Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  24.05.2016 00:36:42

23. května: Tohle potřebujete vědět nejen o pondělním obchodování na amerických burzách

Americké akciové trhy v pondělí přišly o úvodní mírné zisky a jejich hlavní indexy skončily s mírnými ztrátami. Trh podpořilo oživení akcií společnosti Apple, obavy Wall Street ale budil další vývoj úrokových sazeb americké centrální banky (Fed), jejíž činitelé začali naznačovat jejich brzké zvýšení.

Dow nakonec klesl o 0,05 % na 17 492,93 bodu, širší S&P 500 odepsal 0,21 % na 2 048,04 bodu a Nasdaq Composite seanci uzavřel se ztrátou 0,08 % na 4 765,78 bodu. Index volatility VIX stoupl o 4,08 % na 15,82 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA se snížil o půl bazického bodu na 1,833 %.

V červených číslech skončilo sedm z deseti hlavních sektorů, nejvíce klesly sektor veřejných služeb, energetické odvětví a sektor cyklického spotřebního zboží. V plusu se udržely sektor základních materiálů, odvětví necyklického spotřebního zboží a technologické odvětví.

Investoři se nyní nejvíce zaměřují na načasování dalšího růstu základní úrokové sazby Fedu, kterou zatím centrální banka USA zvýšila z rekordního minima jen jednou na konci loňského roku. Dva činitelé Fedu v pondělí naznačili, že by k dalšímu zvýšení sazby mohlo dojít spíše dříve než později. Trh bude pozorně sledovat zejména páteční vystoupení šéfky Fedu Janet Yellenové.

Americké akcie (23. května 2016)
Americké akcie (23. května 2016)Zdroj: Google

Akcie technologické společnosti Apple (+1,27 %) posílily o více než procento, čímž podle agentury Reuters reagovaly na zprávu tchajwanského tisku, že firma si u dodavatelů objednala výrobu více chytrých telefonů iPhone nové generace, než se původně čekalo.

Více než čtyři procenta pak připsaly akcie největšího světového producenta osivMonsanto (+4,41 %) poté, co firmě německá farmaceutická a chemická společnost Bayer nabídla převzetí za zhruba 62 miliard dolarů. Bayer již minulý týden oznámil, že Monsanto oslovil s nabídkou na převzetí, bližší podrobnosti tehdy ale firmy neuvedly.

Mírně naopak zlevnily akcie průmyslového konglomerátu General Electric (-0,24 %), který oznámil, že se Saúdskou Arábií uzavřel sérii investičních smluv za více než 1,4 miliardy USD, a dodal, že by díky ekonomickým reformám v pouštním království měl do roku 2020 zdvojnásobit svoji pracovní sílu na zhruba 4 000 lidí. Projekty GE v hodnotě miliardy dolarů mají být realizovány do roku 2017.

Hlavní pondělní události na amerických trzích:

