Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  25.05.2016 00:01:55

24. května: Tohle potřebujete vědět nejen o úterním obchodování na amerických burzách (25.5.2016)

Americké akciové trhy v úterý výrazně posílily. Investoři na Wall Street se podle analytiků smiřují s tím, že Fed zvýší základní úrokovou sazbu dříve, než se dosud čekalo. Z makrodat trh přivítal údaje z nemovitostního trhu, podle kterých prodeje nových rodinných domů ve Spojených státech v dubnu prudce vzrostly a dostaly se nejvýše za více než osm let. Jejich ceny přitom stouply na nový rekord. Podle analytiků jde o další důkaz, že ekonomika USA na začátku druhého čtvrtletí zrychlila růst.

"Trh začíná akceptovat, že zvýšení sazeb v letošním roce je jednak pravděpodobné, jednak že samo o sobě neznamená nic špatného," řekl agentuře Reuters Bill Merz ze společnosti U.S. Bank Wealth Management.

Dow přidal 1,22 % na 17 706,05 bodu, širší S&P 500 posílil o 1,37 % na 2 076,06 bodu a Nasdaq Composite den uzavřel výše o dvě procenta na 4 861,06 bodu. Index volatility VIX spadl o 8,85 % na 14,42 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA se zvýšil zhruba o tři bazické body na 1,863 %.

V plusu skončilo všech deset hlavních sektorů, nejvíce se dařilo technologickému odvětví a finančnímu sektoru, nejslabší výkon naopak podaly sektor základních materiálů a energetické odvětví.

Americké akcie (24. května 2016)
Americké akcie (24. května 2016)Zdroj: Google

Akcie prodejce elektroniky Best Buy (-7,42 %) spadly o více než sedm procent poté, co společnost před začátkem obchodování zveřejnila hospodářské výsledky za letošní první čtvrtletí. Firma vykázala vyšší zisk i tržby, zklamal ale její výhled pro současné čtvrtletí. V prvních třech měsících roku společnost hospodařila s upraveným ziskem na akcii 0,44 USD, trh čekal 0,35 USD, při tržbách 8,44 miliardy USD (odhad: 8,29 miliardy USD). Za druhé čtvrtletí společnost čeká tržby 8,35-8,45 miliardy USD a upravený zisk na akcii 0,38-0,42 USD. Analytici čekají za druhý kvartál tržby 8,31 miliardy USD a upravený zisk na akcii 0,50 USD. Celoroční výhled, který počítá se stagnací tržeb, společnost nezměnila, jelikož první čtvrtletí je podle ní tradičně slabé a přispívá k celoročnímu výsledku jen zhruba 15 %.

Zpevnily naopak akcie výrobce potravinových doplňků Herbalife (+4,26 %). Firma těžila ze zprávy, že se jí podařilo urovnat letitý spor s americkou Federální obchodní komisí (FTC) ohledně toho, zda není její prodejní systém založen na pyramidovém schématu. Dohoda ale ještě podle zdrojů není konečná a některé její detaily se mohou měnit. Jedním z dlouhodobých kritiků firmy je aktivistický investor Bill Ackman, který na konci roku 2012 oznámil otevření miliardové pozice, prostřednictvím které spekuloval na to, že bude obchodní model firmy označen za podvod a její akcie se sesunou k nule. Na začátku května Ackman svoji pozici potvrdil a zopakoval, že "firma neskončí dobře".

V indexu Dow si v úterý vedly nejlépe akcie softwarové společnosti Microsoft (+3,12 %), vydavatele platebních karet Visa (+2,81 %) a výrobce počítačových čipů Intel (+2,75 %). V mínusu skončil z 30 titulů pouze výrobce letadel Boeing (-0,06 %).

Po konci obchodování se hospodářskými výsledky za první tři měsíce roku pochlubil poskytovatel technologických služeb a vývojář softwaru Hewlett Packard Enterprise (v řádném obchodování +1,12 %). Společnost vykázala čtvrtletní zisk 320 milionů neboli 0,18 USD na akcii. Upravený zisk na akcii činil 0,42 USD a tržby dosáhly 12,71 miliardy USD. V poobchodní fázi akcie Hewlett Packard Enterprise zdražovaly téměř o deset procent. Společnost v úterý večer dále oznámila, že ze své struktury vyčlení divizi technologických služeb podnikům a sloučí ji s podnikem Computer Sciences (v řádném obchodování +1,86 %, v after-marketu +20 %). Ořezaná Hewlett Packard Enterprise se má po dokončení transakce soustředit na provozování serverů a datových center.

