vzniká prodávajícímu opce povinnost nakoupit tyto akcie za cenu $100. Za tuto povinnost samozřejmě obdrží opční prémii, která tvoří zisk z prodeje opce. Ukažme si konkrétní příklad.

Jak využít put opce při nekrytém výpisu?

Akcie společnosti Facebook se 18. 5. 2016 obchodovaly okolo ceny $117. Nákupem 100 ks akcií by byla naše investice $11 700, což je i naše maximální možná ztráta. Pokud cena akcií stoupne, vznikne zisk, pokud klesne, bude ztráta.

Put opce s expirací za měsíc v červnu a realizační cenou $115 se obchodovaly za $2,20. Pokud tedy tuto opci prodáme, obdržíme opční prémii $220. Také nám ale vznikne závazek koupit tyto akcie za $115. Tomuto závazku ale není nutno vždy dostát. Jsou dvě možnosti, co se s opcí při expiraci může stát:

1. Cena akcií bude při expiraci nižší, než je realizační cena opce, tj. bude pod $115. 

V tomto případě jste povinni akcie nakoupit za cenu $115. Protože jsme ale akcie kupovali pomocí opcí, započteme do průměrné ceny i opční prémii. Tím se nákupní cena opcí sníží na $112,80. V porovnání s přímým nákupem akcií za $117 jsme ušetřili $4,20 resp. 3,58 % na každou akcii!

2. Cena akcií bude při expiraci vyšší, než je realizační cena opce, tj. nad $115. 

Pro tento případ závazek koupit akcie odpadá. Protistrana opčního kontraktu nebude mít zájem prodat akcie za realizační cenu, která je nižší než cena akcií při expiraci. Nicméně jsme dosáhli profitu, přestože opce vyexpiruje bezcenná, protože celou opční prémii $220, si ponecháme. I když se akcie nenakoupili, dosáhli jsme ziskuinvestice 1,88 % za jeden měsíc. Taky dobrý…

 

Samozřejmě, každá strategie má své pro i proti. Pokud máte výborný odhad směru vývoje akcií, je lepší nakoupit samotné akcie. Pokud ale touto schopností nedisponujete, můžete přidat strategii nekrytý výpis put opce a získat akcie levněji. Nakonec, i pro uvedený příklad akcií Facebook, bychom mohli prodat opci i s realizační cenou $100 a pokud se poštěstí, nakoupit akcie mnohem levněji…

 

Naučte se pracovat s opcemi

Opce jsou velmi flexibilním investičním nástrojem, který Vám umožňuje mnoho kombinací s akciemi nebo ETF tak, abyste mohli zvýšit své šance na dosažení zisku. Abyste se naučili i další zajímavé opční strategie, objednejte si zdarma knihu Úspěšné obchodování opcí. Zjistíte více o základech obchodování opcí a budou vám na názorných příkladech představeny další praktické strategie.

 

Gabriel Jurčák

Opční specialista u LYNX. Finančním trhům se začal věnovat v roce 2003. Intradenní obchodování vyměnil v roce 2008 za poziční obchodování opčních spreadů a komoditních spreadů. Zaměřuje se na technickou analýzu, price action a využití statistiky v obchodování. Připravuje pravidelné webináře a vzdělávací články u LYNX. Je také autorem Komoditního Newsletteru, který pravidelně každý měsíc nabízí několik investičních tipů v oblasti komoditních spreadů.


LYNX

Logo LYNX

LYNX je specialista na online investování. Investorům poskytuje přístup na více než 100 trhů ve 24 zemích. Prostřednictvím uživatelsky přívětivé a odborníky oceňované obchodní platformy Trader Workstation v češtině mohou klienti jednoduše zadávat obchodní pokyny. LYNX má nejširší nabídku mezi českými brokery (akcie, opce, futures, forex, ETF, CFD, dluhopisy). To vše za extrémně nízkých poplatků. V roce 2015 LYNX získal ocenění Broker Roku


Získejte investiční knihu zdarma

Vzhledem k rychle rostoucímu zájmu o obchodování opcí mezi českým investory, LYNX vytvořil investiční knihu Úspěšné obchodování s opcemi. Kniha seznamuje s nezbytným základem pro obchodování opcí, unikátně vysvětluje mechanismy obchodování opcí na praktických příkladech a podrobně představuje 7 nejznámějších opčních strategií. Knihu můžete nyní získat zdarma na www.lynxbroker.cz/obchodovani-opci.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Čt 17:28  Elektromobily již nejsou “in”?! Hrozí Tesle další propad? Petr Lajsek (Purple Trading)
Čt 14:00  Live and Work – Životní styl nové generace Michal Brothánek (AVANT IS)
St   9:19  2024 je rokem voleb, co to znamená pro akcie? Mgr. Timur Barotov (BHS)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688