Jiřina Kavková (Kurzy.cz)
Investice  |  23.05.2016 09:00:00REKLAMA

Otřes u dlouhodobých investic vede k nespokojenosti a odchodu klientů

Pavel Drahotský, generální ředitel Saxo Bank pro ČR, Slovensko a Maďarsko

Pavel Drahotský, generální ředitel Saxo Bank pro ČR, Slovensko a Maďarsko

Často se setkávám s představou, že finanční investoři jsou něco jako novodobí dobrodruzi. Bezhlavě přijímají vysoké riziko s velmi nejistým potenciálem výnosu. Zdá se, že jejich chování hraničí s nezodpovědností. Chtěl bych tento dojem vyvrátit a říci, že se jedná jen o velmi povrchní obrázek.

Obchodování na finančních trzích není o bezhlavém přijímání rizika, ale o svědomité přípravě. Jde o uvážlivé rozhodnutí složené z mozaiky dílčích informací.

Umění investovat peníze je podobné jízdě na kole. Někdo se to naučí rychle, někdo pomaleji, ale když se to naučíte, tak už jen zdokonalujete své schopnosti, do konce života to nezapomenete. Proto hraje roli, zda se to člověk učí v 60 letech, nebo se to naučí již ve třiceti.

Schopnost vidět příležitosti tam, kde jiní vidí hrozby

Je to jako studium jazyků, každý den přidáváte další a další slovíčka a rozšiřujete si slovní zásobu. Někomu to trvá rok, někomu tři, nebo čtyři roky. Záleží na tom, jak intenzivně se tomu věnujete.

Nemám přitom na mysli zvládání samotných investičních nástrojů, ty tvoří tak deset procent know-how. Jde o získávání celkového přehledu o vašem vybraném trhu. Pro trading je nejdůležitější hledat finanční příležitost tam, kde ostatní vidí hrozbu nebo zdroj strachu.

Například těsně po revoluci v 90. letech byla většina lidí zmatená, neuměli se zorientovat. Pár lidí v tomto zmatku hledalo příležitost a dnes jsou z nich milionáři a miliardáři. V tradingu je to podobné. Houf lidí se bude tvářit jako vyplašené stádo a bude se ptát co teď. A ti, co si dali práci z maličkostí vystavět informační mozaiku, hledat investiční příležitosti, ti začali růst.

Mohu říci, že naši klienti patří na trhu mezi ty aktivnější. Obchodují na denní bázi, sledují trhy a snaží se je formovat ve svůj prospěch. Toto je typické chování tradera, který se snaží využívat zejména krátkodobé příležitosti. Investoři mají opačný přístup, kupují aktiva s vidinou dlouhodobého výnosu a dlouhou dobu je drží. Bohužel této skupině doba nepřeje.

Mraky nespokojených investorů

Řada nespokojených investorů, kteří se spálili na dlouhodobých investičních produktech, se stávají našimi klienty. Lidé si začínají uvědomovat, že zakoupený penzijní fond, nebo spoření na důchod, které jim po pěti letech vynese nulový či záporný zisk, není tou správnou volbou. Zejména pokud se to zhruba s pětiletou periodicitou několikrát opakuje.

Podobná situace je u podílových fondů, kde výnosy kopírují ekonomické cykly. Pokud vám někdo v době krize sebere velkou část úspor, hledáte jiné možnosti.

S každým otřesem na finančním trhu dojde k poklesu peněz uložených v dlouhodobých investičních instrumentech. Lidé hledají alternativu, jak investovat jinak. Jde o přirozený vývoj. Lidé chtějí mít nad svými penězi stále větší kontrolu, a jak jsem již uvedl, je lepší, když se to člověk naučí jako třicátník než později.

O autorovi

V roce 2004 začal pracovat v Citibank, kde měl na starosti celý prodej investičních nástrojů včetně spolupráce s třetími stranami. Americkou banku opustil v roce 2011 v pozici viceprezidenta a ředitele investičních produktů. Poté se věnoval wealth managementu a v čele Saxo Bank stojí od dubna 2014. Titul MBA získal na ESMA Barcelona. Nejlépe si odpočine při myslivosti, je také fanouškem rychlých lodí. Se svojí ženou má jednoho syna, kterého považuje za svou dosavadní nejlepší investici.

Saxo Bank:

Saxo Bank, specialista na multi-asset obchodování a investice, nabízí kompletní sadu obchodních a investičních nástrojů, technologií a strategií.

Plně licencovaná a regulovaná banka umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům snadno obchodovat s více aktivy z jediného účtu na různých elektronických zařízeních.

Mnohokrát oceněné obchodovací technologické platformy jsou dostupné ve více než 20 jazycích a jsou využívány více než stovkou finančních institucí na celém světě.

Saxo Bank také na vybraných trzích poskytuje tradiční bankovní služby prostřednictvím Saxo PrivatBank.

Saxo Bank, která byla založena roku 1992, sídlí v Kodani a zaměstnává 1500 lidí ve 25 pobočkách na pěti světových kontinentech.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688