Hlavní úterní události na amerických trzích:

  • Prodeje nových domů v USA v dubnu meziměsíčně vyskočily o nečekaných 16,6 % na celoročně přepočítané tempo 619 tisíc jednotek. Naposledy se tento údaj ocitl nad 600 tisíci v roce 2008. Očekával se přitom jen 2,3% růst na 523 tisíc. Březnový údaj byl revidován na 531 tisíc z dříve hlášených 511 tisíc.
  • Světové ceny ropy narazily na své dno a obrat, který započal na začátku roku, bude pokračovat. V úterní poznámce to napsala finanční skupina Citigroup. Obrat trendu na trhu s černým zlatem podle ní podporují faktory nahrávající obnovování rovnováhy mezi nabídkou a poptávkou po této strategické surovině. Americké akcie v úterý výrazně zdražily Americké akciové trhy v úterý výrazně posílily. Investoři na Wall Street se podle analytiků smiřují s tím, že Fed zvýší základní úrokovou sazbu dříve, než se donedávna čekalo. Z ekonomických dat trh přivítal údaje z nemovitostního trhu, podle kterých prodeje nových rodinných domů ve Spojených státech v dubnu prudce vzrostly a dostaly se nejvýše za více než osm let. Ceny přitom vystoupily na nový rekord. Podle analytiků jde o další důkaz, že největší světová ekonomika na začátku druhého čtvrtletí zrychlila růst.
  • Sociální síť Twitter dá v příštích měsících svým uživatelům více prostoru pro osobní vyjádření. Nově přestane do limitu 140 znaků u zpráv, takzvaných tweetů, započítávat multimediální odkazy, jako jsou fotografie, videa, či jména těch, kterým je zpráva určena jako odpověď. Rozhodnutí je další snahou firmy zjednodušit služby a přilákat více uživatelů.
  • Americká biotechnologická společnost Monsanto v úterý odmítla nabídku na převzetí za zhruba 62 miliard dolarů, kterou jí předložil německý chemický a farmaceutický koncern Bayer. Pondělní nabídka je podle Monsanta neúplná a finančně nedostatečná. Americký podnik ale dal najevo, že o svém převzetí je ochoten s Bayerem dále jednat.
  • Německý automobilový koncern Volkswagen učinil ve Spojených státech zásadní pokrok k dosažení konečné dohody o řešení skandálu kolem měření emisí. Oznámil to v úterý americký federální soudce. Některé důležité otázky však zůstávají nezodpovězené, včetně toho, kolik bude druhá největší světová automobilka muset zaplatit na pokutách za porušení amerických pravidel na ochranu ovzduší. Volkswagen má konečnou dohodu s americkými úřady a tamními majiteli dotčených vozů najít do 21. června.
  • Japonská automobilka Toyota Motor a americká firma Uber Technologies chtějí prozkoumat možnosti spolupráce v oblasti sdílené jízdy. Společnosti kvůli tomu uzavřely předběžnou dohodu. Informovala o tom agentura Bloomberg. Největší japonská automobilka a společnost Mirai Creation Investment Limited Partnership se v rámci tohoto partnerství rovněž rozhodly investovat do Uberu.
  • Goldman Sachs snižuje doporučení na akcie General Mills na "prodávat" z "neutral".
  • BMO zvyšuje doporučení na akcie Deere & Co. na "outperform" z "market perform".
  • Výroba nápoje Coca-Cola ve Venezuele byla kvůli nedostatku cukru v zemi pozastavena, výroba dietních nápojů bez cukru pokračuje. Společnost před brzkým pozastavením výroby slazených nápojů ve Venezuele varovala již o víkendu.
  • Cowen zvyšuje doporučení na akcie Microsoftu na "outperform" z "market perform".
  • Monness Crespi Hardt snižuje cílovou cenu akcií Twitteru na 18 z 22 dolarů.

Výsledková sezóna:

 Pokračování shrnutí úterního obchodování v USA najdete na Investičním webu.


Americké akcie: Hádky býků s medvědy už dlouho nemají výsledek, tento graf ale dává za pravdu pesimistům

Americké akcie: Hádky býků s medvědy už dlouho nemají výsledek, tento graf ale dává za pravdu pesimistům

Analytici jsou v posledních měsících spíše opatrní, pokud jde o růstový potenciál amerických akcií, vyloženě pesimistické scénáře ale veskrze odmítají. Zaprvé se jim to nehodí do krámu, drobní investoři přece nemají rádi medvědí komentáře a brokerská oddělení bank naopak milují klientské poplatky. No a zadruhé není kondice americké ekonomiky zase tak špatná, aby řečem o recesi a hlubokých poklesech na trzích někdo přikládal velkou váhu.

 | Andrej Rády

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688