Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  20.05.2016 00:09:46

19. května: Tohle potřebujete vědět nejen o čtvrtečním obchodování na amerických burzách

Americké akcie ve čtvrtek klesly a index S&P 500 zakončil obchodování na nejnižší úrovni za dva měsíce. Mezi investory po středečním zveřejnění jestřábího zápisu z dubnového zasedání měnového výboru Fedu dále vzrostly obavy, že by se úrokové sazby mohly opět zvýšit už v červnu. Naděje na brzké zvýšení sazeb ale pomohla americkému dolaru, který mírně posílil k euru.

Index Dow klesl o 0,52 % na 17 435,40 bodu, širší S&P 500 odepsal 0,37 % na 2 040,04 bodu a Nasdaq Composite oslabil o 0,56 % na 4 712,53 bodu. Index volatility VIX vzrostl o 2,38 % na 16,33 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA se snížil o necelý bazický bod na 1,847 %.

Šest z deseti hlavních sektorů skončilo v mínusu, nedařilo se zejména finančnímu odvětví, sektoru zdravotní péče a telekomunikačnímu odvětví. V plusu se udržely sektor základních materiálů, odvětví cyklického a necyklického spotřebního zboží a sektor veřejných služeb.

Americké akcie (19. května 2016)
Americké akcie (19. května 2016)Zdroj: Google

Prezident Fedu v New Yorku William Dudley ve středu prohlásil, že americká ekonomika by mohla být v dostatečně dobré kondici na to, aby centrální banka mohla v červnu nebo červenci rozhodnout o zvýšení sazeb. Mezi představiteli centrální banky rovněž podle jeho názoru panuje přesvědčení, že trhy šanci na zpřísnění měnové politiky podceňují.

Obdobně zápis z dubnového zasedání Fedu, který banka zveřejnila již ve středu, naznačil možnost brzkého zvýšení sazeb. To překvapilo mnoho investorů, kteří předpokládali, že Fed bude s ohledem na skomírající zotavování největší světové ekonomiky vyčkávat minimálně do září. Vyšší úrokové sazby brzdí inflaci, omezují hospodářskou expanzi a snižují množství levných peněz v ekonomice.

"Vím, že (Fed) má kolem 150 ekonomů s doktorátem, kteří jsou asi chytřejší než já, situaci ale nechápou správně," řekl podle agentury Reuters analytik Donald Selkin ze společnosti National Securities. "Tohle je podle mě ta nejhorší možná věc, kterou může (Fed) udělat," uvedl také.

V indexu Dow nejvýrazněji zlevnily akcie banky Goldman Sachs (-3,28 %), výrobce letadel Boeing (-2,22 %), výrobce těžké stavební a těžební techniky Caterpillar (-1,64 %) a počítačové firmy IBM (-1,64 %). Dařilo se naopak cenným papírům maloobchodního řetězce Wal-Mart (+9,58 %), které vyskočily téměř o deset procent v reakci na kvartální hospodářské výsledky, akciím technologické firmy Cisco Systems (+3,18 %) či cenným papírům výrobce sportovního oblečení a obuvi Nike (+1,64 %).

Zisk Wal-Martu, který je největším maloobchodním prodejcem světa, v prvním fiskálním čtvrtletí klesl o 7,8 % na 3,08 miliardy dolarů. Výsledek ale překonal očekávání analytiků a společnost rovněž vykázala díky vyšším prodejům v USA růst tržeb. Zisk na akcii za tři měsíce do konce dubna činil 98 centů, a o deset centů tak překonal průměrné odhady analytiků v anketě agentury Thomson Reuters. Příjmy se řetězci zvýšily o 0,9 % na 115,9 miliardy USD, zatímco analytici je odhadovali na 113,2 miliardy USD. Bez zahrnutí výkyvů směnných kurzů se příjmy zvýšily o čtyři procenta. V USA tržby v obchodech otevřených nejméně rok stouply o procento.

