Patria (Patria Finance)
Investice  |  29.05.2016 09:03:05

Čína udělala školáckou chybu a Fed má velký problém


V současné době už se tolik nehovoří o odlivu kapitálu z Číny, kurz čínské měny se chová tak, jak má, a devizové rezervy této země se v posledních měsících drží na stabilní úrovni. Její ekonomika čelí velkým výzvám a vláda stále nenašla dobrý recept na udržení rychlého růstu bez toho, aby se musela spoléhat na úvěrovou expanzi. Už tu ale není intenzivní pocit, že Číňané se jako o závod snaží nakupovat dolary.

Fed se může ze současného vývoje radovat, protože minulý rok byly jeho snahy o zvednutí sazeb dvakrát zablokovány právě prudkým odlivem kapitálu z Číny. Poprvé se tak stalo během léta, kdy byl Fed donucen k odkladu zvedání sazeb poté, co čínská centrální banka PBoC zavedla nový kurzový režim. Podruhé se tak stalo během letošní zimy, kdy prosincové zvednutí sazeb vedlo k další vlně odlivu kapitálu z Číny a ta v podstatě znemožnila další kroky tímto směrem. Nyní se zdá, že kapitál se v Číně už cítí dobře. Znamená to, že Fed již může bezpečně pokračovat v utahování své politiky?

Ne tak docela. Hlavním důvodem pro současný klid je totiž ve skutečnosti právě to, že Fed ve zvedání sazeb nepokračuje. Pokud by se to mělo změnit, kapitálový odliv z Číny by se stal opět zdrojem globálního rizika. Americká monetární politika a čínská platební bilance jsou totiž pevně propojeny. Základem tohoto vztahu je období let 20092013, kdy řada rozvíjejících se zemí využila uvolněné monetární politiky v USA a půjčovala si levné dolary. Subjekty v Brazílii, Rusku, Indii, Indonésii, Mexiku i Turecku využily kvantitativního uvolňování k tomu, aby ve svých rozvahách zvýšily levné dolarové dluhy.

Čínské chování bylo během zmíněného období rozdílné. Většina zemí vydávala dolarové dluhopisy s relativně dlouhodobou splatností a prodávala je institucionálním investorům. Čína si ale většinou půjčovala od mezinárodních bank a její dluhy mají kratší dobu splatnosti. Na konci roku 2008 dlužila zahraničním bankám méně než 200 miliard dolarů, na konci roku 2014 už více než 1 bilion dolarů. A celých 80 % tohoto dluhu má dobu splatnosti kratší než jeden rok. Žádná jiná ekonomika se touto cestou nevydala. Ostatní země totiž díky svým historickým zkušenostem ví, že by to byla začátečnická a nezodpovědná chyba.

Čína si půjčovala dolary s krátkou dobou splatnosti kvůli tzv. „carry obchodům“. Čínské banky si v jejich rámci půjčily levné dolary, směnily je za renminbi a pak nakoupily domácí dluhopisový nástroj, který vynášel kolem 6 %. Během tohoto období navíc renminbi k dolaru znatelně posilovalo. Čínské banky tak vydělávaly na úrokovém diferenciálu a také na „krátkých“ pozicích na dolaru.

Nahromaděné dolarové dluhy vytvořily popsanou vazbu mezi americkou monetární politikou a čínským kapitálovým účtem. Ta funguje následovně: Pokud se čeká, že Fed zvedne sazby, kapitál začne z Číny utíkat, protože se čeká posílení dolaru a pokles úrokového diferenciálu. Čínští dlužníci tak mají dobré důvody, aby snížili své krátké dolarové pozice. Odliv kapitálu z Číny ale zvyšuje globální averzi k riziku a zvýšení sazeb v USA se stává nebezpečné. Schopnost Fedu zvyšovat sazby je tudíž omezena tržní volatilitou, kterou vyvolává odliv kapitálu z Číny.

Tento mechanismus bude pravděpodobně časem ztrácet na síle a čínský kapitálový účet už nemusí být po určité době brzdou při zvyšování sazeb v USA. Nyní má ale Fedčínský problém“ a pokaždé, když se pokusí zvýšit sazby, mechanismus se aktivuje. Navíc platí, že odliv kapitálu obvykle brzdí růst. Takže utahování monetární politiky v USA čínské ekonomické problémy jen zhorší.

Autorem je ekonom David Lubin ze Citi.

Zdroj: BeyondBrics

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Út 10:10  Nvidia: Zveřejnění nových AI čipů Research (J&T BANKA)
Út 10:01  Tohle kolo souboje s inflací jsme vyhráli Jan Berka (Roklen24)
Út   9:46  Makro: Smíšený vývoj cen výrobců Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688