Patria (Patria Finance)
Investice  |  20.05.2016 11:35:46

Řecko míří k dalšímu kolu potíží, Itálie budí naděje


Ekonomické problémy jižní Evropy jsou hluboké a bolestivé, zároveň je ale lze řešit. Některé z nich už navíc polevují. Příkladem je Itálie, kde po dlouhé recesi začala ekonomika růst. U Řecka se naopak zdá, že míří k dalšímu kolu potíží. V podobných případech je často dobré získat obrázek o tom, jak o problémech přemýšlí ti, kteří jim jsou nejblíže. Mně to bylo umožněno na jedné evropské konferenci a z ní jsem si přinesl zejména následující poznatky:

Jak všichni víme, v Řecku pokračuje krize a země dosahuje nejvyšších rozpočtových deficitů v Evropě (7,2 % HDP). Dluh této země je úročen vysokými sazbami a nachází se v situaci, kdy nemůže dluhy splatit, ani zbankrotovat a začít od začátku. Řekové, se kterými jsem o tom hovořil, z této situace jednohlasně viní Německo. Něco pravdy na takovém pohledu je, ale sami Řekové nejsou bez viny.

V Řecku mě překvapily dvě věci. První z nich je depresivní, protože ani po šesti letech dluhové krize nebyly provedeny hluboké ekonomické reformy. Soukromý sektor neroste, veřejný sektor trpí nedostatečnými příjmy, protože i nadále dochází k obrovským daňovým únikům, ke kterým se ještě přidává ekonomický útlum. Druhé překvapení je pozitivní – řečtí podnikatelé mají obrovskou energii a snahu. Kritici hovoří o Řecku jako o zemi lenochů, kteří tráví čas posedáváním a popíjením alkoholu. Lidé, se kterými jsem se setkával, byli ale pracovití, inteligentní a nadšení z toho, co jim přinese budoucnost. Konec problémů ale nepřijde dříve, než se změní vládní sektor a je tedy pravděpodobné, že Řecko bude brzdou jihu Evropy ještě hodně dlouho.

Itálie budí optimističtější dojem. Jde o čtvrtou největší ekonomiku v Evropě, před ní stojí pouze Německo, Velká Británie a Francie. Její ekonomika začala znovu růst, i když produkt se stále nachází hluboko pod úrovní z roku 2008. Ekonomika severu Itálie je diverzifikovaná a převažují v ní menší společnosti, které se zaměřují zejména na spotřebitelské zboží. Jih je více zemědělský a nezávislejší na vládní pomoci. Tato struktura výrobního sektoru představuje na jednu stranu zdroj stability, na druhou stranu ale vyvolává problémy. Řada firem má totiž problém s tím, kdo převezme jejich vedení. K tomu se přidává nízká produktivita a omezený přístup ke kapitálu. Významné je i rozdělení růstu v ekonomice: Města jako Řím dosahují slušného růstu, zatímco zbytek země je bez něj a příjmy na hlavu se tam nalézají stále na úrovni roku 1999.

Itálie se podobá Řecku v tom, že hodně transakcí probíhá v hotovosti a důvodem je snaha vyhnout se placení daní. V tomto umění se ale Itálie Řecku přece jen ani zdaleka neblíží. Nikde jsem tam například neviděl, že by obchody nabízely slevy za to, že zaplatíte hotovostí (elektronické platby jsou nepřítelem černého trhu). Ještě v roce 2006 měla Itálie s Řeckem poměr dluhu k HDP kolem 100 %. Po krizi se dluhy Itálie vyšplhaly na 130 % HDP a Řecka na 180 % HDP (průměr zemí EU dosahuje 87 % a v případě USA tento poměr dosahuje 104 %). Jak tvrdí Carmen Reinhartová a Kenneth Rogoff, od určitého bodu začnou dluhy brzdit ekonomický růst. Zdá se, že Řecko už stojí za touto hranicí. U Itálie teprve uvidíme.

Autorem je investor Barry Ritholtz.

Zdroj: Bloomberg


Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688