Hlavní čtvrteční události na amerických trzích:

  • Týdenní počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti ve Spojených státech v týdnu do 14. května klesl na 278 tisíc z 294 tisíc v předchozím týdnu. Čekal se pokles na 275 tisíc. Počet pokračujících žádostí klesl v týdnu do 7. května na 2,152 milionu z 2,165 milionu (revidováno z 2,161 milionu).
  • Mezinárodní ratingová agentura Moody''s snížila svůj odhad růstu americké ekonomiky pro letošní rok na 2 % z předcházejících 2,3 %. Prohlášení, jež Moody''s zaslala agentuře Bloomberg, také uvádí, že zpomalování růstu čínské ekonomiky by mohlo mít na finanční trhy "vážné" dopady. Kromě toho se Moody''s domnívá, že americký Fed nezvedne letos úrokové sazby více než dvakrát.
  • Index aktivity chicagského Fedu v dubnu vzrostl na 0,1 bodu (odhad: -0,2 bodu, březen: -0,55 bodu).
  • Index aktivity filadelfského Fedu v květnu klesl na -1,8 bodu (odhad: +3,5 bodu, duben: -1,6 bodu).
  • Německá farmaceutická a chemická společnost Bayer oslovila s nabídkou na převzetí americkou firmu Monsanto, největšího světového producenta osiv. Tržní kapitalizace Monsanta v současnosti činí 42 miliard USD. Vysoké zásoby a nízké ceny komodit urychlují konsolidaci v agrochemickém sektoru. Případná dohoda mezi Bayerem a Monsantem by byla zřejmě větší akvizicí než únorová dohoda o koupi švýcarské agrochemické firmy Syngenta čínskou ChemChina za 43 miliard USD.
  • Francouzská společnost Technip a americká FMC Technologies, dva přední poskytovatelé služeb pro těžaře ropy, se dohodly na fúzi formou výměny akcií.Transakcí v hodnotě 13 miliard USD vznikne skupina s ročními tržbami 20 miliard USD.
  • Společnost Google z holdingové skupiny Alphabet se odvolala proti nařízení francouzského úřadu, aby odstranila ze všech svých webů sporné odkazy na údaje týkající se jednotlivců. Pokračuje tak boj o dosah unijního zákona, který dává lidem v unii "právo být zapomenut" v internetovém prostředí.
  • Americká společnost Uber Technologies ve čtvrtek představila své první vozidlo schopné jízdy bez řidiče. Prototyp hodlá testovat v okolí Pittsburghu na severovýchodě USA, uvedl provozovatel internetové aplikace pro alternativní taxislužbu.

Výsledková sezóna:

  • Výsledky Dick’s Sporting Goods v 1Q: Upravený zisk na akcii 0,50 USD (odhad: 0,49 USD), tržby 1,66 miliardy USD (odhad: 1,56 miliardy USD).
  • Zisk americké společnosti Wal-Mart, která je největším maloobchodním prodejcem světa, v prvním fiskálním čtvrtletí klesl o 7,8 % na 3,08 miliardy USD. Překonal však očekávání analytiků. Díky vyšším prodejům v USA navíc řetězci nečekaně vzrostly tržby.
  • Výsledky Autodesk v 1Q: Upravená ztráta na akcii 0,10 USD (odhad firmy: upravená ztráta 0,12-0,17 USD), tržby 511,9 milionu USD (meziročně: -21 %, bez vlivu změn měnových kurzů -17 %).
  • Výsledky Applied Materials v 1Q: Upravený zisk na akcii 0,34 USD (odhad: 0,32 USD), tržby 2,45 miliardy USD (odhad: 2,43 miliardy USD).

 Pokračování shrnutí čtvrtečního obchodování v USA najdete na Investičním webu.

Okénko tradera: Klíčové cenové úrovně akcií společnosti AlphabetOkénko tradera: Klíčové cenové úrovně akcií společnosti Alphabet 

Alphabet se pere se slábnoucím Applem o pozici největší společnosti na americkém akciovém trhu. Jaký potenciál majíakcie majitele Googlu?

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688