  • Index nákupních manažerů v americkém zpracovatelském sektoru v květnu podle rychlého odhadu společnosti Markit Economics klesl na 50,5 bodu z 50,8 bodu v dubnu. Čekal se přitom růst ukazatele na 51 bodů. Index se tak pomalu přibližuje k úrovni 50 bodů, která je předělem mezi pásmem růstu a poklesu aktivity, a aktuálně se nachází nejníže od října 2009. Podle firem, které byly do výzkumu zahrnuty, nejistý ekonomický výhled odrazuje jejich zákazníky od dalších objednávek a nutí je k obezřetnému hospodaření.
  • Ani případné rozhodnutí Britů vystoupit z Evropské unie, tedy takzvaný brexit, neovlivní rozhodování americké centrální banky (Fed) o nastavení úrokových sazebV pondělí to řekl šéf saintlouiského Fedu James Bullard. Referendum o vystoupení ostrovního království z EU se bude konat 23. června. Bullard dále poznamenal, že odhodlání Fedu přistoupit již brzy k dalšímu zvýšení úrokových sazeb podporují další zlepšování situace na trhu práce USA, pomalé přibližování se tempa růstu cen ke 2 % a polevující protirůstové faktory v zahraničí.
  • Podmínky pro další zvýšení úrokových sazeb ve Spojených státech byly všeobecně splněny. V rozhovoru pro list Financial Times to uvedl šéf bostonského Fedu Eric Rosengren. Podle analytiků je Rosengrenovo vyjádření dalším důkazem o odhodlanosti americké centrální banky opět základní úrokovou sazbu zvýšit již na červnovém zasedání, jak naznačil minulý týden zveřejněný zápis z dubnového zasedání měnového výboru Fedu.
  • Hillary Clintonová, pravděpodobná kandidátka na post prezidentky USA za demokraty, stále mírně vede v souboji s Donaldem Trumpem, favoritem na kandidáta na amerického prezidenta za republikány, její náskok se ale povážlivě ztenčuje. Kdyby se o tom, kdo ovládne Bílý dům, rozhodovalo nyní, volilo by podle NBC News Clintonovou 46 % registrovaných voličů, zatímco Trumpovi by hlas dalo 43 % lidí. NBC News upozorňuje, že rozdíl je jen velice těsný, statistická chyba dosahuje 3,1 %.
  • Německá farmaceutická a chemická společnost Bayer nabídla převzetí americké firmě Monsanto, největšímu světovému producentovi osiv, za zhruba 62 miliard dolarů. Německá firma to uvedla v pondělním sdělení. Transakcí by vznikl největší dodavatel příslušenství pro zemědělskou výrobu na světě.
  • Vietnamská letecká společnost VietJet si u americké strojírenské společnosti Boeing objednala sto letadel 737 MAX 200 v katalogové hodnotě 11,3 miliardy dolarů. Oznámily to v pondělí aerolinky, které se tím stávají jedním z nejrychleji rostoucích nízkonákladových přepravců v jihovýchodní Asii.
  • Americké novinové vydavatelství Tribune Publishing odmítlo vylepšenou nabídku většího konkurenta Gannett na svoje převzetí. Největší americké novinové vydavatelství nabízelo majiteli listů Los Angeles Times a Chicago Tribune převzetí za 15 USD za akcii, tedy celkem za zhruba 864 milionů USD. Tribune Publishing ale chce s Gannettem dále jednat a zajistí mu přístup k některým důvěrným firemním informacím.
  • Americký průmyslový konglomerát General Electric (GE) věří, že v Saúdské Arábii díky ekonomickým reformám do roku 2020 zdvojnásobí svoji pracovní sílu na 4 000 lidí. Společnost dále oznámila, že bude rozvíjet spolupráci se státní společností Saudi Arabian Industrial Investments za účelem tvorby joint venture podniků s cílem zvýšit průmyslové kapacity pouštního království, a uvedla, že se Saúdskou Arábií uzavřela sérii investičních smluv za více než 1,4 miliardy USD. Projekty v hodnotě miliardy dolarů mají být realizovány do roku 2017.
  • Americká těžařská společnost Freeport-McMoRan oznámila, že ruší plán na IPO své divize těžby ropy a zemního plynu. Důvody rozhodnutí společnost nespecifikovala. Freeport-McMoRan se kromě těžby ropy a plynu věnuje též těžbě mědi molybdenu a zlata.
  • Americká firma LendingClub, která je největší internetovou platformou pro zprostředkovávání přímých půjček, si najala banku Jefferies na pomoc s hledáním investorů pro financování přímého úvěrování. LendingClub má problémy s financováním P2P půjček poté, co vyšlo najevo, že manipulovala s daty v jednom z prodávaných balíků půjček tak, aby vyhověla žádosti Jefferies Group, která je chtěla odkoupit.
  • Seniorní viceprezident společnosti Valeant Pharmaceuticals Brian Stolz rezignoval na svoji funkci.
  • Spojení amerických pojišťoven Anthem a Cigna se může zpozdit. Podle listu WSJ se totiž firmy nemohou shodnout na některých detailech své plánované fúze. Pokud ke spojení společností dojde, vznikne největší americká zdravotní pojišťovna podle počtu klientů.
  • Americký finanční ústav Bank of America není odpovědný za své podvody s rizikovými hypotékami z doby těsně před finanční krizí, a nemusí proto zaplatit pokutu ve výši 1,27 miliardy USD. Rozhodl o tom v pondělí federální odvolací soud v New Yorku.
  • Americká investiční společnost Ares Capital převezme za 3,4 miliardy USD svého menšího konkurenta American Capital. Plyne to z pondělního sdělení obou společností, které se zaměřují na poskytování úvěrů středně velkým firmám. Zaplňují tak mezeru, která v tomto segmentu vznikla kvůli opatrnosti velkých bank, uvedla agentura Reuters.
  • Společnost Staples, americká jednička na trhu s kancelářskými potřebami, hledá potenciální zájemce o své evropské aktivity. Uvedl to britský list Sunday Times. Společnost tak podle listu reaguje na zrušení šestimiliardové fúze s konkurentem Office Depot.
  • Analytici americké investiční banky Goldman Sachs přidali poskytovatele služeb v ropném průmyslu Schlumberger na seznam "conviction buy". Akcie firmy tak podle nich na americkém akciovém trhu patří mezi nejatraktivnější tituly k nákupu a aktuálně pro příštích 12 měsíců nabízejí zhruba 29% růstový potenciál.
  • Tempo objevování nových ložisek ropy loni kleslo na nejnižší úroveň od roku 1952. Je to důsledek dvouletého propadu cen ropy na světových trzích a omezování investic do průzkumu a otevírání nových zdrojů. V pondělní zprávě to uvedli analytici americké banky Morgan Stanley.

Pokračování shrnutí pondělního obchodování v USA najdete na Investičním webu.


Americké akcie: Hádky býků s medvědy už dlouho nemají výsledek, tento graf ale dává za pravdu pesimistůmAmerické akcie: Hádky býků s medvědy už dlouho nemají výsledek, tento graf ale dává za pravdu pesimistům

Analytici jsou v posledních měsících spíše opatrní, pokud jde o růstový potenciál amerických akcií, vyloženě pesimistické scénáře ale veskrze odmítají. Zaprvé se jim to nehodí do krámu, drobní investoři přece nemají rádi medvědí komentáře a brokerská oddělení bank naopak milují klientské poplatky. No a zadruhé není kondice americké ekonomiky zase tak špatná, aby řečem o recesi a hlubokých poklesech na trzích někdo přikládal velkou váhu. 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688